Hledáme své předky

27009
30.7.26 20:43

Hledáme své předky

Víte, co prožili vaši prarodiče a praprarodiče? Kde žili, kam cestovali, co prožívali? Odhalili jste něco, o čem se doma nemluvilo? Zkoušíte zjistit více informací?
Pojďme si navzájem poradit, kde a jak se k těmto informacím dostat.
Pojďme si poradit, jak sestavit rodinný strom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5999
30.7.26 20:53

Já na tohle zkoumání předků nejsem, ale mí dva sourozenci už mají rodokmen někam snad do 16. století a ještě objevili potomky emigrantů z přelomu 19 a 20 století a dokonce si s nimi už i píší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2887
30.7.26 21:07

@cecetka jeeee, to je super téma. Taky bych ráda, ale nevím kde začít. Co sem našla bylo placené popř to nic nenašlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
30.7.26 21:08

Snažím se poskládat střípky života mého dědy. V pozůstalosti jsem našla informace, o kterých jsem neměla tušení. Pokud se mi to podaří, ráda bych vytvořila knihu, která by byla dárkem mému otci k jeho 85. narozeninám (o jeho otci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2887
30.7.26 21:12

@cecetka to u mě není možné. Od táty sem rodiče neznala a u mami jen dědu a ten byl ještě nevlastní. Vlastní babička umřela když mámě, byl rok a nic o ní nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
30.7.26 21:14
@Hanča1234 píše: Více

Začala jsem dotazy na AI tím, co vím. AI děsně kecá a vymýšlí si. Ale navedla mě, kde a na co se ptát.
Dost věcí se dá najít v archivech v digitální podobě (to je super), ale určité věci si budu muset dojet nafotit osobně. To mi třeba z Voj. ústředního archivu napsali, co je v osobních složkách mého dědy a pradědy, ale že je toho více, než posílají. :? Čekám ještě na odpověď z Národního archivu, z lokálních muzeí a kronikářů. Některé obce mají i kroniky v digipodobě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
30.7.26 21:16
@Hanča1234 píše: Více

Své praprarodiče jsem taky neznala, ale teď už mám pocit, že je znám. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2887
30.7.26 21:28

@cecetka a kde si ty archivy našla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1933
31.7.26 00:22

Je to velmi nejistý hledání co se týče genetické přímé linie… neboť proběhlo v rodinách spoustu nevěř, znásilnění, úmrtí rodičů, a atd… děti pak vychovávala jiná rodina, nebo otec pravý se zatajil a atd… lepší si je si udělat geneticky test přímo DNA…kde se to bere jak od otce tak od matky a můžou dopodrobna vysledovat tvoje geny…mě to stálo ranec… nemyslím tím ty obyč testy co dělají u nás v ČR. Tot jen můj názor, taky jsem šla a nechala si udělat jako první rodokmen, který byl defekto k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21440
31.7.26 01:30

Já našel pradědečka tady:

https://www.vuapraha.cz/kartoteky/?…

Věděl jsem jenom příjmení a že padnul v Haliči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.26 02:06

To mě taky zajímalo ale nevím kde začít

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.7.26 02:45

Používám www.myheritage.cz . Nechaly jsme si s mamkou udělat i DNA testy. Předky mame bohužel i v cizině, tam je to pátrání horší. V Česku jsou matriky online, v cizině ne. Ale já mám občas problém přečíst to starodávné psací písmo, případně švabach a pod. Takže mám informace, co jsem kde posbírala z rodiny. Ale nevzdávám to. Je spousta lidí, co se tím zabývá a za úplatu ti rodokmen udělá, ale je to velmi drahé. U nás uvažujeme, ze se na to jako rodina složíme (tam, kde jsme my skončili). U rodiny na Slovensku jsem se dostala „až“ do roku 1880. Začala jsem tím, že jsem napsala na faru, kde byla babička pokřtěná, protože v rodině nevěděli ani jména rodičů. Pak jsem různé složité pátrala po matrikách. V jednom archivu mi nabídli, že mi za poplatek dohledají informace o předcích. Bylo to drahé, ale vyšlo to levněji, nez když by to dělal nějaký profi hledač. Do konce Rakouska-Uherska byla na Slovensku úředním jazykem madarština, přestože to byli Slováci. Což situaci velmi komplikuje. Protože oficiálně v matrice měli třeba Marosz Kovacz, ale jejich děti měli v rodném listu, že otec se jmenoval Maroš Kovač. A jeho dcera mela napsáno Katarína Nováková, rozená Kovačová. A u žen je to ještě horší. Tam se mixuje nějak jméno manžela a předků, takze každá další ženská v rodině má úplně jiné příjmení. Je to zajímavé, časově i finančně náročné. Ale zase vim věci typu, kdo byl nemanzelske dítě, příčinu úmrtí, kdo byl jak spřízněn a tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.7.26 03:07

A protože se chci dostat co nejdal, tak moc neřeším předky z xteho kolene. Moje babička mela 5 sester. Tak mam je ty sestry, jejich manžely (pokud byli) a deti. Ale jen datum narození a umrti. Už tam nemám další nové generace. Pak se soustředím na své praprarodice a jejich rodiče, snad to dává smysl. Moc me mrzi, ze jsem s tim nezačala drive, prarodiče z obou stran zili do 95. A naši na tyhle věci moc nebyli. Mamka kolikrát kouká, co jsem našla. Blbé taky je, ze občas ta příjmení komolili. Třeba příjmení často psali foneticky. To mě berou mory i teď. Místo D píšou na konci T. Casto v matrikach napsali č a nekdy cz. Nekdy zase jednoduché V a nekdy W. A to ti do toho hodí dost vidle. Já uz se tím zabývám roky. Vždycky chytím na par měsíců slinu, a pak zase je několik let pokoj.

• Citovat
  • Upravit
34603
31.7.26 06:25

Zajimave tema, taky by me to zajimalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27774
31.7.26 06:59

Dělala jsem rodokmen nejdál jsem se dostala do roku 1560 u dvou větví předků, našla dost zajímavostí a věcí o kterých ani rodina nevěděla, moc mě to bavilo, skvěle se mi dělalo ve familysearch na my haritage je šíleně nepřesných informací

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat