Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
po dlouhém vybírání vhodné antikoncepce jsem se, po konzultaci s gynekologem, rozhodla pro vyzkoušení náplastí Evra. Mám dvě děti, je mi 40 let. Hledala jsem v diskuzích, ale všechny jsou staršího data. Mohu poprosit uživatelky a zkušenosti a (ne)spokojenost s náplastmi? Jak třeba libido, změnilo se jak tomu bývá někdy u jiných antikoncepcí? A ještě poprosím o radu jak je to s lepením po sedmidenní pauze? Tedy např. třetí náplast odlepím v úterý, odmenstruuji a novou nalepím zase v úterý nebo už v pondělí? Děkuji
Já ji měla jako první antikoncepci, ale už je to asi 20 let
libido nedokážu říct, člověk byl mladej a bezstarostnej, vše poznával, takže bylo velký
vadilo mi jen, že po pár dnes to bylo kolem náplasti oblemcane. A neměla se dávat na stejna místa tuším. Bylo to rameno, podbřišek co si pamatuju a možná lopatka někde..dávala se po týdnu např. pondeli-pondeli A i se mi stávalo, že se odchlipovala. Jako dneska už bych to nechtěla..mám pilulky.
Evru používám skoro rok. Libido mám o něco menší než bez antikoncepce, ale určitě mnohem větší, než když jsem brala jednofázovou antikoncepci - prášky.
Náplasti lepím na zadek, místa střídám, jak je to i návodu, 1 náplast 7 dní a 8. den výměna (neděle-neděle).
Nevýhody - náplast se někdy posouvá a lepí se na ní chloupky z oblečení - místo kolem je pak docela nevzhledné. Když se víc potím, tak se celá i odlepí, někdy tedy i při sportu nebo v bazénu. Asi by se to dalo řešit přelepením tejpem.
Vyhovuje mi, že se lepí 1× týdně a když jsem pryč z domu na pár dnů, tak s sebou nemusím tahat prášky. Celkem zapomínám, takže nehrozí průšvih. Další negativa jsem nezaznamenala.
Já ji používala kdysi a vrátila jsem se k ní, jsem s ní více spokojená než s pilulkami, nemusím na to myslet každý den, lepím si ji nejvíce dozadu na lopatky či na paže a střídám to. Libido mám stejné, drží mi dobře, možná jednou se mi začla odlepovat když jsem byla dlouho v bazénu jinak drží, neměnila bych za jinou antikoncepci
@Follynka píše: Více
Dobry den pouzivate rosím antikoncepci evra?