Endokrinologie růstový hormon

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9.11.23 20:58

Endokrinologie růstový hormon

Dneska jsme byli na měření s 3,5 letou dcerou výška 90,1 a váha 12,3 cm paní doktorka by jí ráda poslala na vyšetření na endokrinologii říkala něco růstovém hormonu 😔 jak vyšetření probíhá?
Jinak manžel měří 160,3 a já 162 cm naše rodiče i prarodiče jsou menší postavy kolem prarodiče max 150 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5895
9.11.23 22:17

Nevím jak vyšetření probíhá, ale buď vděčná za tuhle možnost.
Za mě to byla rarita. Pediatr mě na žádná vyšetření nehnal a v dospělosti mám 151cm a je to opravdu celoživotní opruz. Člověk se s tím naučí žít, ale co bych dala za 10cm k dobru 🙏

Mám také dceru, zatím má ve 2 letech 87cm, ale dle mě taky nebude žádný obr. Nemá po kom, ale kvůli ní doufám, že těch 160cm mít bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
10.11.23 08:59
@Kacenkakaku píše:
Dneska jsme byli na měření s 3,5 letou dcerou výška 90,1 a váha 12,3 cm paní doktorka by jí ráda poslala na vyšetření na endokrinologii říkala něco růstovém hormonu 😔 jak vyšetření probíhá?
Jinak manžel měří 160,3 a já 162 cm naše rodiče i prarodiče jsou menší postavy kolem prarodiče max 150 cm.

Na endokrinologiii přinesete zprávu od dětské lékařky a očkovák a z toho endokrinolog spočítá křivku růstu dítěte a zda se dítě v růstu nezpožďuje, pak si dítě prohlédne - vizuálně. A pak asi navrhne ještě odběr krve na hladinu růstového hormonu. To je vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.23 09:12

Nejprve odebere endokrinolog anamnézu, krev. Zkoumá se hladina hormonů (štítná žláza, růstový… Zda nemá celiakii…) pokud se vše jeví ok, chodíte na pravidelná měření. My po roce. Pokud je růstová porucha, v 6 letech se dělá rentgenový snímek dlaně pro posouzení kostního věku… Pokud je růst nadále špatny, posílá na tzv. clonidinový nebo inzulínový test. Pokud vyjde jeden pozitivní, může poslat na ten druhý. Pokud jsou oba pozitivní, posílá na MR mozku k vyloučeni nádoru. Takhle to je u nás, nyní čekáme na termín inzulinového testu, clonidin pozitivní. Může se ale stát, že se v průběhu objeví nějaké onemocneni, které růst opožďuje… To se pak řeší dle diagnózy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.11.23 09:13
@Kipa22 píše:
Na endokrinologiii přinesete zprávu od dětské lékařky a očkovák a z toho endokrinolog spočítá křivku růstu dítěte a zda se dítě v růstu nezpožďuje, pak si dítě prohlédne - vizuálně. A pak asi navrhne ještě odběr krve na hladinu růstového hormonu. To je vše.

8o 8o 8o 8o To by bylo hodně špatně, kdyby to bylo vše.

• Citovat
  • Upravit
298
10.11.23 10:55

U nás ve čtyrech a půl letech dcery kompletní náběry + RTG ruky k určení stáří kosti + genetika, kde sestavení rodokmenu (nemoci příbuzných, jejich přibližné výšky, váhy), pak náběry k vyloučení různých syndromů (Turnerův apod.) Pokud jsou náběry v mezích normy, chodí se na kontroly.My chodíme cca po půl roce, kde dceru zváží, změří, TK, vyptají se na nemocnost od posledně a jednou za rok a půl vždy komplet náběry + ten RTG ruky.
U nás závěr familierní vzrůst…a to si myslim, že bude nakonec po vyšetřeních i váš případ vzhledem k výškám, co máte vy s manželem + prarodiče. Ale vyšetřit to určitě chce, protože i kdyby byl někde problém, asi nechcete mít doma „liliputa“,když možnosti léčby zrovna v tomto případě jsou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
10.11.23 17:23
@Anonymní píše:
8o 8o 8o 8o To by bylo hodně špatně, kdyby to bylo vše.

My to tak měly. Ta krev možná byla ještě na něco jiného, ale to bylo vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.23 18:08
@Kipa22 píše:
My to tak měly. Ta krev možná byla ještě na něco jiného, ale to bylo vše.

Tak asi záleží, na co doktorka přišla nebo jestli se růst upravil :nevim: u nás je to čím dál horší, růst se skoro zastavil :(

• Citovat
  • Upravit
76025
10.11.23 18:13
@Anonymní píše:
8o 8o 8o 8o To by bylo hodně špatně, kdyby to bylo vše.

tak u zakladatelky to bude asi také vše, jelikož tam všichni dospělí měří 150-160 cm, tak dítě fakt nebude mít 180 cm v dospělosti, nemá po kom být velké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5909
10.11.23 18:18
@Kacenkakaku píše:

No vidíš, a moje dcera teď měla 3 roky,87 cm,12,4 kg a doktorka mi na to nic neřekla. Tak já zase nevím jestli to mám řešit nebo ještě vyčkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.23 20:08
@mamule42 píše:
No vidíš, a moje dcera teď měla 3 roky,87 cm,12,4 kg a doktorka mi na to nic neřekla. Tak já zase nevím jestli to mám řešit nebo ještě vyčkat.

Je pod 3. percentilem, tedy resit. Oni si toho pediatři prostě nemusí všimnout. Jako u nás. Když jsme si to tenkrát uvědomili a volali jí kvůli tomu, pozvala si syna na měření ještě týž den :roll:

• Citovat
  • Upravit
5937
10.11.23 20:32
@Anonymní píše:
Tak asi záleží, na co doktorka přišla nebo jestli se růst upravil :nevim: u nás je to čím dál horší, růst se skoro zastavil :(

Tak to je špatný, snad na něco přijdou a pomohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5909
10.11.23 21:19
@Anonymní píše:
Je pod 3. percentilem, tedy resit. Oni si toho pediatři prostě nemusí všimnout. Jako u nás. Když jsme si to tenkrát uvědomili a volali jí kvůli tomu, pozvala si syna na měření ještě týž den :roll:

Já jsem se ptala, jestli to není málo, na to řekla že je menší a víc to neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
10.11.23 21:33

Dcera ve 3 letech 90 cm s velmi odřenýma ušima. V 5 letech má 104. Je o rok pozadu. Mudr to neřeší. Prý geny. Na vlastní pěst jsem zařídila gastro, na endokrinologii už jsem neměla sílu se tlačit. Ani z gastra nás tam neposlali.

U vás to určitě bude geneticky. vzdyt jste mrnavi všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí