Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Nicole 1234 píše:
Se zdravým dítětem není třeba nijak cvičit.
přesně, se zdravým dítětem není třeba nijak cvičit
@stinga @Nicole 1234 Dekuju, dekuju, dekuju! Konecne, potrebovala jsem presne tohle slyset. Prave mi to take prislo takove zvlastni a od zacatku se ridim svym vnitrnim pocitem, ze ten nas drobecek na vsechno prijde sam. Jen obcas se trosicku vystresuju, kdyz vidim, co vsechno ty maminky s detmi delaji, tak me to stresuje, jestli toho nedelame spolu malo.
@Anonymní píše:
@stinga @Nicole 1234 Dekuju, dekuju, dekuju! Konecne, potrebovala jsem presne tohle slyset. Prave mi to take prislo takove zvlastni a od zacatku se ridim svym vnitrnim pocitem, ze ten nas drobecek na vsechno prijde sam. Jen obcas se trosicku vystresuju, kdyz vidim, co vsechno ty maminky s detmi delaji, tak me to stresuje, jestli toho nedelame spolu malo.
Proč málo? Taky jsem nedělala se synem nic, ani mě to teda nenapadlo ![]()
@Anonymní píše:
určitě toho neděláš málo, na tobě je jen to, abys dítěti umožnila volný pohyb pod dohledem, to je, že ho třeba necháš chvíli nahaté, aby si „zamávalo“ rukama nohama, nebo ho dáš na zem na deku, kde se také může hýbat, jak ono samo chce,
nic víc, nic míň,
já jsem dceři masírovala záda a ani to zřejmě nebylo dobré, začala chodit v 10 měsících, zřejmě jsem to těmi masážemi urychlila
@Nicole 1234 píše:
Se zdravým dítětem není třeba nijak cvičit.
Není to tak úplně pravda. Nesprávnou manipulací můžeš dítěti způsobit predilekce nebo podpořit ty, které má ještě z polohy v děloze. Když se to správně nepodchytí, vznikají skoliózy.
Mnoho pediatrů má názor, že návštěva a konzultace na fyzio by měla být po šestinedělí pro všechny kojence.
U nás je bolest, že hlavně ve státním cpou i zdravým dětem Vojtovku, protože nic jiného neumí. Přitom existuje více terapií, které dítě správným způsobem aktivizují a dítě při tom nepláče.
Minimálně správnou manipulaci by se každá matka a osoba manipulující s dítětem měla naučit, aktivní úchopy, ne tahat dítě jak kus hadru.
@Anonymní píše:
Dobry den,zajimalo by me, jak se opravdu spravne s miminkem cvici? Uprimne receno moc neverim prispevkum na internetu, uz vubec na na socialnich sitich, jelikoz kdyz se pak koukate do komentaruy spousta maminek tam zminuje, ze je to az neprijemne stimulujici pro miminko, nebo naopak narusujete prirozeny vyvoj.
Nasemu synovi jsou ctyri mesice, od zacatku ho davame na brisko, uz se umi otocit sam na oba boky, kdyz je na zadech uz,,leze'' nebo prisel na zpusob jak se nozickama odkopavat a posouva se. Masiruju ho, protahujeme se ale co dal? Nerada bych mu to narusila ale zaroven se bojim, aby pak to nemel vsechno opozdene.
Cvičila jsem s dětmi tak, že jsem je nechala válet se v prostoru a objevovat svět svým tempem. Obě chodily už v deseti měsících a vývojově nikdy nezaostávaly.
@1Pears1 píše:
Není to tak úplně pravda. Nesprávnou manipulací můžeš dítěti způsobit predilekce nebo podpořit ty, které má ještě z polohy v děloze. Když se to správně nepodchytí, vznikají skoliózy.Mnoho pediatrů má názor, že návštěva a konzultace na fyzio by měla být po šestinedělí pro všechny kojence.
U nás je bolest, že hlavně ve státním cpou i zdravým dětem Vojtovku, protože nic jiného neumí. Přitom existuje více terapií, které dítě správným způsobem aktivizují a dítě při tom nepláče.
Minimálně správnou manipulaci by se každá matka a osoba manipulující s dítětem měla naučit, aktivní úchopy, ne tahat dítě jak kus hadru.
Tak správná manipulace a cílené cvičení je rozdíl
@Aduš8 píše:
Tak správná manipulace a cílené cvičení je rozdíl
To spolu souvisí, není to tak úplně oddělené. Je to v kompetenci fyzio.
Správná manipulace je základ. Pro budoucí život je pro dítě přínosné, aby dítě zatěžovalo obě strany rovnoměrně. Jsou na to cílené terapie a cviky, jak uspořádat prostředí, podávat hračky.
Ještě doplním, že nám říkala naše fyzio, že tomu nechat dítě někde pláclé nahé na zádech nebo na břiše, ať si dělá, co chce, už odzvonilo. Musí se správně napolohovat-dvouměsíční, tříměsíční, čtyřměsíční opora. Ať se nevytváří a nefixují nesprávné pohybové vzory. Úplně malé miminko to nedokáže.
Až se začne otáčet, mělo by se chvilku fixovat v poloze na bocích, aby se nezkracovala svaly. Stejně tak v šikmém sedu. Když začíná sedět a stavět se, roztažení noh zhruba na šířku ramen, velké rozčapení se má opravovat. Potom vždy v určité vývojové fázi dávat kyčelní a kolenní klouby jemně na chvilku do sebe, stejně klouby na chodidlech.
Nedávat do chodítek ani jinak nevertikalizovat a pokud možno ani nic netlačit před sebou. Takže kdysi hojně doporučované chodítko FP škodí taky.
Necvičila jsem nijak.. dávala na bříško od miminka.. a ona se postupně otáčela sama.. začala se plazit, lozit.., stavět, pak sedět… spíše jsem se řídila tím, že dokud nesedí neposazovat.. dokud nechodí nevodit za ruce…
Já jsem s dcerkou chodila na hromadný cvičení a říkanky od 2měsíců a od 6měsíců na plavání, bylo to super a děti od sebe okoukávaly a motivovalo je to…dcerka se točila na bříško před 3.měsícem a v 6,5měsících lezla, seděla a stavěla se…je pohybově šikovná a rychle se učí nové sporty…druhá je trochu nedonošená, ale taky se hodně snaží, na cvičení začneme chodit asi od ledna
mně se na zabavení/cvičení líbí hrazdička, plácají rukama a zvedají nožičky, tím posilují bříško a pak cvičení na velkým míči
No my cvičíme vojtovku, ale my jsme takový specifický případ… já bych se tedy bez porady s odborníkem do žádného cvičení sama nepouštěla ani kdybych měla dítě bez komplikací. A už vůbec ne nějaký random cviky z internetu…
Dobry den,
zajimalo by me, jak se opravdu spravne s miminkem cvici? Uprimne receno moc neverim prispevkum na internetu, uz vubec na na socialnich sitich, jelikoz kdyz se pak koukate do komentaruy spousta maminek tam zminuje, ze je to az neprijemne stimulujici pro miminko, nebo naopak narusujete prirozeny vyvoj.
Nasemu synovi jsou ctyri mesice, od zacatku ho davame na brisko, uz se umi otocit sam na oba boky, kdyz je na zadech uz,,leze'' nebo prisel na zpusob jak se nozickama odkopavat a posouva se. Masiruju ho, protahujeme se ale co dal? Nerada bych mu to narusila ale zaroven se bojim, aby pak to nemel vsechno opozdene.