Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda, jedna zoufalka zakládá téma s nadějí, že se najde někdo podobný, který poradí..Už měsíce mne od kyretáže pálí zevní genitál /vulva/, ve stěrech se našli enterococus faecalis a streptokokus agalactiae /beta hemolytický streptokok/. Byla jsem přeléčena Macmirorem, na dvakrát - ale nic nepomohlo. Pálení zůstává dál a bakterie je znova ve stěrech. Dr. si vlastně už neví rady. Vše začalo po potratu.. asi díky snížené imunitě ze stresu. Máte někdo podobnou zkušenost, co vám pomohlo?? Díky mooooc. ahoooj. ![]()
Proč Vám byl předepsán zástupce nitrofuranů (Macmiror™ je svým složením nifuratel) na záněty genitálu? Nitrofurany se vylučují krásně do moči, a proto se užívají na močové infekce, nikoliv na infekce celkové či místní v jiné lokalizaci.
Cele je to zmatene, vedle pise, ze stety byly negativni:
„Ahojky, zkusím oživit tuto diskusi. Mám podobný problém – ale spíše pálení celé spodní části /vulvy/..jsem také lehce začervenalá. Dr. gynekolog udělal stěry, kde nic nevyšlo, a tak mne odbyl větou, že neví, co s tím. Trvá to už několik měsíců a je to velmi nepříjemné. Zatím jsem jinde nebyla a z mastiček zkoušela jen kalciovou mast. Tak nevím, co dál – znova a znova za gynekologem nebo na kožní?“
@neanonymní Ahojda, není to zmatené. Bylo mi totiž řečeno, že jak enterococus tak str. agalactiae se považují za součást bakteriálního osídlení a v podstatě se nepřeléčují. Dá se tak říci, že jsem léčbu získala jen proto, že jsem opakovaně chodila stále se stejným problémem. Potud je tedy Tvoje reakce, že je to celé zmatené nevhodná a mimochodem - proč přetahuješ můj příspěvek z jiné diskuse?
@Doctus Ahojda, tak to nevím..nakonec to opravdu smysl nemělo, bakterie se našli znova. Jinou léčbu jsem neprodělala a lékař mi v podstatě řekl, že si neví rady…
@Korin Nooo… když je to běžná flora, tak tam asi bude pořád ne? A pálení nemusí být bakteriálního původu. A není to jen suchou sliznicí, zkusila bych nějaké gelové čípky-bez léčiv, jen na zvlhčení. Poradí ti v lékárně.
@BaMaK Ahojky, přesně tak. Problém je nejspíš v množství..nesmí se přemnožit hodně, pak zřejmě dělá problémy.. ale píšu právě to asi…proto ty pokusy o přeléčení… ![]()
A jaký byl MOP (mikrobní obraz poševní)? Vím, že se to v poslední době považuje za obsolentní, ale jediný fyziologický je MOP I, vše ostatní značí, že je pomnožen patogenní druh (rod).
@Doctus Ahojky, jsem ráda, že jste do diskuse zavítal
: Bohužel mikrobní obraz dělán nebyl, absolvovala jsem jen stěry z hrdla děložního na kultivaci..Tu vyšel zmíněný enterococus a st. agalactiae nebo jedině snad, pokud by se mikrobní obraz kultivoval spolu se stěry a informována jsem nebyla…ale to se mi nezdá. Nějak mi připadá, že se tím dr. nechce zabývat, nemá na to čas, nakonec si po těch opakovaných návštěvách připadám jako hypochondr. Prý už vyzkoušel všechno?!, čímž mi naznačuje, že další návštěva nemá smysl
..přitom mne to pálí celkem hodně..a už i dlouho ![]()
Příspěvek upraven 15.08.14 v 13:58
@Korin
Pokud by tam byla infekce patogenním druhem, tak nejjednodušší je použití lokálních antibiotik. U ATB podáváných per os (a v závažných případech itra venam) jsme omezeni koncetrací, která by byla pro organismus toxická (TD50), topické použití si můžeme představit tak, že danou oblast ATB zasypeme, až nebude vidět. Tím docílíme takových koncentrací, o kterých se nám u tabletové (z lat. tabuletta = stůl; tableta je plochá) či pilulkové (z lat. pila = míč; pilulka by měla být kulatější, příp. oválnější) formy ani nezdá. V případě, že by nebyly k dispozici komerčně vyráběné (HVLP = hromadně vyráběné léčivé přípravky) vaginální globulky, tak je lze připravit i v lékařně (magistraliter). Lékařský předpis by pak mohl znít následovně:
Rp.
XXX (účinná látka + dávka)
Cacao olei quantum satis ut fiant glob. vag.
Misce fiant glob. vag.
Da tales doses No. XX (viginti) ad scatulam
S. Každých XX hodin zavést jednu globulku do pochvy
P. S. Jsem muž ![]()
@Doctus ..
příspěvek edituji
. Vaše příspěvky jsou natolik odborné, že předpokládám, že jste lékař či lékárník. V tom se, věřím, nepletu ![]()
@Korin
Na lékaři se úspěšně pracuje (aby mě někde někdo neosočil, že se vydávám za lékaře), do toho mi nějaký ten rok chybí. ![]()
@Doctus ..s Vašimi znalostmi a nasazením studium jistě úspěšně dokončíte
Hodně štěstí u zkoušek
..
Ahoj, pokusim se ozivit tuhle diskuzi. Uz paty mesic me trapi paleni posevniho vchodu + absolutni posevni suchost. Prvni tri mesice jsme s doktorkou zkusily nespocet cipku a masticek a zadna nezabrala. Pak se v uz asi 5ty kultivaci objevila bakterie Enterococus faecalis. Dostala jsem Zinnat, Entizol a na zavadeni Macmiror. Macmiror jsem kvuli ms zacala zavedet az treti den, ale to uz jsem mela mnohonasobny zlepseni po atb. Bohuzel pet dni od zlepseni se stav zacal zase zhorsovat, ale kultivace nic neukazala. Pred cca 14ti dny jsem zmenila gynekologa, udelala se kultivace nova a opet zminena bakterie. Dostala jsem Entizol jak do pusy, tak na zavadeni, ale zavadet sem musela prestat, protoze diky posevni suchosti mam problemy prasek zavest a kdyz uz se zavede, druhy den ho vyndavam v celku ven. Bohuzel, Entizol nezabira tak jako ve spojeni se Zinnatem. Volala jsem doktorovi, ktery me predal svoji kolegyni a ta mi predepsala atb. Doxybene, s tim ze az si pujdu vyzvednout recept, domluvime se co a jak dal mam brat.
Desi me vselijaky diskuze, ze to trva opravdu rok i dyl, tak se ptam, za jak dlouho jste se nekdo dokazal „vylecit“ uplne, aniz by se to porad dokola vracelo? ![]()
V CARu na nas cekaji dve zamrazeny embrya (prvni IVF), ktery jsme nechteli zavadet, kdyz jsme nevedeli, odkud problemy prichazi, ale ted mi uz asi 4 doktori potvrdili, ze i pres moje problemy muzu jit do KETu… ![]()