Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nevíte, jestli je stanovaná nějaká vzdálenost, na kterou musí být přístřešek od plotu?
U stavby od plotu musí být minimálně 2 metry. Pokud se sousedi domluví (písemné vyjádření), lze i menší vzdálenost.
Záleží, jaký přístřešek to je? Se sousedy bych se domluvila tak, jako tak. Postavit tam dřevník, aby jim třeba nešlo slunce na záhon, to je blbý.
Relevantní info řeknou na úřadě.
Ja mam garaz primo na rozmezi mezi mnou a sousedem
tam kde by nas mel delit plot je stena garaze. Stavba byla povolena a soused s tim souhlasil ![]()
Edit spatne pismenko ![]()
Příspěvek upraven 25.07.16 v 17:08
@Padme93 píše:
U stavby od plotu musí býtminimálně 2 metry. Pokud se sousedi domluví (písemné vyjádření), lze i menší vzdálenost.Záleží, jaký přístřešek to je? Se sousedy bych se domluvila tak, jako tak. Postavit tam dřevník, aby jim třeba nešlo slunce na záhon, to je blbý.
Relevantní info řeknou na úřadě.
Přesně tak.
To budeš muset trochu upřesnit, o jaký přístřešek se jedná. Jestli se vejdeš do:
*§ 79 stavebního zákona, druhý odstavec.
(2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují:
stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,*
Navíc kromě plotu ještě musíš ohlídat požární vzdálenosti. Tam je obecně 7metrů (od jiné stavby), ale záleží na materiálech atd.
Příspěvek upraven 25.07.16 v 17:15
V každém případě je nejlépe zaskočit na SÚ a zeptat se co a jak.
Díky za info. Jedná se o takový přístřešek na harampádí, co má soused nalepený na plotě. Pořád tedy říká na našem plotě, tak jsem mu řekla, že plot je toho, co ho postaví, tak se děsně vztekal, že podle pravidel, co platila předtím má být náš… Diktuje si podezdívku a tak jsem mu řekla, ať si jí klidně postaví… No jde mi o to, že ta jeho kůlnička se začíná hroutit na plot a vůbec nevím, jak to řešit, kdybychom chtěli dělat plot…
@tiffany píše:
Díky za info. Jedná se o takový přístřešek na harampádí, co má soused nalepený na plotě. Pořád tedy říká na našem plotě, tak jsem mu řekla, že plot je toho, co ho postaví, tak se děsně vztekal, že podle pravidel, co platila předtím má být náš… Diktuje si podezdívku a tak jsem mu řekla, ať si jí klidně postaví… No jde mi o to, že ta jeho kůlnička se začíná hroutit na plot a vůbec nevím, jak to řešit, kdybychom chtěli dělat plot…
Obecně platí, že když se postavíš čelem k pozemku, pravá strana je tvoje oplocení. Takže to je jednoduché zjistit, kdo ten plot má opravit atd. To nejsou pravidla teď nebo předtím, to prostě platí a je to ve stavebním zákoně.
@Proto02 píše:
Obecně platí, že když se postavíš čelem k pozemku, pravá strana je tvoje oplocení. Takže to je jednoduché zjistit, kdo ten plot má opravit atd. To nejsou pravidla teď nebo předtím, to prostě platí a je to ve stavebním zákoně.
Tohle už dávno neplatí. Plot je toho, kdo ho postaví. Tohle platilo před lety…
@tiffany píše:
Tohle už dávno neplatí. Plot je toho, kdo ho postaví. Tohle platilo před lety…
Ale kdepak, je to stále ve stavebním zákoně. U nás bude na sousedním pozemku stavět firma, takže jsme o tom také mluvili…
@Proto02 píše:
Ale kdepak, je to stále ve stavebním zákoně. U nás bude na sousedním pozemku stavět firma, takže jsme o tom také mluvili…
Můžete citovat? Nedaří se mi to najít.
@AlphaOmega píše:
Můžete citovat? Nedaří se mi to najít.
hledala jsem to na jaře, nevím už kde to je, ale s firmou jsme se na tom i dohodli, nebyl problém, bylo to jasně dané. Zkus google.
@Proto02 píše:
hledala jsem to na jaře, nevím už kde to je, ale s firmou jsme se na tom i dohodli, nebyl problém, bylo to jasně dané. Zkus google.
No nenašla jsem to, možná to fakt neplatí, nicméně je pravděpodobné, že v rámci dohody - proč to nerespektovat. Mě to přijde logické a rozumné. Aspoň nějaké pravidlo, protože jinak je ve všem akorát guláš…