Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tam bude víc proměnných. Normálně by člověk s BMI 40 a dobře sestaveným jídelníčkem hubnul, i kdyby se hýbal minimálně. Vy se hýbete dost a nehubnete. Nemůže to být tak, že máte moc velký deficit, který nutně to tělo udržuje v režimu přežití a paradoxně pak nehubnete? I to se totiž může stát. Ono někdy nepotřebujete jíst míň, ale naopak víc a těch správných věcí… Velké chutě na sladké a celkově přejídání bývá mechanismus navázaný na problémy na úrovni psychiky. Takže se to málokdy dá vyřešit jenom na úrovni stravy a pohybu. Z toho důvodu bych si hodně rozmyslela jakékoliv injekce. Je to dočasné řešení problému. Pokud se vám nepodaří vyřešit to, co spouští potřebu tak moc jíst, tak se ta váha vrátí. Jednak se efekt těch injekcí dá „přežrat“ a pak je prý po vysazení ta potřeba přejídat se ještě mnohokrát větší. V současnosti se o tom hodně mluví - že to hrozně moc lidí přibralo zpátky. Takže si vlastně jen zbytečně poničili zdraví, které už tak nebylo nic moc… Jinak řečeno, pokud si do konce té kúry nevyřešíte příčiny emočního jezení a nenaučíte se jíst správně, pak nemá smysl do toho jít. Ty injekce prostě nejsou samospásné… Za mě by byla nejlepší cesta psychoterapie, která by se zaměřila na příčiny emočního přejídání a dlouhodobá spolupráce s opravdu dobrým výživovým poradcem. Je to ta nejtěžší cesta, ale jediná, která má trvalé výsledky…
Jak píše Andie nade mnou - dnes jsem právě četla článek, jak zrádný, rychlý a obrovský je jojo efekt po vysazení těchto léků na hubnutí. Přikládám.
Ja bych se zeptala, s takovym BMI je to o hubu. Nicmene poradne bych si nastudovala rizika. Me to prijde, ze je to neco jako antidepresiva - muze to pomoct dostat to telo do nejakeho provozuschopneho stavu, ale nevyresi to tu pricinu. Jsi zjevne v peci nekolika odbrorniku, probrala bych i to, jestli se to s necim netluce.
Nicmene pri takovem vydeji je nekde velka chyba, kdyz nehubnes.
Rozhodne bych se to nesnazila shanet z nejakych pofidernich zdroju, neni to sranda.
Dobře děkuji. Mnoho dělá jeden lék antidepresivum který je na noc a je přímo předepisován lidem s ppp. Ale s opačným faktorem že je má podporovat jíst. Takže tohle je velký kámen úrazu. Ja nikdy na sladké nebyla. ![]()
Dobře původně jsem chtěla doktorovi nabídnout zda je pro mě vhodná léčba glp1.
Co mi teda podle vás může skutečně nabídnout když přicházím s takovým problémem? Nejake tablety doplňky stravy nebo? Na psychoterapii uz docházím 2 roky. Díky ![]()
@Anonymní píše: Více
Nikdo neví, jestli ti to pomůže.
To je asi logické, ne?
A pokud pojedeš dál velké porce a budeš se cpát sladkým, tak ti ani ty předražené léky/injekce nepomůžou.
@Šmoulice píše: Více
Proč jste tak podrážděna. Nikdo vás nenutí psát do této diskuze. ![]()
ale ona má pravdu…ty chceš nějaký lék/injekci, která vyřeší všechny tvé problémy a ty zázračně zhubneš a už to tak zůstane…ale nic takového neexistuje. Pokud nejsi schopná dodržovat základy -) nejíst velké porce a nefutrovat se sladkým, tak ti nic nepomůže, jen si budeš huntovat zdraví
obávám se, že nic než „nepřejídat se“ a „nejíst a nepít sladké“ ti nepomůže, ale to ty slyšet nechceš, protože to závisí na tvé vůli a na tom, jak moc se budeš snažit ty a to už není tak lehké jako si píchnout injekci…
@Keyllah píše: Více
A co mam dělat když mam psychiatrickou léčbu která je na to přímo nasazována? ![]()
A pokud jsem si zjistila správně tak ty injekce jsou na obezitu. A na to aby se člověk naučil ovládat svoje chutě a porce. A potom se to člověk snaží vysadit a zůstat ve stejném tempu.
Ahoj, moje psychiatrička se spojila s praktickou, která má i interní specializaci a vede mě interně - hypertenze atd. Psychiatrička mi upravovala medikaci, injekce jsem měla. A pomohly v tom si zvyknout na menší množství jídla, nastartovat hubnutí. Váhu držím i po snížení už 3 roky. a náš cíl byl dostat BMI do normy a podívat se, co to má za benefity. Určitě se poraď, ale se svými lékaři ne tady na foru, kde je každá druhá renomovaná obezitoložka a každá první slovutná nutriční terapeutka.
Hele můj manžel taky miluje velké porce. Vyřešil to tak, že si dá ke každému jídlu kýbl zeleninového salátu.
Chuť na sladké je samozřejmě problém. Může to být z několika důvodu, mě dalo práci se toho zbavit. A i tak nemám ty nejlahodnější čokolády doma, pro jistotu.
Nejhorší chutě na sladké jsem měla, když jsem jedla podle jídelníčku od výživového poradce. Je pravda, že jsem po tom hubla, ale tělo bylo ve velké nepohodě.
Dekuju moc za tyhle slova..
Tak to se držíš pěkně. Držím palce.
Jaké léky vám nakonec předepsala a jak jste se dostaly k injekcím. Já si připadám jak v začarovaném kruhu… Děkuji
na co je nasazovaná? aby jsi se přejídala sladkým?
to asi ne, že? ![]()
nezůstane, ty injekce ti pomáhají s tím, že nemáš takové chutě a stačí ti míň, což ale pomine v momentě, kdy s němi přestaneš…proto je potřeba na tom zapracovat i bey nic, pokud chceš, aby to mělo nějaký efekt…Navíc jsou i tací, kteří i ty injekce dokáží „přejíst“…
@Modesta píše: Více
mě hodně pomáhá to „přepít“ teplým čajem na zahřátí, i celkově víc pít. JInak vím, že pokud začnu den „sladkým“, celý den mě bude honit mlsná, zatím co, když začnu vajíčkem atd. vydrží mi pocit sytosti déle a pak nemám tolik chut na sledké…