Jak namnožit monsteru?

36504
25.4.12 07:00

Jak namnožit monsteru?

Děkuji za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5533
25.4.12 07:39

Toto jsem vyčetla:

ROZMNOŽOVÁNÍ:
Vzdušnými výhony a řízky. Výhon musí mít list a vzdušný kořen. Když se monstera příliš rozroste, odřízne se jí vrcholek s jedním nebo více vzdušnými kořeny a zasadí se jako samostatná rostlina. Mateřská rostlina žije dál.

A pak ještě toto:
Množení

Monsteru můžeme množit buď řízkováním, nebo semenem. Semenem se dá množit ale jen obtížně, protože potřebujeme semena, která se dováží z původních stanovišť. Proto je jednoduší množit řízkováním. V létě odebereme vrcholové řízky a necháme je zakořenit ve sklenici s vodou při teplotě kolem 22 až 24°C. Vypěstování rostliny trvá 4–5 měsíců

Jelikož jsem pěstitelský antitalent, tak více neporadím :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.4.12 08:40
@Burj Chalifa píše:
Děkuji za rady!

Odřízni kus s tím „kloubem“, odkud vyrůstá list a dej do vody, do týdny pustí kořeny, roste to jak plevel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.4.12 10:06

Jen jsem viděla název a mám osypky :mrgreen: monsteru mám všude po bytě dokonce čerstvě namnoženou (přítelova láska, která sahá až po strop :zed: :mrgreen: )
Jinak je to přesně jak píše @Regina Hero ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.4.12 16:51

Šla jsem tu monsteru omrknout, ale nevím, zda vidím ten"kloub".Stonek normálně přiléhá ke kmínku.Je šance zakořenění, když prostě uříznu list a kus stonku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.4.12 16:53

a ještě dotaz těm , které mají zamonsterovaný byt.Jak rychle to roste z hlíny? je to loudal nebo rychlík?Potřebuje rychle a levně zazelenit byt a nečekat, až se to za rok uráčí vyrůst o centimetr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.4.12 18:38
@Burj Chalifa píše: Šla jsem tu monsteru omrknout, ale nevím, zda vidím ten"kloub".Stonek normálně přiléhá ke kmínku.Je šance zakořenění, když prostě uříznu list a kus stonku?

No přesně to jsem měla na mysli… a až se zakoření, tak roste docela rychle, ale nečekej za měsíc rostlinu metr vysokou… ve vodě ti pustí kořeny docela rychle, ale potom musí ještě v hlíně pořádně rozrůst kořenový systém, takže jestli chceš do měsíce džungli, tak radši navštiv květinářství a kup si ještě něco k ní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Honza22
13.8.12 16:37

Monstera

Já jsem si chtěl taky namnožit Monsteru. Odřízl jsem žiletkovým nožem list u kmene, ten jsem ještě přepůlil, takže jsem měl kus stonku bez listu a kus stonku s listem (každý asi 15 cm dlouhý). Oba řízky jsem dal do sklenice s vodou. Už to bude 14 dní a žádný z nich nechce pustit kořeny. Dělám něco špatně? Díky moc za radu.

• Citovat
  • Upravit
29350
13.8.12 16:41
@Honza22 píše:
Já jsem si chtěl taky namnožit Monsteru. Odřízl jsem žiletkovým nožem list u kmene, ten jsem ještě přepůlil, takže jsem měl kus stonku bez listu a kus stonku s listem (každý asi 15 cm dlouhý). Oba řízky jsem dal do sklenice s vodou. Už to bude 14 dní a žádný z nich nechce pustit kořeny. Dělám něco špatně? Díky moc za radu.

Jo, chce to kus toho kmenu, ne jen list…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Honza22
13.8.12 17:14

No ten právě mám. Asi 15 cm dlouhý kmínek s tím „kloubem“ na jedné straně. K tomu druhou půlku - tu tenčí - s listem. A nechce se ani jednomu pustit kořínky. U toho kmínku se na té silnější straně objevily takové tmavé trhlinky, tak si říkám, jestli to nehnije. Mám tedy ještě počkat?

• Citovat
  • Upravit
29350
13.8.12 17:23

Kdyby to hnilo, tak by byl celý kus takový do žlutohněda… jestli jsou tam jako trhlinky, tak z toho nejspíš vyraší ty kořeny… kdybys to vyfotil, tak bych to poznala, jestli to je to, co si myslím…
Ale pořád mám dojem, že nemáš kus kmene, ale jen list, tedy to velké placaté děravé se stopkou - řapíkem, a ne kus toho kmínku, ze kterého list vyrůstá…
Mně normálně ty kořeny raší tak kolem třetího dne, nejpozději do týdne už jsou kořínky venku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.8.12 17:26

http://www.google.cz/imgres?…

Tady je na fotce vidět, odkud vyraší ty kořeny… z místa, kde na kmínku vyrůstá ten list…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Honza22
14.8.12 00:43

Aháá, kmínek je to co tomu chybí. Já jsem odříznul jen stonek listu hned u kmínku protože mám kmínek hrozně krátký a tak se mi nechtělo odříznout půlku rostliny. Nicméně jestli zakoření tak je to vlastně jedno.

• Citovat
  • Upravit
Honza22
17.8.12 16:05

A můžu se ještě zeptat - je vhodné s tím množením začínat teď nebo je lepší počkat na jaro? Díky ;)

• Citovat
  • Upravit
29350
17.8.12 16:16

Klidně i teď, roste to jak plevel, já jsem zasadila zakořeněné řízky minulý měsíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí