Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Naše malá má 7 měsíců a od včerejška má horečky. Poprvé měla 38,5 za půl hodiny 39,2 (měřenov zadečku, uvedená teplota bez odečtení). Tak jsem jí dala paralen čípek. Teplota klesla na 37,8. Za 8 hodin jsem jí měřila znovu a měla 38,5 tak dostala zas paralen. Teď je to 6 hodin od paralenu a teplota jde zase navrch, ale další paralen můžu dát až za dvě hodiny. Do toho má průjem, že to plinka nedokáže pojmout a má takový specifický zápach průjmu. Malá nemá chuť k jídlu, což u ní není normální, spapá jedině sunar. Pít moc nechce, ale snažím se to do ní nějak dostat. Co myslíte, co to může být, máme jít k dr. ? MOc prosím o radu. Děkuji moc
myslím že to bude z těch veder, i dospělí v nich často trpí průjmy a horečkami…
Ahoj, děkuji, no nevím, nevím, v červenci jsme byli na dovolené, kde bylo o 10 stupňů víc, než teď tady a malá reagovala v pohodě. Asi ještě chvíli počkám a potom zajdu k dr. Mám z toho docela strach.
Pri prujmu je lepsi davat sirup nez cipek, tolik to nedrazdi.
Neco podobneho jsem resila asi pred 14 dny… akorat bez teploty, pak na KO mi doktorka rekla, ze jsem v ramci diety nemela davat UM. Popravde ted bych te k doktorce sla, hlavne kdyby mela teplotu.
Tohle můžou způsobovat i zoubky . Počkej 3 dny a když to nepoleví tak si zajdi k doktorce. Ale skus jí koupit Paralen Suspens ten je super a zabírá celkem rychle
![]()
Miťulka píše:
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Naše malá má 7 měsíců a od včerejška má horečky. Poprvé měla 38,5 za půl hodiny 39,2 (měřenov zadečku, uvedená teplota bez odečtení). Tak jsem jí dala paralen čípek. Teplota klesla na 37,8. Za 8 hodin jsem jí měřila znovu a měla 38,5 tak dostala zas paralen. Teď je to 6 hodin od paralenu a teplota jde zase navrch, ale další paralen můžu dát až za dvě hodiny. Do toho má průjem, že to plinka nedokáže pojmout a má takový specifický zápach průjmu. Malá nemá chuť k jídlu, což u ní není normální, spapá jedině sunar. Pít moc nechce, ale snažím se to do ní nějak dostat. Co myslíte, co to může být, máme jít k dr. ? MOc prosím o radu. Děkuji moc
v tomhle vedru dost hrozí dehydratace, já bych k doktorovi šla určitě
Paralen jsem jí dala v noci o půl 4, což znamená, že další můžu dát až o půl 12, teď jsem jí měřila a měla 38,5, když odečtu půl stupně, tak je to 38. Malá je uřvaná, neklidná a chce pořád mazlit. Máte pravdu holky, zajdeme k doktorce.
Musela jsem dávat paralen čípek, protože sirup doma nemám (teda mám, ale datum spotřeby bylo 9.května 2011) tak musím koupit. Děkuji vám.
skus se jí podívat do pusinky jestli má nateklé dásně . Tak to budou určo ty zuby. Kluk to měl taky 3 dny měl teploty kolem 38 stupňů. A k tomu i průjem
![]()
Miťulka píše:
Ahoj, děkuji, no nevím, nevím, v červenci jsme byli na dovolené, kde bylo o 10 stupňů víc, než teď tady a malá reagovala v pohodě. Asi ještě chvíli počkám a potom zajdu k dr. Mám z toho docela strach.
hlavně hydratovat. Jde to s těma mimčama výrazně hůř, ale tohle je základ
U sousedky proběhla min týden střevní viroza. Ona a starší dcera za pár dnů OK, mladší od soboty horečky a krev ve stolici. Byly u pediatry, řekla pít, udělala stěry a čekat do čt. Včera už jela do nemocnice na dětské (tam nejdřív dítku nenaměřili nic čelním teploměrem, nakonec těch 39 naměřili rychloběžkou) a poslali je domu, že je nemaj kam dát, nemaj infekční. Dali čípek. A prej když se do 8hodin večer nezlepší, maj jet na Bulovku na infekční.
Večer samozřejmě jeli, holka (6m) na kapačkách, dehydratovaná. Po noci na kapačkách klesá teplota a lepší se…
Takže fakt ty tekutiny především, protože ty teploty venku to ještě horší, jinak by to třeba prostě normál přešlo za pár dní
Rozhodně nechci strašit, to v žádném případě. Ale varovat. A k dr bych nejdřív zavolala, aby vás pak vzala hned, abys tam s dítkem nesedla v kdovíjakém horku kdovíjak dlouho, protože to ty teploty jen zhorší.
Tak jsem volala doktorce. Vzhledem k tomu, že má ordinaci 100 m od nás, říkala, že se staví za malou, ať nemusíme mezi nemocné. Tak nám držte palce holky.
Miťulka píše:
Tak jsem volala doktorce. Vzhledem k tomu, že má ordinaci 100 m od nás, říkala, že se staví za malou, ať nemusíme mezi nemocné. Tak nám držte palce holky.
to je skvělý, tak ať brzo víš, na čem jste
Miťulka píše:
dobrá doktorka
určitě to bude dobré ![]()
Holky, tak tu byla paní doktorka. Říkala, že z veder ani ze zoubků to nebude, že to by ty teploty nebyly tak vysoké, před chvílí měla 39,4. Takže jsme dostali léky na průjem a zítra se paní doktorka staví znovu a udělá výtěr ze zadečku. Říkala, pokud se to do zítřka zhorší, nebo teploty nebudou klesat pod 39, musela by do nemocnice na infuzi. Snad to bude v pořádku. Jinak vám všem moc, moc děkuji za vaše příspěvky a rady !