Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím.
Už nějakou dobu bydlím s přítelem u svých rodičů v rodinném domku i s prarodiči.
Domek sotva pro dvě rodiny. Rozhodli jsme se pro hypotéku, když jsme to řekli rodičům, řekli, že by si ji vzali na sebe, že by jim banka půjčila více než nám, mladému páru téměř bez žádných našetřených peněz.
S tím, že bychom hypo platili mi a v případě finanční nouze by nás rodiče podrželi.
Uznali jsme to za dobrý nápad. Nyní si mě odchytil člen z rodiny, že by byla možnost, že mi s přítelem bychom zůstali zde v domku a rodiče se přestěhovali, řekli jsme jim, že to teda ne. Tchýně není zrovna člověk se kterou bychom chtěli trávit dalších pár let.
. teď zpětně si říkám, že si naši zaslouží, aby se přestěhovali oni, že už si z tchýní zažili dost..
ale tady nemůžeme bydlet všichni. Naši mají stálou práci. Přítel též i když by to měl blíže. Já bych si našla jinou práci. Naši si šetřili od začátku na vlastní bydlení a teď by kvůli tomu hodili svoje sny za hlavu.
Užírá mě to, protože nevím jak se nyní zachovat.
Děti zatím nemáme, ale máme v plánu. A aby to bratr nebral zle. Je jasné, že bychom tolik peněz už znovu nenašetřili. Našetřili, ale k čemu by to našim bylo, kdyby už byly dávno v důchodu..
jak se mám zachovat?
Nemáte někdo s tímto zkušenost
, předem děkuji ![]()
Řeš to tak, jak vyhovuje vám a rodičům, ne podle toho, co ti kdo z rodiny valí do hlavy. Prostě bych mu řekla díky za tip, uvidíme, my se s našima nějak domluvíme. Víc s ním neřeš.
Počítejte peníze, příjmy, přemýšlejte o možných situacích, jak budete řešit výpadek příjmu, jestli když přítel dočasně přijde o práci, budete mít rezervy, rodiče berte opravdu jako zálohu v nejvyšší nouzi. Počítejte s tím, že se ekonomická situace teď zhorší, energie letí nahoru, s nimi půjde vše nahoru, zdražuje se materiál, hypotéky, pohonne hmoty, chybí dramaticky, materialy, bude méně práce, protože firmy nebudou mít z čeho stavět ani z čeho vyrábět. Nebude to pořád a všude, ale dočasně a lokálně určitě, zvaž zda nemůže nastat situace,
kdy budete bez práce oba, nebo přítel a jeden z rodičů, stačí rok dva a vám to zkomplikuje situaci, pokud nemáte milion v rezerve.
A taky zvaž, jak hodně pevný je váš vztah, nejste manželé. Promyslete životní pojistky.
Atd atd. Je toho hodně co zvažovat.
Příspěvek upraven 06.03.22 v 11:19
Ne, vzala bych si hypotéku pěkně na sebe, žádný na rodiče. Tyhle čachry nedělají dobře, pak vám budou kecat do toho co kde a jak atd. Navíc přítel pak nebude mít oficiálně ani kliku od dveří když se rozejdete.
Tak v prvé řadě bych si našetřila na základ hypotéky sama a sama bych si vzala hypotéku (tedy s přítelem). Rodiče bych do toho vůbec netahala. To že vám můžou v nouzi pomoct není důvod k tomu, aby měli na sebe hypotéku. Jste dospělí, tak tak jednejte. Rozhodnutí zda rodiče zůstanou bydlet s tchánovci bych zase nechala na nich. Spíš pořádně zvaž jestli si hypotéku můžete dovolit, jak velkou, jaké máte rezervy a jak pevný je váš vztah.
Nechápu, jak si může někdo dovolit vzít si hypotéku na třeba 60 lete rodiče.
Půjčila bych si to, na co dosáhnu s manželem, a rodiče bych z toho vynechala!
@Gerbera133 zakladatelko hypotéku pěkně na sebe jste dospělí a snad máte koule na to převzít za sebe svoje závazky, rodiče taky chtějí svůj život a né se finančně zavázat na x let a starat se o vás, navíc může se kdykoliv cokoliv komukoliv stát a bude problém
koukejte se postavit na vlastní nohy
@Gerbera133 píše:
Zdravím.Už nějakou dobu bydlím s přítelem u svých rodičů v rodinném domku i s prarodiči.
Domek sotva pro dvě rodiny. Rozhodli jsme se pro hypotéku, když jsme to řekli rodičům, řekli, že by si ji vzali na sebe, že by jim banka půjčila více než nám, mladému páru téměř bez žádných našetřených peněz.
S tím, že bychom hypo platili mi a v případě finanční nouze by nás rodiče podrželi.
Uznali jsme to za dobrý nápad. Nyní si mě odchytil člen z rodiny, že by byla možnost, že mi s přítelem bychom zůstali zde v domku a rodiče se přestěhovali, řekli jsme jim, že to teda ne. Tchýně není zrovna člověk se kterou bychom chtěli trávit dalších pár let.
. teď zpětně si říkám, že si naši zaslouží, aby se přestěhovali oni, že už si z tchýní zažili dost..
![]()
ale tady nemůžeme bydlet všichni. Naši mají stálou práci. Přítel též i když by to měl blíže. Já bych si našla jinou práci. Naši si šetřili od začátku na vlastní bydlení a teď by kvůli tomu hodili svoje sny za hlavu.
Děti zatím nemáme, ale máme v plánu. A aby to bratr nebral zle. Je jasné, že bychom tolik peněz už znovu nenašetřili. Našetřili, ale k čemu by to našim bylo, kdyby už byly dávno v důchodu..
jak se mám zachovat?
, předem děkuji
Vezměte si hypotéku na sebe, odstěhujte se a žijte svůj život. Nikoho dalšího bych do toho netahala. Rodiče si můžou sami přece rozhodnout, kde budou bydlet.
Hele sice mají vyšší příjmy ale taky věk a nikdo jim to na třicet let nedá, záleží kolik jim je… Takže se to zas tak vyplatit nemusí
@Gerbera133 píše:
Zdravím.Už nějakou dobu bydlím s přítelem u svých rodičů v rodinném domku i s prarodiči.
![]()
Děti zatím nemáme, ale máme v plánu.A aby to bratr nebral zle. Je jasné, že bychom tolik peněz už znovu nenašetřili. Našetřili, ale k čemu by to našim bylo, kdyby už byly dávno v důchodu..
jak se mám zachovat?
, předem děkuji
Tohle ohledně peněz nedělá v rodině dobrotu. Obzvlášť když máš bratra.
Vychází mi z toho, že přítel by splácel hypotéku, ale oficiálně mu nic nepatřilo. To pro vztah není dobré. Ve finále by tam mohla být spousta výčitek. Nevěřím, že takové zvláštní uspořádání okolo hypotéky vzhledem k tomu, že máš ještě sourozence neovlivní vztahy v rodině. Vzala bych si hypotéku s přítelem a rodiče ať si případně koupí co chtějí oni. Jak píšeš, že máš pocit, že rodičům zkazíš jejich sny, tak je do toho netahej. Či si to vyjasněte úplně vše do detailu i s přítelem a bratrem co a jak. Nemyslím si, že spolubydlení více generací v jejich původním domě je šťastné řešení. To tak si nastěhovat někoho k sobě na vejminek, ale ne z pozice tvého přítele se stěhovat do domu tvé rodiny… budeš mezi přítelem a tvou rodinou jako hromosvod.
Jestli to chápu dobře, tak rodičům je sotva přes čtyřicet, jinak by jim hypo nedali. Svoje našetřený peníze, co chtěli investovat do svýho bydlení nalijou vám, páč vlastní peníze nemáte a ještě si vezmou na sebe hypotéku. Ty kráso…… Chovej se jako dospělá postav se na vlastní nohy. Ne, takhle bych bydlení opravdu neřešila, styděla bych se za sebe. Nechala bych rodiče, ať si splní sen o vlastním bydlení a zůstala v domě s babičkou než si našetřím. Tvůj příbuzný ti řekl pravdu. Když nechceš žít s tchýní, tak jdi do nájmu, ale neparazituj n a rodičích..
@Gortyna píše:
Hele sice mají vyšší příjmy ale taky věk a nikdo jim to na třicet let nedá, záleží kolik jim je… Takže se to zas tak vyplatit nemusí
Tohle je první věc co mě taky napadla. Takže sice hypotéku dostanou, ale třeba jen na 15-20 let místo 30. A rozdíl v měsíční splatce bude brutální. Jako pokud jim je okolo 20 a rodičům 40, tak pohoda. Ale pokud jim je 50+. Tak už bude lepší když si vezmou hypotéku jen mladí.
Jak jako hypo na rodiče? To mi přijde hrozný. Kdyz chcete hypo tak na sebe. Pokud na ni nemate, tak šetřete, ale hodit to na někoho jiného? Fakt ne