Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím o radu, dcera - 17 měsíců má od odpoledne teplotky, držely se cca do 38, myslela jsem, že to budou zuby, tlačí se jí čtyřky nahoře, ale večer už šla teploty k 39, dostala kolem půl 8 nurofen. Celkově byla plačtivá, unavená, odmítla jídlo i mléko a usnula mi v náručí. Efekt sirupu téměř žádný, teplota už zase kolem 39, má opět chladné nožičky, i když je přikrytá - a teplota roste. Nevíte prosím jestli můžu podat na střídačku paralen sirup třeba už po 4 hodinách? Dcerka těžce, neklidně spinká, zrychleně dýchá jako vždy u horečky a čípek ji dát nehrozí. Máte prosím někdo ještě nějakou radu jak na horečku? Jen doufám, že neskončíme na pohotovosti.
Já mám radu, nedávat ji NIC. Sledovat, nabízet slazený čaj (slazené pití nabízím, je když je teplota) a ono to buď pomine, nebo to za dva dny bude na doktora.
@leola píše:Nurofen s panadolem můžeš střídat už op 3 hodinách (ale raději tuto info zkus ještě ověřit).pokud má studené končetiny, tak teplota ještě poroste, tak hlavně žádné zábaly. Ajinak k tomu nesrážení, co tu psala @J_Doe, já se taky snažím nesrážet, ale je to vždy podle stavu malé. A pokud zakladatelky malá neklidně spí, těžce dýchá a je zchvácena, tak tady bych se nesrazit bála.
Ahoj holky, prosím o radu, dcera - 17 měsíců má od odpoledne teplotky, držely se cca do 38, myslela jsem, že to budou zuby, tlačí se jí čtyřky nahoře, ale večer už šla teploty k 39, dostala kolem půl 8 nurofen. Celkově byla plačtivá, unavená, odmítla jídlo i mléko a usnula mi v náručí. Efekt sirupu téměř žádný, teplota už zase kolem 39, má opět chladné nožičky, i když je přikrytá - a teplota roste. Nevíte prosím jestli můžu podat na střídačku paralen sirup třeba už po 4 hodinách? Dcerka těžce, neklidně spinká, zrychleně dýchá jako vždy u horečky a čípek ji dát nehrozí. Máte prosím někdo ještě nějakou radu jak na horečku? Jen doufám, že neskončíme na pohotovosti.
Já vždy napustím vodu do vany o 2-3C nižší, než je její teplota a ovlažuji tak 10 minut. Podaří se mi srazit teplotu o půl stupně.
Jinak se drž návodu na lécích, po 4 hod je asi brzy, ideální je po 6 hod.
@luca241 @leola Ano, při nesrážení dítě neklidně spí, já vždy spím s nemocným dítětem, když je takhle malé. Ano nevyspím se moc dobře, ale aspoň v noci „monitoruji“ stav. Nemám zkušenost s tím, že nemocné takhle malé dítě spí někde vedle. To bych asi měla strach nic mu nedat. Zase je pravda, že Nurofeny a Paraleny tlumí bolesti, ale já to vnímám jako negativum, chci vědět, jestli dítě něco bolí, nebo má „jen“ horečku a klasickou virozu. To už záleží na tobě.
@J_Doe @Valisneria Tak já spím a malou běžně a pokud je nemocná, tak nespím většinou vůbec, protože mi to nedá a pořád měřím, nabízím pití, případně děláme obklady na nožičky. Vysoké teploty ale nesnáší dobře, většinou je vyřízená, teď se ale konečně prohřála.
@leola Ad obklady na nožičky - asi víš, že když je má chladné, tak obklady nedělat.
Jinak já bych opravdu teď den - dva nic nedělala, jenom jí držela v teple a klidu, a nabízela pití. Teda pokud nemá jiné příznaky, tím myslím nějaké závažné bolesti, horečky nad 40, a tak… Průjem taky může být, ale den - dva je to ok, je potřeba pak naběhnout na dietnější jídlo, ale dle mých zkušeností tyhle dvou - tří denní virózy odezní samy. To, že je z horečky „vyřízená“, tím myslím trochu apatická a unavená, je normální.
Co mam info, tak u malych deti se nedelaji obklady na koncetiny, aby nemeli febrilni krece. Sprchuji trosku studenejsi vodou nez je teplota tela, obleknu jen mirne, zbytecne nezahrivam perinou. Ale teda na noc jsem parkrat dala cipek.
@Valisneria Proto sprchuji jen o trosku nizsi teplotou. Mam od pediatry ![]()
Ono taky ne vždy je nutné a spravne srazet. Kdyz je fáze, ze teplota stoupá, tak dítě spis balim, ono i samo cítí, ze mu je zima, a chce do tepla. Kdyz teplota klesá, pak se muže podpořit srazenim, nebo i lekmi.