Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jdu si pro radu. Dostala jsem nabídku jet se sestrou a její rodinou na hory do Alp. V mojí rodině lyžuji jen já ale ke štěstí potřebuju dlouhé modré nebo max červené sjezdovky. Mám 2 syny, kteří se jezdit učí ale je to s nimi teda náročné. Muž nelyžuje ale musel by jet s námi aby nás odvezl (já neřídím). Sestra i švagr lyžují ale mají malé dítko které ještě jezdit určitě nebude. Ještě by jeli švagrovi rodiče kteří jsou lyžaři. Jezdíte někdo lyžovat na hory s nelyžařema a malýma dětma? Nemám s tím zkušenost. Bojím se aby se tam muž nenudil. Co tam bude dělat?
@Medičkaa píše: Více
Bude hlidat švagrové to male dítko, aby si mohli zalyžovat ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
Taky jsem měla pokušení tohle napsat 🫢 🫢 🫢
Vůbec nechápu co bych tam dělala. Zimní sporty neumím, chlap taky ne. Po úrazu kotníku by to nejspíš stejně nedal. Mě to neláká. No, jediné co bych tak na horách byla ochotná dělat jsou procházky, ne moc vysoko, daleko, nesnáším zimu a boby, sáňky.
Většina našich kamarádů umí lyžovat. Mezi kolegy je to stejné.
obecně si volný čas představuju jinde než na horách.
Ptala bych se predevsim manzela. Na nem to stoji, zda je ochotny delat taxi a pak si tam najit zabavu, pripadne hlidat deti. Predpokladam.ze by se prostridal i s temi rodici svagra. V Alpach je i jina zabava nez jen lyze. Sankarske drahy, vylety-zalezi kam jedete
Byla jsem s rodinou párkrát. Já jednak nelyžuju a jeden rok jsme s sebou měli mimino.
Nevadilo mi se poflakovat kolem s kafem a kochat se jak jim to jde. Většinou jsem po nějakých max. dvou hodinách vzala dítě a doprovodila jí na dětskou sjezdovku, nebo jsme šly někam normalně s bobama, zatímco si manžel ještě jezdil sám.
Do toho jsme měli procházku, vyjeli si lanovkou..
Nepovažuju to za nijaký strašný úděl.
@Kryptozoo píše: Více
přesně, může to být příjemné i bez lyžování, já lyžovat umím, ale když měla malá něco přes rok, byli jsme s mou matkou v Beskydech, vozily dítko na saních, už i běhala, tak byla sranda - sníh, ticho, klid, krásná příroda, čerstvý vzduch, na hotelu snídaně a večeře - pár dní ráje na zemi
Nelyzuji a s holkama jsem vzdy jezdila, aby se naucily. Samozrejme v pripade kdy jim bylo 9 a 14 a ja nelyzar jsme musely nekam, kde to zvladnou obe a nebude vse na starsi a abych je obcas videla… Vzdy jsem delala realizacni tym
. Kdybych mela jeste treba nekoho ve vetsi parte tak kor bych si tam zabavu nasla… vetsinou tam nekde byva bazen, wellnes atd
My na hory nejezdili. Když dcery vyrostly, začaly nás přemlouvat at jedem. Já se bála ze stejného důvodu jako ty. Poprvé jsme vyrazili jen na 4 dny, ujali se nás naši kolegové z práce
Jela parta asi pěti rodin, cca 20 lidí i s dětmi, a mě překvapilo, že lyžuje s bídou půlka.
Tak jsem se nenápadně začala ptát kamarádů a známých, kolik toho na horách nalyžují oni. Byla jsem hodně překvapená, že na horách se vlastně skoro nelyžuje
![]()
Manžela bych přemluvila at jede, nanejvýš to bude naposled…ale já bych ho teda přemlouvala i na lyžování, zkusit se má všechno ![]()
Tebou popsaná kombinace mi vůbec nedává smysl jet na hory a ještě do Alp. Polovina z vás nelyžuje a na turistiku to taky asi moc nebude. To bude asi na vás, na čem se domluvíte. Kdo koho pohlídá a kdo si zalyžuje.
Mne osobně by stačilo prochazet zasnezenou krajinou. Lepší jak lyžování
Ale to jsem já.
Já si v Alpách zrakvila hned první den nohu. Tak jsem se nechala s knížkou vyvézt vždycky lanovkou nahoru, tam jsem si sedla na lehátko, koupila čaj a četla jsem si a koukala na výhledy. Sem tam se za mnou někdo na chvilku zastavil, pokecali jsme a jel dál. Večer zase lanovkou dolů. Bylo to fajn, ale hodně dělalo to, že bylo krásné sluníčko, teplo, byla to taková zimní opalovačka.
Zjistila bych si moznosti sankarskych drah, turistickych cest - pak se to da pekne uzit i bez lyzi. Loni jsme byli v Krkonosich jen se sanemi a bylo to super.