Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Teď mi na pravidelné prohlídce dělala doktorka speciální stěry na test na HPV. Ale dělá se to až po 45.
Tak to je divné.. mně skutečně tvrdila, že žádné takové testy nejsou ![]()
Možná myslela test z krve nebo něco podobného. Těžko říct, mohlo jít o nedorozumění. A nebo že nejsou pro tvoji věkovou skupinu. Tohle vyšetření je v rámci prevence od 45 let.
Mne děla stery na HPV od 30, kvůli rizikovosti. Testy určitě jsou, nejspíše jste se jen nepochopily
Možná jste si jen špatně rozuměly, ale co jsem tak pochopila. Tak opradu pokud jsou v těle a nejsou zrovna v aktivní formě tak se to poznat nedá.
Pokud HPV jsou aktivní tak se to pak projeví na stěru z děl. čípku.
Takže pokud je možnost určitě se nech očkovat.
Jde o to, že mít v těle HPV, ještě nemusí znamenat problém. Má ho v těle spousta žen a rakovinou neonemocní. A to že ho v těle máš, zjistit nejde. Až když se virus - laicky řečeno „aktivuje“ - třeba při snížené imunitě, stresu apod., může se začít projevovat - změny na čípku. A to právě odhalí stěr u gynekologa - tzv. přednádorové změny.
HPV test zjišťuje přítomnost virové DNA v buňkách čípku, ještě předtím, než se objeví dyplastické změny, které jsou detekovanelné klasickou cytologií. A je přesnější. Pojistovny ho hradí ve 35, 45 a 55 letech, ale můžeš si ho zaplatit jako samoplatce.
@vedma007 Děkuji všem za reakce.. zřejmě to myslela paní doktorka takto. Říkala mi, že na základě vyšetření usuzuje, že HPV nemám.. ale nevím, i tak jsem z toho trošku zmatená.
Očkovat bych se ráda nechala, ale nevím, zda už není pozdě.. panna už dávno nejsem.
Pokud chodíte na pravidelné gynekologické prohlídky, provádí lékař standardní cytologii. Z té se poznají jen změny na děložním hrdle, nikoli však typ HPV, který změny způsobil. Tato metoda je však spolehlivá cca pouze na 60%. Přesnější je tzv. LBC cytologie, která je nově hrazená opakovaně u žen v určitém věku, ale můžete si ji vyžádat i jako samoplátce za nějakých 500 Kč. Tento test Vám přímo vydefinuje skupiny konkrétních HPV, které se u Vás vyskytují. Z hlediska případné změny na rakovinné buňky jsou nejagresivnější č. 16, 18, 45, ale je i celá řada dalších, které způsobují např. vaginální bradavice apod. Žádné očkování Vám nepokryje všechny HPV najednou, každá vakcína je zaměřená jen na určité skupiny virů. Dnes už se doporučuje i dodatečné očkování u žen, které už jsou HPV pozitivní a prodělaly konizaci děložního hrdla jako preventivní zákrok - odstranění poškozených tkání na děloze.
@nozu uz od 35
. Zrovna mi je nedavno gyn delal. Delaji se 35, 45 a nove 55.
Me je muj gyn dokonce delal, kdyz me pred lety prebiral do pece. A kazde dva roky mi dela komplet vysetreni od kvasinek pres vsechny mozne nemoce. I presto, ze jsem darce krve, tedy ted mam stopku, mam male miminko.
Na pojišťovnu v 35, 45 a 55 letech.
Když si zaplatíte, na vlastní žádost kdykoli.
Zdravím,
chtěla bych se zeptat, jak jste zjistily, že máte HPV? Mně totiž gynekoložka tvrdí, že se HPV z žádných testů nepozná - že ho buď máte, nebo nemáte, a případné projevy by zachytila při vyšetření (asi by byly vizuálně vidět nějaké změny)..
Trošku mě tímto tvrzením zaskočila, protože na internetu čtu, že testy na HPV existují..
Nemáte s tím někdo prosím zkušenost? Nejsem na HPV očkovaná, a tak bych nerada něco zanedbala..