Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte kočeny,
mám na vás dotaz ohledně kašlání děcenka. Můj malý (6,5m) začal asi před 4dny kašlat. Přijde mi to ale jako falešné kašlání, jelikož to dělá jen když si ho nevšímám. V noci a ani když je na rukách nebo v kočárku ani nezakašle a jak něco dělám a nevěnuji se mu, snaží se jakoby na silu kašlat. Dívala jsem se mu do krku, ten je v pořádku a dělá to i když mu dám napít čajíku. Je to takový vynucený kašlík, který je doprovázeny i zvukem.
Setkala se s tím některá maminka? Mám letět raději k doktorovi? Díky maminky za vaše zkušenosti. ![]()
Ano, naše malá toto dělala už ve 2 měsících, doktor mi to nechtěl věřit, ale opravdu jí nic nebylo a dělala to jen, aby si vynutila pozornost ![]()
Náš malej taky „kašlal“ - tak kolem půl roku mu bylo, trvalo to asi 3 týdny a pak to odeznělo - vyloženě dělal kraviny a upozorňoval na sebe
.
Nevím jestli je to to co si myslím, ale dcera 6 let mi to taky dělá. byla jsem s ní i u doktora a nikdo neví co to je. začne s ničeno nic, řeknu ať se napije ale ani to nepomáhá, příjde mi to jako zlozvyk nebo že si chce vynutit pozornost, občas to dělá když se rozčiluju, nebo se s manželem dohadujeme. jinak mi to zní něco jako chrblání, nebo vynucený kašel z ničeho ![]()
Diggy, může jít o vokální tik z neurózy.
S malá´ým mimčem bohužel neporadím ![]()
No holky já jsem z toho úplně na nervy. někdy se mi do toho začne i z hluboka nadechovat a to je taky za přítomnosti zvuku. vyzní mi to jakoby se nemohl nadechnout nebo co. a když na něj zakřičím Palošu! nechej toho! začne se smát, tak nevím teda
ale teda nerada bych něco zanedbala. ![]()
Naše to dělá taky, zkouší nové zvuky. Evidentně jí nic není.
Moje dcera takhle kaslala taky, aby na sebe upozornila. Nyni je ji 13 mesicu a obcas si na to vzpomene. Vi, ze tim (treba u jidla) vyvola urcitou moji reakci. Pak se zacne sklebit
Delala to asi od 4 mesicu.
@wandilek tak naše malá to začla taky dělat, tatínek je nemocnej, kašle… a přesně jak Tvoje, kašle, když si jí nevšímám. Nejdřív mě to taky zarazilo, ale teď se usmívám. Jinak malý je 5,5 měsíce ![]()
@luciealucie je to děs co? já už měla hrůzu že malému začíná nějaké astma nebo že se mu zužuje krček při nějaké alergii na příkrmky. no vidím, že je to u všech maminek na denním pořádku. jsem zvědavá, jak dlouho ho to bude bavit ![]()
@wandilek přesně tak
už to poslouchám týden… tolik nových zvuků a ona začne trénovat takovou blbinu, už aby to skončilo ![]()
Syn to dělal tak od dvou měsíců, teď už jen občas. Taky slyším, jak to vynucuje a taky jen, když u něj zrovna nejsem a něco dělám. Nebo když se vzbudí po poledním spánku, tak mě tak volá do ložnice, že už je vzhůru
Ale jak jsem psala, už to nedělá tak často.
tak díky maminky, trošku se mi ulevilo. teď se už jen modlit, ať ho to kašlání brzy přejde
zrovna mi kašle za zády
tak se mu utíkám pověnovat
pěkný den přeji