Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj holky, potřebuji poradit od těch, které mají zkušenost s oběma typy membrány. Jedná se konkrétně o zimní boty. Zda boty s membránou Sympatex jsou kvalitativně stejné jak s membránou Gore-tex, tj. nepromknou ani při intenzivním brouzdání vodou a mají obdobnou paropropustnost - nožky nejsou spocené. V obchodě samozřejmě tvrdí, že obě membrány jsou srovnatelné, ale známe to, chcou prodat…
Protečou. Ale osobně se domnívám, že problém nemusí být v membráně jako takové. Ta může mít laboratorní vlastnosti srovnatelné. Ale ti výrobci s alternativní membránou mohou mít méně kvalitní zpracování a prostě to proteče švem. Takže nevylučuji, že lze vyrobit kvalitní botu se Sympatexem.
Jinak on proteče nakonec i ten goretex, po dvou letech nošení. Takže stejnak raději kupuji celokožení a impregnuji lanolinem e včelím voskem
@Lama Lama Děkuji za odpověď. No právě velmi váhám, zda investovat docela dost peněz do dětských bot, takže max. na jednu sezónu a nakonec protečou. Boty s Gore-tex mi ještě neprotekly ani jedny, pokud tedy nepočítám mé nošené do města několik sezónu a rozežrané od soli… Celokožené v její velikosti(28) a ještě na suchý zip jsem nenašla.
@Finkaa to mívala svého času Protetika. A i Richter to sem tam má.
Gore-tex je jednoznačně nejlepší membrána na trhu. Pokud nedojde k mechanickému poškození tak neproteče. Nemá jak. Nevím jestli se na dětské boty používá jiný typ gore-texu než na profi boty, ale technologie výroby bude určitě stejná, tzn. zažehlené švy na podšívce páskou. Mám troje boty s gore-texem, jedny už 7 let a voda se do bot prostě nedostane.
@Trojlístek No jde konkrétně o boty od firmy Ricosta, ale jde mi především o to, aby fakt neprotekly, neb to budou jediné zimní boty a dítě je zvyklé čvachtat v kalužích… Bohužel Primigi s Gore-texem měli už vyprodané a já váhám, zda objednávat přes net (několik modelů a velikostí) a vracet nebo prostě koupit ty Ricosta a doufat, že neprotečou.
@Finkaa píše:šla bych do osvědčených přes net.
@Trojlístek No jde konkrétně o boty od firmy Ricosta, ale jde mi především o to, aby fakt neprotekly, neb to budou jediné zimní boty a dítě je zvyklé čvachtat v kalužích… Bohužel Primigi s Gore-texem měli už vyprodané a já váhám, zda objednávat přes net (několik modelů a velikostí) a vracet nebo prostě koupit ty Ricosta a doufat, že neprotečou.
Ahoj, máme zkušenosti s dětskými botami Ricosta (měly jsme už 2 páry) a neprotekly. Jak je to u dospělých nevím. Ale dětské neprotekly. (používány vždy 1 sezónu).