Hrozný zlozvyk - mrkání

Anonymní
24.4.22 08:56

Hrozny zlozvyk

Ahoj, omlouvam se ze pisu anonymne, ale hrozne se za to stydim. Abych zacla nejak od zacatku, cca v listopadu jsem byla ve velkym stresu a z toho stresu jsem si vypestovala tik ve forme zvysenyho mrkani. Postupne se to zvysovalo tak ze mrkam tak hodne az u toho skubu celou hlavou a delam to nekolikrat do minuty. Hodne jsem o tom cetla ze takovy zaskuby muzou byt i zdravotni problem, ale to si myslim ze u me nejspis nebude protoze si to naprosto uvedomuju a nedelam to bez vedomi. A treba v praci kdyz s nekym mluvim a nechci at si toho vsimne tak to dokazu ovladat, ale da mi to hrozne premahani. A pak se nekam otocim a udelam to snad milionkrat za sebou.Kdyz jsem treba v obchode a je tam hodne lidi tak bych to hrozne chtela nedelat, ale nejde mi to a delam to porad :zed: Prijdw mi ze to fakt dokazu ovladat nejlip jen v ty praci protoze nechci at se to tam furt resi.Jak to v listopadu zaclo, tak pak cca v lednu jsem to uz ani nedelala, ale v unoru prisel dalsi obrovskej stres a uz v tom jedu zase a rekla bych ze jeste vic. Pritom jsem ted uplne v klidu, ale zas se porad nervuju tim ze se me na to nekdo zepta proc to delam a nechci nikomu vysvetlovat ze jsem asi blazen :zed: Nema nekdo prosim radu jak se toho zbavit? Treba nejaky doplnky stravy atd? Dekuji moc za kazdou radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Stará známá
24.4.22 09:48

Nenazývala bych to zlozvyk, nemůžeš to dost dobře ovlivnit vůlí. Je to tik, tiková porucha, tiková neuróza a patří do rukou odborníka. Tvoje tělo nedává zátěžové situace a bylo by dobré mu pomoci, minimálně psychoterapí.

• Citovat
  • Upravit
396
24.4.22 09:51

Při jaké příležitosti to děláte? Co Vás k tomu vede? Jaké pocity Vám to přináší, když to děláte? Proč to vlastně děláte? Trápí Vás něco a Vy to chcete tímto způsobem vyřešit?
Zkuste se nad tím zamyslet a pokud chcete, můžete mi odpovědět. Toto na mě zabíralo, když jsem chtěla skoncovat s kousáním nehtů.
Napsala jsem si, jakým jiným způsobem tyto spouštěcí situace řeším, a co bych mohla udělat místo toho.
A poté si napsala, jaké pocity mi to přináší. A zda jsou trvalé, nebo krátké, zda jsou silné a uspokojující, nebo za to nestojí.
Myslím, že to má spojitost i s nějakým Vaším problémem, který řešíte uvnitř sebe a je to ve Vašem podvědomí. (Např. jsem si kousala nehty, když jsem se dostala do situace, kdy jsem se nedokázala bránit - symbolicky jsem si okousala nehty, moji zbraň).
Přeji hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.22 09:57

Vypěstovala jsem si podobný tik do fáze, kdy jsem s tím už vědomě nedokázala nic dělat. Spouštěčem u mě je stres a únava, tak se snažím regulovat ty a má to celkem pozitivní vývoj.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
24.4.22 09:59

Tik není zlozvyk, tik je mimovolní záškub - škytakva na nervových spojích.

Začni alepsoň užívat hořčík, mohlo by se to trošku zlepšit, ale spíš se potřebuješ naučit kompenzovat stres a vyčistit si ty vzorce chování a prožívání, kterými si sama úzkost a stres ještě posiluješ.

Je to symptom toho, že jsi už příliš zahlcená neurochemí spojenou s úzkostmi a stresem. Něco jako horečka při zánětu.

řeš příčinu, srovná se i nervový systém.

pro základ mrkni sem https://docs.google.com/…xJ6nq1I/edit?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.22 10:04

@Mia2020 myslim ze na zacatku mi to prinaselo ulevu, ted uz ne ted me to naopak hrozne otravuje, ale nedokazu prestat.Nez ulevu,tak.mi to prinasi i bolesti, protoze jak casto a hodne mrkam, tak me ty oci samozrejme boli a neustale mi z nich tece.Ale na druhou stranu, ted jsme byli na oslave kde bylo hodne lidi a kdyz jsem vedela ze se musim kontrolovat tak jsem dokazala to ovladat, ale jen jsme odesli, tak jsem zas jela jeste vic. Kazdy den usinam s presvedcenim ze zitra uz prestanu a pak to stejne delam zase.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.4.22 10:05
@Anonymní píše:
Vypěstovala jsem si podobný tik do fáze, kdy jsem s tím už vědomě nedokázala nic dělat. Spouštěčem u mě je stres a únava, tak se snažím regulovat ty a má to celkem pozitivní vývoj.

A uzivala jsi nejaky doplnky, nebo jsi dokazala prestat sama?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.4.22 10:08
@Ou píše:
Tik není zlozvyk, tik je mimovolní záškub - škytakva na nervových spojích.

Začni alepsoň užívat hořčík, mohlo by se to trošku zlepšit, ale spíš se potřebuješ naučit kompenzovat stres a vyčistit si ty vzorce chování a prožívání, kterými si sama úzkost a stres ještě posiluješ.

Je to symptom toho, že jsi už příliš zahlcená neurochemí spojenou s úzkostmi a stresem. Něco jako horečka při zánětu.

řeš příčinu, srovná se i nervový systém.

pro základ mrkni sem https://docs.google.com/…xJ6nq1I/edit?…

Horcik pouzivam uz delsi dobu, ale nerekla bych ze to ma nejaky efekt.Nebo teda prislo mi ze ze zacatku mel, ale jak jsem se dostala do velkyho stresu v unoru, tak od ty doby uz vubec. Pritom ted uz jsem v klidu, jediny cim se ted nervuju tak je prave tenhle muj problem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.4.22 10:08
@Anonymní píše:
A uzivala jsi nejaky doplnky, nebo jsi dokazala prestat sama?

Ne, ani jsem to neeliminovala úplně. Jen pozoruju, že se to zlepšuje, když vytvořím určité podmínky. Tohle se podle mě nedá lámat přes koleno a dávat si nějaké závazky, jak kdybys to mohla vůlí ovlivnit ze sta na nulu.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
24.4.22 10:41
@Anonymní píše:
Horcik pouzivam uz delsi dobu, ale nerekla bych ze to ma nejaky efekt.Nebo teda prislo mi ze ze zacatku mel, ale jak jsem se dostala do velkyho stresu v unoru, tak od ty doby uz vubec. Pritom ted uz jsem v klidu, jediny cim se ted nervuju tak je prave tenhle muj problem.

no tak evidentně je čas na výraznější proměny, než výživové doplňky.

Pokud jen dál budeš pokračovat v tom, jak teď funguješ a jen se budeš víc snažit, tak energie prostě dojde a z nekompenzoaného stresu se rozvine úzkostná porucha a případně posléze zdravotní problémy.

Jestli už nespíš, tak to to pochopitelně taky zhoršuje.

Efektivní řešení je psychoterapie a případně medikace, jestli už je neurochemie příliš rozhozená. Jestli nespíš, tak to zajdi řešit s praktickým lékařem/kou a pobavte se třeba o lécích jako je atarax (mírné antihistaminikum s tlumícím a anxiolytickým efektem) a nebo trittico (slabé antidepresvim, které ale dokáže opravit strukturu spánku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
24.4.22 10:43

A není to už nějaká forma OCD (obsedantně kompulzivní porucha), že na to myslíš, že to musíš dělat, a uleví se Ti tím, že to uděláš? Pak by bylo fajn si o tom popovídat s psychiatrem, protože asi nebude úplně jednoduché se toho lusknutim prstů zbavit… Držím pěsti, dovedu si představit, jak to musí být nepříjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.22 11:32

@Ou nn se spankem vubec problem nemam, spim jak zabita celou noc, a to si casto zdrimnu treba na 20 minut i k veceru.

• Citovat
  • Upravit
24725
24.4.22 15:20

Zlozvyk je něco, co můžeme ovlivnit vůlí, pokud chceme. Tohle je tik od nervů. Poradila bych se s psychologem/psychiatrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
24.4.22 15:23
@Anonymní píše:
@Mia2020 myslim ze na zacatku mi to prinaselo ulevu, ted uz ne ted me to naopak hrozne otravuje, ale nedokazu prestat.Nez ulevu,tak.mi to prinasi i bolesti, protoze jak casto a hodne mrkam, tak me ty oci samozrejme boli a neustale mi z nich tece.Ale na druhou stranu, ted jsme byli na oslave kde bylo hodne lidi a kdyz jsem vedela ze se musim kontrolovat tak jsem dokazala to ovladat, ale jen jsme odesli, tak jsem zas jela jeste vic. Kazdy den usinam s presvedcenim ze zitra uz prestanu a pak to stejne delam zase.

Přinášelo Vám to úlevu říkáte… A proč se Vám ulevilo? Co Vám přinášelo problém a od čeho jste si chtěla ulevit?
Je úžasné, že to dokážete za nějakých okolností ovlivnit vůli.
Zkuste si zodpovědět tuto otázku, jako příčinu a důsledek. Pokud to budete mít zodpovězené, jste na dobré cestě, aby se to vyřešilo, nebo zkorigovalo.
Držím Vám palce. Pokud mi budete chtít napsat, můžete klidně. Přiznám se, že i sama mám takový špatný, i když jiný zlozvyk (a ne, není to kousání nehtů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí