Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pekný deň prajem,
začala som dcérke 2r+4m dávať na podporu imunity Imunoglukan sirup. Dávam to asi týždeň a rovnakú dobu pozorujem 2 problémy: 1. zhoršenie atopického ekzému a 2. častejšia a dráždivá stolica - nemá průjem, ale kaká tak 3-4× za deň a vždy pred kakaním hlási, že ju „bolí bžíško“, naviac má podráždenú prdelku ako mimino s opruzeninami a to už je bez plienok.
Otázka znie: má niekto podobnú skúsenosť s uvedeným preparátom? K ničomu inému sa mi tie problémy nedajú priradiť (všetko máme po starom, žiadna zmena jedálnička, režimu a pod.), príbalový leták nehlási žiadne možné nežiaduce účinky…
Vďaka za zdieľanie skúseností.
To, co popisuješ, by mohla být reakce na hlívu ústřičnou - ta u citlivějších osob (což osoba s atopickým ekzémem je) může působit střevní potíže. Vysvětlovalo by se tím i to zhoršení AE.
@lucka.be
Dobry den,
Ja tez podavam, dcera 1,5 roku a nemuzu urcite tvrdit, ze je to po. Imunoglukanu, ale tez se ji objevila, zrejme ekzematicak, vyrazka. Ale az tak po cca mesici. Nmni to uziva cca 2,5 mes a ma to stale. Problem je, ze hliva a vitaminy asi ok, ale je tam blby konzervant, tak taky nevim, zda ji vic pomaham nebo skodim
. Ale tim, ze je porad nemocna (rymicky apod.), ale alergo a imuno dopadloNASTESTI dobre, tak ji necham dobrat jeste toto baleni a pak uvidim.
Ahojky, já Imunoglukan přestala dávat když jsem si všimla, že je tam jako konzervant kys. benzoová, to mi přijde u takového preparátu nevhodné. My ho dávali jen preventivně při chřipkovém období, ale spousta lidí ho dává především oslabeným dětem, ekzematikům a pod a podle mě by tam takový konzeevant být neměl. Místo toho dávám sirup Multiimun.
Ano, ten konzervant je taky ošemetný, citlivějšímu organismu nebude dělat dobře - asi ne nadarmo se zrovna Imunoglukan má dávat až od tří let.
Mému synovi jej doktorka taky dala už v roce - každopádně efekt to na něj nemělo naprosto žádný, stav zůstal nezměněn, takže jsme to asi po půlroce vysadili, aby se tělo zbytečně nezatěžovalo.
Ďakujem všetkým za reakcie. Moje podozrenie podporujú skúsenosti aj iných maminiek.. Skúsim to na pár dní vysadiť a uvidím, či sa malej uľaví…