Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, neplanovane jedeme doslova za par dní na dovolenou do Italie, město Terst.Byla jste tam některá? Moc casu studovat mapu mesta neni, i kdyz uz vime, kde se podivame. Budu rada za doporučení na restauraci, plaz(radeji písečnou), apod. I za jakykoli postreh, v Italii jsme jeste nebyly. Cetla jsem cosi o sieste od 13-16hod, to se dodržuje striktně? Dik
@Crystal87 co vas vedlo k tomuhle vyberu? Je to vylozene pristavni mesto.
@Crystal87 píše: Více
Písečnou pláž tam asi nenajdeš, je to tam samej šutr. Siestu Italové dodržují, velká většina obchodů je v tu dobu zavřená. Proč jedete zrovna tam? Nepřijde mi to jako ideální místo na dovolenou ![]()
V Terstu jsem nebyla a jak holky píšou, je to přístavní město. Na pláž zajeďte jinam, do Chorvatska to máte kousek a u Umugu tam jsou hezké pláže i moře.
Já Terst miluju a jezdím tam často, ale požadavky, které máš, se s výběrem destinace dost vylučují. Terst je přístavní město se spoustou zajímavých památek, muzejí, restaurací a barů, ale písečná pláž na povalovani tam nikde myslim není
a celkově je to tam na koupání trochu bída. Pokud se chcete koupat a užít si písečnou pláž, tak si ideálně sbalte plavky a dojeďte si na Grado a nebo jsou mezi Terstem a Sistianou hezké kamenité pláže, ale taky to tam není úplně docházkové vzdálenost. Co se týká restauraci, záleží na rozpočtu a preferencích. Já vždycky navštívím klasický italský bufet, je to tam levné, vyborne a má atmosféru, chodí tam místní.
Vybiral manzel a tento vyber nam vubec nevadi.Roli hrala asi vzdálenost i cena. Doted jsme jezsili Alpy a jezera, nejsme valeci typ. Jedeme autem, takzw mamw vplanu jezdit po okoli i na ty pláže.
@Teik310 na ty plaze jsme koukali, da se tam dojet i nejak pres more nebo jen po pevnině?
Tak jestli nevadí trochu popojet, tak moc pěkná pláž je pod Santa Croce a nebo FKK pláž pod Aurisina. Parkuje se na té hlavní silnici a musí se sejít docela štreka dolů z kopce, ale jsou to krásné pláže, kde nebývá moc narváno.
Tak nejde o to, zda jste nebo nejste valeci typ, ale na prvni dovolenou v italii to neni nejlepsi volba. To mesto proste moc hezky neni, je to jeden velkej pristav, jeraby, skladiste. Predpokladam, ze diky lodim a vsemu okolo tam bude i spinavy more. Je to fakt o tom vzit kazdej den auto a odjet.
Jakože na lodi? Uf, to nevím, pravda, že jsem tuhle variantu nikdy ani nezjišťovala a nikdy jsem tam nikoho na lodi prijet nevidela, ale teoreticky se lze po mori asi přepravit leckde. Nicméně po pevnině to je kousek autem a neni to nijak extra nepohodlné, pokud nejste s malými dětmi.
@Teik310 píše: Více
Diky mrkneme na to
no nejmladší dcera ma 2 roky, ale cesta tam bude 6-7 hodin autem, tak dojet pak kousek nekde na plaze zvladne v pohodě
@DandátkoP píše: Více
Tak asi vec názoru
podle fotek to nevypadá špatně ![]()
Aha, no, jakožto matka dvouletého kluka to asi nemůžu úplně doporučit
Jestli ještě nemáte zabookovany hotel, nechtěli byste na poslední chvíli změnit destinaci a ubytovat se v Gradu? Tam je to pro malé dětičky úplně ideální, písečné pláže, všude dětská hřiště, na itálii i vicemene ciste, mělká voda… a do Terstu si udělat třeba jednodenní výlet, není to daleko.
Fotky jsou jedna vec, realita je vec druha. Me to na fotkach taky prislo na vejlet fajn a nestacila jsem se pak divit, jak prumyslovy mesto to je. Pisou ti to vice mene vsichni. Uvidis sama. ![]()
Příspěvek upraven 26.08.24 v 10:40
Z Terstu se teď vrátila dcera s přítelem. Jejich první dovča. Naopak,,,Terst je krásné město a má úžasné okolí. Oni dělali výlety, denně se koupali, ale asi fakt ne přímo v Terstu. U Terstu zámek Miramare, cca 20 km vesnice Duino zřícenina a nový zámek…spíš je to ale o té poznávačce a při každé takovéto poznávačce koupačka…pláže drobné oblázky a čistá voda…ale jak píšu, bylo to v těsném okolí Terstu. O pláži přímo v Terstu holka nemluvila, byť u pláže bydleli,,,ne u přístaviště, někde na druhým konci, tak to ale asi bylo ok. S malýma dětma takováto poznávačka asi nebude,,, ale věřím, že si tam své místečko najdete. Dcera přijela unešená, poté, co jsme pořád jezdily Caorle a Bibione, to je ta klasika severní Itálie, písčitá, vhodná pro děti, komerční,,,ale už nikdy, Terst a jeho okolí byl pro ni úplná oáza.