Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kromě Cečka a konkrétního druhu probiotik na tom nevidím nic extra.
Naše pediatra dokonce čeká, zda zdravé mimino neonemocní, pokud je někdo v rodině nemocný.
@Temnástranasíly @Velryba černá
Díky moc! Je super číst i takové reakce – také mi to přijde normální! ![]()
A přesně proto jsem se rozhodla to sdílet. Pro někoho je to běžná cesta, ale pro jiného může být složité se zorientovat nebo se cítit jistě.
Věřím, že i takový „obyčejně vědomý“ přístup může být užitečný – zvlášť když jsou kolem často slyšet extrémy.
To byste se divily, s jakými názory jsem se už bohužel setkala.
@Šmoulice Haha, chápu! No může to tak vypadat.. ![]()
Ale ono to vzniklo úplně nevinně – sdílela jsem to původně v jedné skupině o očkování, kde to vyvolalo obrovskou debatu a nakonec to tam radši moderátoři uzamkli. Mrzelo mě, že už se nedalo dál diskutovat, tak jsem to zkusila dát sem – třeba to někomu pomůže nebo dodá klid.
@MamaSafe očkovací schéma mého nejmladšího - do čtyř a čtvrt roku nic, poté třikrát monovakcína proti tetanu (Tetavax, Tetavax, Vacteta). Pak tři a čtvrt roku nic, následně změna pediatra a dvakrát Adacel Polio, rozestup mezi dávkami půl roku, nejpozději příští rok v únoru bude + 1.
Asi bych z toho obrázek nevytvořila. Nechápu, jakou debatu mohlo vyvolat očkování vašeho dítěte.
No ja myslela, že když píšeš, že vakcíny podavate samostatně, že nedavas ani Hexu a někde jsi sehnala monovakciny a to by už zajímavé bylo…takhle v tom taky nevidím nic svetuborneho
Nejvíc mě fascinuje „89.tyden zivota“ apod, to asi překonávat vše, co jsem kdy viděla počítat v týdnech ![]()
Naše schéma že zahraničí sem dávat nebudu, slabší povahy bych mohla mít na svědomí
V porovnání s vaším šílené a děti neměly ani žádné extrémní reakce, ani žádné extra nemoci mimo běžných viroz. Mladší první ATB někdy ve školce, starsi teda dřív, ale taky měl dobrý zahul z opakovaného mezikontinentalniho létání.
@Velryba černá píše: Více
Taky to nechápu, ale stalo se, tak to pojímám trochu jako osvětu a sdílím dál ![]()
@Beruska999999 No, Hexu jsme zvolili vědomě, protože je to vakcína určená a sestavená přímo pro kojence.
Zjišťovala jsem si možnost očkování jednotlivými monovakcínami, ale kromě toho, že na Hib a IPV nejsou samostatné vakcíny běžně dostupné, obsahují některé z těchto vakcín navíc látky, které by se při očkování jednotlivě dostávaly do těla zbytečně navíc.
Takže pro nás byla Hexa nakonec jasná volba – smysluplnější a paradoxně celkově šetrnější.
A když jsem psala, že podáváme vakcíny samostatně, myslela jsem tím každou vakcínu zvlášť, ne v kombinacích (např. Hexa + Prevenar) - což se bohužel stále běžně děje ![]()
A k týdnům – chápu, že to může znít zvláštně, ale právě v očkovacím plánu (např. WHO nebo české doporučení) se dávky často počítají podle týdnů života. V obrázku jsem to chtěla mít co nejpřesněji – pro ty, kteří třeba s plánováním začínají a chtějí mít přehled. ![]()
@MamaSafe já jsem to pochopila
Jen to tím pádem nepovažuji za nic extra zajimave
A plánovat si může kdo chce jak chce, jakmile do toho započítaš, aby dítě bylo zdrave, roční období, dovolené, svátky, cestování a kdoví co, stejně z toho vyleze něco trochu jiného. Asi je zajímavé vidět to v kombinaci s těmi nepovinnymi vakcinami, jaké jste zvolili pořadí a rozestupy, ale bez urážky, trochu mi to přijde jak v Peliscich - takové práce to dalo a taková kravina
Kdy se někdo vice-mene drží oficiálního kalendáře a přidá nepovinna očkování a zohlednit ty dříve uvedené faktory, tak dle mého v 80% dojde k něčemu velmi podobnemu, jen se bude tady a tam o nějaké ty týdny lišit ![]()
@Beruska999999 Díky za komentář. Jak jsem psala – pokud to pomůže alespoň jednomu rodiči v rozhodování, nebo mu to objasní něco, nad čím přemýšlí, budu ráda!
![]()
@Beruska999999 klidně vaše schéma uveď, mne to zajímá a skládat se nebudu. Podle mě se většina rodičů prostě snaží udělat pro dítě to nejlepší. ![]()
Ahoj, založila jsem si tu nový profil, protože bych tu ráda sdílela náš očkovací kalendář a možná i další zkušenosti
.
Velmi mě trápí, jak často jsou informace o očkování interpretovány mylně, neúplně nebo způsobem, který může rodiče zbytečně vystrašit. Věřím, že sdílení konkrétní a promyšlené zkušenosti může tyto obavy zmírnit a třeba i podpořit někoho v hledání vlastní cesty.
Jsme rodina, která často cestuje a pohybuje se v kolektivech – jak v Česku, tak i v zahraničí. Mám zdravotnické vzdělání a několik známých lékařů a odborníků (včetně homeopata), se kterými jsem náš postup konzultovala.
Zkušenosti mám i z praxe – jako pedagog v dětských skupinách a školkách jsem se s infekčními nemocemi setkala doslova tváří v tvář.
I to nás vedlo k tomu, abychom k očkování přistoupili zodpovědně, ale zároveň citlivě.
• bere ohled na aktuální zdravotní stav a vývoj dítěte,
• umožňuje pružně reagovat a měnit termíny – například s ohledem na růst zubů, běžná onemocnění nebo dovolené,
• a zároveň poskytuje ochranu před vážnými nemocemi.
• Očkujeme pouze tehdy, když je dítě zcela zdravé – minimálně 14 dní po běžném onemocnění.
• Všechny vakcíny podáváme samostatně, ne v kombinacích.
• Dbáme na doplňování vitamínu D a přiměřené dávky vitamínu C.!! Pozor na příliš vysoké dávky vitamínu C před očkováním – mohou způsobit vyrážku, která je pak někdy mylně připisována jako reakce na vakcínu.!!
• Na podporu imunity jsme v prvním roce používali také probiotika Smitge, po prvním roce pak kozí kolostrum.
• Po očkování aplikujeme chladivé náplasti a u prvních dávek jsme podávali i Viburcol čípky.
• S pediatričkou se vždy domlouváme na vhodném termínu, abychom se vyhnuli kontaktu s nemocnými dětmi v čekárně.
Závěrem chci říct, že chápu, že očkování může vzbuzovat otázky a obavy. Sama jsem si jich spoustu pokládala. Věřím ale, že informovaný a klidný přístup je tou nejlepší cestou.
Nejde o to být „pro“ nebo „proti“. Jde o to rozhodovat se s respektem k dítěti, jeho zdraví a vývoji – a také ke své intuici a znalostem.
Věřím, že pokud mají rodiče prostor se dobře informovat, ptát se a hledat odpovědi, může být očkování smysluplnou a bezpečnou volbou.
Děkuji všem, kdo tento příspěvek dočetli. Pokud to pomůže nebo přinese klid alespoň jednomu rodiči, budu moc ráda.