Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@lucad77 píše:
Nemáte jednu otázku na každého hlídače. Máte jednu jedinou otázku a můžete ji položit jen jednomu z nich. Je to tam trochu nešikovně formulováno, uznávám. Ale platí, co píšu. Už ty podmíněné odpovědi v řešení o tom svědčí.Je to popsáno třeba i tady:
https://www.semecky.com/…ky/index.php?…
Tam je to taky dost špatne formulováno. Každý z nich by svorně mohl tvrdit, že lhář je ten druhý a jsi tam, kde jsi byla. ![]()
@MartinaIrena píše:
Tam je to taky dost špatne formulováno. Každý z nich by svorně mohl tvrdit, že lhář je ten druhý a jsi tam, kde jsi byla.
Já myslím, že už se v tom moc šťouráte.
Prostě ten hlavolam stojí na té jediné otázce, na striktní pravdomluvnosti a striktní lhavosti jednoho a druhého strážce a na nutnosti volit přesně opačnou cestu.
@Lenka_Hal píše:
Zadani je v pohode.
Tou jedinou otazkou se mysli, ze se mas zeptat, ke kterym dverim by te poslal ten druhy chlapek a ty proste pujdes k tem druhym dverim, nez na ktere ukaze.
1. Protoze jestli se ptas toho pravdomluvneho, ten ti po pravde ukaze na spatne dvere, ke kterym te posle lhar.
2.Pokud se ptas lhare, ten ti zalze, pravdumluvny by te poslal ke spravnym dverim, ale on ti ukaze ty druhe-spatne, takze zase pujdes k tem jinym dverim, nez na ktere ukazuje.
Jo, takhle jo 👍
@MartinaIrena píše:
Jo, takhle jo 👍
No ale tohle řešení jsme několikrát psali už na straně 1. ![]()
@lucad77 píše:
No ale tohle řešení jsme několikrát psali už na straně 1.
Ne, v zadání bylo, že mám zjistit, kdo je lhář a kdo je pravdomluvný. Ale nic, nebudu se v tom tedy už „šťourat“
@MartinaIrena píše:
Ne, v zadání bylo, že mám zjistit, kdo je lhář a kdo je pravdomluvný. Ale nic, nebudu se v tom tedy už „šťourat“
Tak ono šlo hlavně o ty správné dveře, ne o ty strážce. Ale to je fuk. Hlavně že jsme se úspěšně dostali ven. ![]()
@lucad77 píše:
Tak ono šlo hlavně o ty správné dveře, ne o ty strážce. Ale to je fuk. Hlavně že jsme se úspěšně dostali ven.
@MartinaIrena píše:
Tady se ale předpokládá, že se zeptáš pravdomluvneho. Když se zeptáš lháře, může ti nalhat cokoliv. Třeba že on je pravdomluvný a lhář je ten druhý. Ptas se přece jen toho jednoho. Takže podle mě je to vabank.
Ne. Ten lhář musí vždycky lhát. Takže když se ho zeptám, kam by mě poslal jeho kolega, musí odpovědět, že dveřmi vedoucími ke smrti. Když se zeptám pravdomluvnosti, kam mě pošle lhář, ukáže mi dveře ke smrti taky. Tudíž půjdu těmi druhými.
@inkakřivák píše:
Ne. Ten lhář musí vždycky lhát. Takže když se ho zeptám, kam by mě poslal jeho kolega, musí odpovědět, že dveřmi vedoucími ke smrti. Když se zeptám pravdomluvnosti, kam mě pošle lhář, ukáže mi dveře ke smrti taky. Tudíž půjdu těmi druhými.
Ty jo, až tady mi to došlo
.. Celou dobu co to čtu to nemůžu pochopit ![]()
Zeptám se na věc, na kterou nejde odpovědět jinak. Je voda mokrá? Atp…
Edit… Něco mi tam chybí 😁 už vím…