Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
No jako ze své zkušenosti z endometriózou ti řeknu, že mě to bolí při hluboké penetraci (ano, když je partner obdařenější a zajede hloub, obzvláště zezadu) a pak taky při vyšetření ultrazvukem, když doktor tou sondou najede na to bolavé místo. Objevil mi jen jedno celkem malé ložisko (cca 1, možná 1,5 cm, než jsem na to dostala léky) a když si ho tím ultrazvukem prohlížel a měřil, to jsem to musela pořádně prodýchat.
Jinak normální sex mě nebolí. Měla jsem bolestivou menstruaci.
Takže jak píšeš, že tě to vždycky zabolí na nějakém místečku, tak asi to může být endometrióza. Ale samozřejmě se zeptej svého gynekologa.
A to objeví přímo gynekolog? Ja myslela ze jsou na to socializované centra. A nekde jsem četla ze to kde videt na ultrazvuku jen když mas menstruaci
@Anonymní píše: Více
Můj doktor si zakládá na tom, že má nejmodernější přístroje. A zřejmě má opravdu výkonnější a specializovanější ultrazvuk než většina gynekologů, takže mě do specializovaného centra neposílá.
A vyšetřuje mě normálně mimo menstruaci, nic takového, že mám přijít během menstruace, neříkal.
PS: příspěvky můžeš editovat i jako anonymní, nemusíš psát opravu do dalšího příspěvku.
Ale pan doktor ti to léčil asi hormonálně abys neměla menstruaci ze? To mi přijde celkem drastické, i operace. Přála bych si se tomu vyhnout ![]()
Bolest při pohlavním styku při obdarenejsim partnerovi být muze i jen z tohoto důvodu, to záleží na charakteru bolesti. Mě třeba endometrióza nebolela vůbec. Zjistit ji ultrazvukem = zázrak. Většinou to dokáže jen gynekolog ve specializovaném centru. Vidět na utz jdou jen některé typy. Např. na vaječnících (zde může vidět každý gynekolog) nebo na střevu, podezření může vyslovit i při adenomyoze (endo v děloze - zesílená stěna). Spolehlivé ji odhalí diagnostická laparoskopie.
Příčin bolesti při sexu však může být celá řada - u mě to byly srůsty, které vůbec nesoucisely s endometriózou. Další možné příčiny - syndrom pánevní kongesce, chronická apendicitida…
Ahoj
prosim mam podezření na endometriozu. Jen se chci zeptat, asi ten můj dotaz bude znít divne, ale nikdy me nijak sex nebolel, ale posledni 2 roky mam obdařenějšího partnera (18cm) a vždy při nějakém místečku, to jakoby zabolí, asi jak je moc hluboko. Ale pokud je to vlhké dost, tak to nebolí.
omlouvam se za divny dotaz
Kdyz bych mela endometriozu, tak to asi boli vzdy? Nebo je tohle jen nejaky častý projev kdyz je obdařenější? Možná máte zkušenost, jestli 18cm je hodně nebo průměr