HPV se nepozná z testů?

Anonymní
18.3.24 08:09

HPV se nepozná z testů?

Zdravím,

chtěla bych se zeptat, jak jste zjistily, že máte HPV? Mně totiž gynekoložka tvrdí, že se HPV z žádných testů nepozná - že ho buď máte, nebo nemáte, a případné projevy by zachytila při vyšetření (asi by byly vizuálně vidět nějaké změny)..
Trošku mě tímto tvrzením zaskočila, protože na internetu čtu, že testy na HPV existují..
Nemáte s tím někdo prosím zkušenost? Nejsem na HPV očkovaná, a tak bych nerada něco zanedbala.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21573
18.3.24 08:11

Teď mi na pravidelné prohlídce dělala doktorka speciální stěry na test na HPV. Ale dělá se to až po 45.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.24 08:18

Tak to je divné.. mně skutečně tvrdila, že žádné takové testy nejsou 8o

• Citovat
  • Upravit
21573
18.3.24 08:20

Možná myslela test z krve nebo něco podobného. Těžko říct, mohlo jít o nedorozumění. A nebo že nejsou pro tvoji věkovou skupinu. Tohle vyšetření je v rámci prevence od 45 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
18.3.24 08:44

Mne děla stery na HPV od 30, kvůli rizikovosti. Testy určitě jsou, nejspíše jste se jen nepochopily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7021
18.3.24 08:54

Možná jste si jen špatně rozuměly, ale co jsem tak pochopila. Tak opradu pokud jsou v těle a nejsou zrovna v aktivní formě tak se to poznat nedá.

Pokud HPV jsou aktivní tak se to pak projeví na stěru z děl. čípku.

Takže pokud je možnost určitě se nech očkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4868
18.3.24 09:24

Jde o to, že mít v těle HPV, ještě nemusí znamenat problém. Má ho v těle spousta žen a rakovinou neonemocní. A to že ho v těle máš, zjistit nejde. Až když se virus - laicky řečeno „aktivuje“ - třeba při snížené imunitě, stresu apod., může se začít projevovat - změny na čípku. A to právě odhalí stěr u gynekologa - tzv. přednádorové změny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9730
18.3.24 09:32

HPV test zjišťuje přítomnost virové DNA v buňkách čípku, ještě předtím, než se objeví dyplastické změny, které jsou detekovanelné klasickou cytologií. A je přesnější. Pojistovny ho hradí ve 35, 45 a 55 letech, ale můžeš si ho zaplatit jako samoplatce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.24 09:42

@vedma007 Děkuji všem za reakce.. zřejmě to myslela paní doktorka takto. Říkala mi, že na základě vyšetření usuzuje, že HPV nemám.. ale nevím, i tak jsem z toho trošku zmatená. :oops: :) Očkovat bych se ráda nechala, ale nevím, zda už není pozdě.. panna už dávno nejsem.

• Citovat
  • Upravit
26
19.3.24 00:14

Pokud chodíte na pravidelné gynekologické prohlídky, provádí lékař standardní cytologii. Z té se poznají jen změny na děložním hrdle, nikoli však typ HPV, který změny způsobil. Tato metoda je však spolehlivá cca pouze na 60%. Přesnější je tzv. LBC cytologie, která je nově hrazená opakovaně u žen v určitém věku, ale můžete si ji vyžádat i jako samoplátce za nějakých 500 Kč. Tento test Vám přímo vydefinuje skupiny konkrétních HPV, které se u Vás vyskytují. Z hlediska případné změny na rakovinné buňky jsou nejagresivnější č. 16, 18, 45, ale je i celá řada dalších, které způsobují např. vaginální bradavice apod. Žádné očkování Vám nepokryje všechny HPV najednou, každá vakcína je zaměřená jen na určité skupiny virů. Dnes už se doporučuje i dodatečné očkování u žen, které už jsou HPV pozitivní a prodělaly konizaci děložního hrdla jako preventivní zákrok - odstranění poškozených tkání na děloze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1323
19.3.24 12:30

@nozu uz od 35 :wink:. Zrovna mi je nedavno gyn delal. Delaji se 35, 45 a nove 55.
Me je muj gyn dokonce delal, kdyz me pred lety prebiral do pece. A kazde dva roky mi dela komplet vysetreni od kvasinek pres vsechny mozne nemoce. I presto, ze jsem darce krve, tedy ted mam stopku, mam male miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
19.3.24 13:01

Na pojišťovnu v 35, 45 a 55 letech.

Když si zaplatíte, na vlastní žádost kdykoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1577
3.5.24 13:40

@nozu V rámci prevence jsou ve 35 a 45 letech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie