Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, dnes mi přišly výsledky oplození vajíček. Oplození jich bylo všech 9, ale jedno bylo abnormální. Moc nechápu ty zkratky u těch vyhovujících embryii - 2PN by měla byt dvě prvojadra, což by mělo byt v pořádku - ale co znamená 1× 0/2 a 1× 0/1, netušíte některá, prosím?
![]()
@Terýsek042 tím bych se teď netrapila. Rozhodující je, co nastane po 3 dni. To přijdou na řadu spermie. Teď to táhne oocyt. Po 3 dní se přidává spermie a to je pak jiná selekce.
A není to popsáno pod tím odkazem dole, kde jsou vysvětlivky k vývojovým stádiím?
@Terýsek042 Tak to vůbec neřeš, hlavní je, že jsou zatím vyhovující. Mně toto přijde spíš matoucí, když takovéhle informace pacientce posílají. Důležité je, kolik jich dojde do pěkné blastocysty. Ale vím, na to ses neptala, tak třeba ještě někdo poradí. Každopádně držím palce ![]()
Moc dekuju
Pro nás zázrak, malé AMH a hodně špatné spermio, v den odběru vůbec nevěděli, jestli budou moci použit mikrofluidni čipy, které jsme měli vybrané. Ale nakonec se podarilo
Tak snad vše dobře dopadne ![]()
Já to znám
ty čipy jsme taky použili a zadařilo se, myslím, hlavně díky nim. Vyjde to!! ![]()
@Ťarbík01 píše:
@Terýsek042 tím bych se teď netrapila. Rozhodující je, co nastane po 3 dni. To přijdou na řadu spermie. Teď to táhne oocyt. Po 3 dní se přidává spermie a to je pak jiná selekce.
Takovou blbost, aby se třetí den do embrya přidala spermie jsem ještě neslyšela
. Co by ta spermie tam podle tebe dělala?
Zakladatelko znamená to kvalitu embryí, ale nezatěžuj si tím hlavu, není to vypovídající, můžou to ještě dohnat. Důležitá bude kvalita pátý den a kolik jich bude určeno k mražení.
@Anonymní píše:
Takovou blbost, aby se třetí den do embrya přidala spermie jsem ještě neslyšela. Co by ta spermie tam podle tebe dělala?Zakladatelko znamená to kvalitu embryí, ale nezatěžuj si tím hlavu, není to vypovídající, můžou to ještě dohnat. Důležitá bude kvalita pátý den a kolik jich bude určeno k mražení.
Blbost to není. My to řešili, takže vím o čem mluvím. Pokud embrya začnou padat po 3 dni, tak je to z velké části chybou spermií.
Něco si o tom nacti nebo zjisti.
Než tady hodíš větu typu, že to je blbost.
Dost informací najdeš na netu.
Např. Obecně lze říci, že do 3. dne vývoj embryí více ovlivňuje vajíčko (embryo funguje z maternálního genomu), po 3. dni začne fungovat embryonální genom a může se více projevit chyba v samotném embryu i vliv spermie.
Na netu je toho spousta. Stačí se jen o to zajímat.
![]()
@Ťarbík01 píše:
Blbost to není. My to řešili, takže vím o čem mluvím. Pokud embrya začnou padat po 3 dni, tak je to z velké části chybou spermií.
Něco si o tom nacti nebo zjisti.Než tady hodíš větu typu, že to je blbost.
Dost informací najdeš na netu.Např. Obecně lze říci, že do 3. dne vývoj embryí více ovlivňuje vajíčko (embryo funguje z maternálního genomu), po 3. dni začne fungovat embryonální genom a může se více projevit chyba v samotném embryu i vliv spermie
A taky samozřejmě vím že když embryo do třetího dne nevydrží tak do něj žádné náhradní spermie nepichaji a zvláště pak ne v Reprofitu.
Nemusím si nic hledat na internetu, když vím co mi řekli lékaři v Reprofitu, ale určitě jim tvůj názor dám přečíst, ať se taky pobaví.
@Anonymní píše:
A taky samozřejmě vím že když embryo do třetího dne nevydrží tak do něj žádné náhradní spermie nepichaji a zvláště pak ne v Reprofitu.
Nemusím si nic hledat na internetu, když vím co mi řekli lékaři v Reprofitu, ale určitě jim tvůj názor dám přečíst, ať se taky pobaví.
A kde píši, že tam napichaji náhradní spermie?
Můžeš mi to napsat?
Píší, že první dny to hlavně táhne vajíčko a až pak se zapojují spermie. Píši, že 3 den se přidávají spermie. Ale ne že je tam dávají.
Začnou se pořádně zapojovat do toho procesu. Ne že je tam embryolog přidá. ![]()
A co já se ti budu dohadovat s někým, kdo píše jen jako anonym.
Dej si přečíst komu chceš co chceš. Mě to je jedno. ![]()
Je to skutečně tak, pokud se embryo po 3. dni přestane správně vyvíjet, tak obvykle je to způsobeno nekvalitní spermií…
@Anonymní píše:
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.