Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A ten hrbol máte vepředu jako od močáku, nebo zezadu jako od konečníku? Mohla by to být nějaká ta -kéla. ![]()
@lucad77 je to vpravo, jde to asi přes půl obvodu pochvy. Rektokela me napadá, ale nesedí mi tam ta permanentní bolest, která není závislá na tom, zda jsem byla nebo nebyla na velké. Ani ta tvrdá tkáň se nemění. Je to stále takové jakoby tvrde místo, nejde s nim ani moc hýbat, jako bych narazila na stydkou kost, ale kost to není.
@teeer píše:
@lucad77 je to vpravo, jde to asi přes půl obvodu pochvy. Rektokela me napadá, ale nesedí mi tam ta permanentní bolest, která není závislá na tom, zda jsem byla nebo nebyla na velké. Ani ta tvrdá tkáň se nemění. Je to stále takové jakoby tvrde místo, nejde s nim ani moc hýbat, jako bych narazila na stydkou kost, ale kost to není.
Tak to fakt nevím. Určitě bych se o tom na gyndě zmínila.
Holky, dopisu vysvětlení myho problému - je to hypertonicke pánevní dno (tj. příliš velké svalové napětí) + jizva po porodu, o které jsem si doteď myslela, ze mi absolutně nedělá potíže. Dela. Řeší se to na fyzioterapii. ![]()
Dobrý den.
Mate tu některá zkušenost s následujícím problémem?
V pochve (cca v v 1./3) mám tvrdý poměrně velký hrbol (jako kdyby po velké části obvodu pochvy). Ten hrbol boli, ne výrazně a nesnesitelne, ale je to spis taková tupa mírnější, ale trvala bolest. Mám pocit, ze mi odtud jde bolest i mirne do zad, k tříslu, a mirne snad i do zadní části nohy. Pociťuji to od poloviny ledna, čili cca 2 mesice.
(Btw, Bartholinka to není. Tu mám tedy taky, takže ta vím, jak vypadá.)
Je možné, ze o něco výše v pochve mám i další takový hrbolek. Hsem po konizaci, tak si tam teď nechci příliš sahat, abych si nesahla do hojici se rány.
Lékaře jsem se ptala, ale nekdy z počátku, kdy hsem ještě neměla objeveny ten hrbol a můj popis ho asi zmatl nebo nepřesvědčil, jen udelal opravdu rychlý utz bricha (ne vaginální) a prej nic.
Pak jsem se svěřila ještě doktorce v nemocnici před operaci toho cipku a ta řekla něco jako to “nic není, to muže být střevo.” Ale víc mi k tomu nerekla.
Me to na střevo nesedí v tom ohledu, ze to tam mám asi stále (teď zavadim hojici cipky, tak mi to přijde porad stejne) a stále stejne to boli, možná se to časem postupne malinko zhoršuje ta bolest. Což nevím, zda by střevo bolelo.
Nemáte některá s tímto zkušenost, prosím?
Svyho doktora se zeptám znovu, až tam půjdu na kontrolu po sestinedeli po konizaci, ale to je až za měsíc, tak hledam na netu a nikde nemůžu najít, co by odpovídalo mému popisu.
Hledala jsem nádory, endometriozu, rektokélu, atd. Díky za případné sdileni vaši zkusenosti.