Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosim mamči ma někdo zkušenosti s Hemangiomem? mělo ditko? za jak dlouho zmizelo? popř. jak jste lečili atd ![]()
Ahoj, mela jsem maly na zadech, nebezpecne to pry neni, jen kdyz zavadis, bude to hodne krvacet. kozni mi to odstranila vypalenim, byla to rychlovka
My momentalně řešíme s malou, léčbu má zahájenou před 3 měsíci a hemangiony krásně mizí. Jinak lečíme betablokátory. Hemangionů jsme měli 13 po těle a na játrech.
@zdenecka11 Hemangiom jsme objevili asi 3.den po narození ve vlasech. Velikost asi 1cm v průměru. Do prvního růstového spurtu se s ním nic nedělo, ale následně po každém růstovém spurtu rostl spolu s dítětem i hemangiom. Zvětšil se na průměr asi 3-4 cm a „naboptnal“ na výšku asi 8mm. Naštěstí to bylo ve vlasové části, tak nebyl vidět.
Myslím, že před 2.rokem života přestal zcela růst a začal se zmenšovat, až ve 4 letech zcela zmizel. Dnes po něm není ani stopy.
Neléčili jsme nijak, léčba na to prý neexistuje, obvykle sami zmizí. Není ani známo z jaké příčiny hemangiomy vznikají.
Osobně mám podezření na přítomnost rtuti v matce (patrně z plomb).
POLA
@Anonymní píše:
@zdenecka11 Hemangiom jsme objevili asi 3.den po narození ve vlasech. Velikost asi 1cm v průměru. Do prvního růstového spurtu se s ním nic nedělo, ale následně po každém růstovém spurtu rostl spolu s dítětem i hemangiom. Zvětšil se na průměr asi 3-4 cm a „naboptnal“ na výšku asi 8mm. Naštěstí to bylo ve vlasové části, tak nebyl vidět.
Myslím, že před 2.rokem života přestal zcela růst a začal se zmenšovat, až ve 4 letech zcela zmizel. Dnes po něm není ani stopy.
Neléčili jsme nijak, léčba na to prý neexistuje, obvykle sami zmizí. Není ani známo z jaké příčiny hemangiomy vznikají.
Osobně mám podezření na přítomnost rtuti v matce (patrně z plomb).POLA
Ja nemam ani jednu plombu, nikdy jsem nemela a muj chlapecek ma hemangiomy 2. Za tyden jdeme do motola na prvni kontrolu, tak uvidime, ale pry vetsinou zmizi sami.
@zdenecka11 Pravda o té léčbě… betablokátory a používání záření… zde si ale myslím, že je důležité, zda je hemangiom „pouze“ na kůži a nebo i na vnitřních orgánech - byly jsme s novorozencem na UTZ a odběru krve.
Ohledně té rtuti - stálo by to za širší výzkum, aby jsme se třeba alespoň přiblížili k příčině.
POLA
Aha my mam na čeličku udelalo jse nam asi 2tydny po porodu, slysela jsem ze zmizi tak do roka, tak budem doufat aby se jeste nezvetsoval jsou nam 3 mesice
Nám zahájily lečbu z důvodu velkeho počtu, orgánu a i tím že největší měl na ruce cca 1,5cm. U nás je to důsledek extrémní nedonošenosti a tím i nevyrovnaného přístupu kyslíku do těla
@zdenecka11 Nám kožní řekla, že většinou zmizí do 6ti let věku. V našem případě se tak stalo dřív. Je hemangiom plochý a jak je veliký?
POLA