Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prevenar a Bexsero jsou nepovinné, nemusíš je dávat vůbec. Obě se používají i pro dospělé, takže se dite muže naockovat kdykoliv. Hexu sice povinna je, ale i tak to ockovani můžeš odložit nebo odmítnout. Ta je pro děti do šesti let věku.
Záleží to hlavně na tobe, co dite dostane, tak si to nastuduj a pak se rozhodni.
@Semtex já už rozhodnuta jsem. Tyto 3 chci dát jen nevím jak časově od sebe se to dává. Tak zjišťuji takle přes vás jak jste to měli vy, co jste se rozhodli pro tyto 3 vakcíny. ![]()
Tak pokud to chces tak, jak pises, tak pediatricky obvykle daji 1. Hexu, pak třeba za 14. dni 1. Prevenar a takto dále jedou hexu s prevenarem. Někdo to dává i naraz, ale to bych nedala, to je podle mě šílený nápor.
Bexsero bych dala nejpozději co jde (myslím začít nějak okolo 5.měsíce, pokud to chces stihnout na pojišťovnu), na nej bývají nejhorší reakce.
@Helca83 před měsícem jsme dostali 1 dávku hexy a zítra máme další kontrolu plus buď Prevenar nebo bexsero
. Já se rozhodla dát prvni prevenar tzn. Že hexu by zase dostal za 14 dní? Ještě nevím zda s bexsero nepockat úplně třeba až po 1 roce. O pojišťovnu mi nejde ![]()
@Anonymní píše:
@Helca83 před měsícem jsme dostali 1 dávku hexy a zítra máme další kontrolu plus buď Prevenar nebo bexsero. Já se rozhodla dát prvni prevenar tzn. Že hexu by zase dostal za 14 dní? Ještě nevím zda s bexsero nepockat úplně třeba až po 1 roce. O pojišťovnu mi nejde
Tak dej teď Prevenar. Pak za měsíc by měla být Hexacima i Prevenar. Ne nutně najednou, rozestupy jsou minimálně měsíc P a dva měsíce H.
Třetí Hexa se dává kolem roku. Ve 13. měsících je Priorix. A pak bych dala Bexero a Nimerix ten je hrazen ve druhém roce života.
Já dávám Hexavakcínu dle kalendáře. Priorix mírně odkládám. Prevenar vůbec. Nimerix teď do dvou let a Bexero dostanou až budou starší.
@Anonymní píše:
@Helca83 před měsícem jsme dostali 1 dávku hexy a zítra máme další kontrolu plus buď Prevenar nebo bexsero. Já se rozhodla dát prvni prevenar tzn. Že hexu by zase dostal za 14 dní? Ještě nevím zda s bexsero nepockat úplně třeba až po 1 roce. O pojišťovnu mi nejde
To ne, myslím ze mezi první a druhou hexou je pauza minimálně 2 mesice, muzu se ti mrknout do očkováku. Ale pak to jde zas udělat stejně tzn hexa a za 14 dnů prevenar.
Jestli se nebojís meningokoka (protože je častý u malých deti a pak snad až u pubertáku), tak klidně počkej, určitě to děcko zvládne lip. Ockovala jsem mimino a 2,5leteho a zatímco starší úplně bez reakce, mimino mělo zatvrdlinky na noze, a to jiná očkováni sneslo dobre.
Zítra asi dám prevenara pak tedy za měsíc další by byla hexa jo? A pak zas prevenar? 9na moje dr tlačí strašně na všechno ale ja se nenechám
. Nechci do něj rozhodně prat obě najednou
![]()
Tak holky dnes Teda dostal prevenar. Je to měsíc od 1 dávky hexy. Ptala jsem se tedy co dál- bylo mi řečeno že za měsíc dostane zase hexu. A pak ze bychom dali bexsero. Na to sestra řekla že se to nestihne na pojišťovnu, že bychom měli přijít za 14 dní za bexsero a pak zase za 14 dní na tu hexu… řekla jsem že si to do pátku promyslím zda bych vůbec do 6mesice bexsero dala..
nechce se mi moc co 14 dní chodit na ockovani
.. nebo??
Prosím pěkně jak jdou po sobě vakcíny hexa, prevenar 13 a bexero? Mám 4m syna, před měsícem dostal 1 hexu a zítra jde na kontrolu a mela jsem se rozhodnout jestli dám prevenar 13 a nebo bexero. Myslela jsem že nejdříve dostane všechny od hexy, poté od prevenaru a pak třeba bexero. Nebo se to dělá na preskacku? Děkuji.