Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, potrebovala bych poradit, jak oblect dite. Jedeme na hory na 4 dni na Lipno. Velkou cast dne budeme venku. Ditko uz chodi, ale urcite nebude chodit cely den, takze se u toho bude vozit na sanich. Mam pripravenou kombinezu Snoxx, oteplovaky a zimni bundu a zimni fusak od Emitexu. Nevim ale, co pod to. S vrskem si poradim, jde mi spis o spodek. Mame teplejsi puncochace, ale rada bych jeste neco na ne. Teplaky mi prijdou blbe, budou se vyhrnovat a myslim, ze ani moc nezahreji. Uvazovala jsem o kamasich, ale kdyby treba existovaly nejake z fleecu? Brouzdala jsem na netu, ale fleecove jsem nasla asi jen dvoje a ve velkych velikostech, ja bych potrebovala velikost 92. Neporadite nekdo? Kde sehnat nebo co jineho by bylo idealni pod kombinezu? Jak oblekate na hory podobne stara ditka vy? Moc dekuji za vsechny odpovedi…
Ahoj, taky jezdime na Lipno a jedeme v unoru ![]()
Jinak neznam kvalitu kombinezy Snoxx (mam vygradne znacku Loap kids), ale ja davala synovi pod kombinezu naspod termopuncochace a byl krasne teploucky. Zase aby se ti dite nezpotilo, to je druhy extrem.
Stejne s nim asi nebudes venku moc dlouho, pokud bude velka zima…Do sani se da dat jeste fusak (s ohradkou). Jinak pokud se pohybuje, neprehanela bych to zbytecne.
Uzihte si hory!
P. S. Termo puncochace nebo opravdu teple spodky mivaji v Tchibu (mame od nich) ![]()
Já bych to nepřeháněla, na Lipně určitě taková zima nebude. Když bude chodit, tak se zahřeje a do saní dáš ten fusak nebo deku.
Presne me prijde, ze staci pod kombinezu/oteplovaky dat ty puncochace ![]()
Mam deti dve a jinak neoblikam..
Ahoj, mám stejně starou slečnu. Pod oteplováky dávám jen punčocháče, to mi přijde dostačující… navíc kolikrát dávám jen tenké. Záleží na tom, jaké budou teploty, třeba teď na víkend hlásí až +13 stupňů. Naopak, pokud by mělo být mínus 15, tak určitě bych celý den venku nebyla…Navíc pokud máš ještě fusak, přijde mi kombinace punčocháče, oteplováky/kombinéza a fusak dost. Jinak bych doporučila pod to nějaký funkční materiál - já mám ozkoušená body z outlastu, tak se podívat, zda mají i nějaké legíny…
@figurka6 nepřeháněj to, vždyť se bude pohybovat, ne? Obleč ho normálně, jak ho oblékáš ven, žádné přehnanosti. Pro mě? pod kombinézu punčochy, vršek mikinu, nic víc. Vždyť ho upečeš ![]()
Ja bych teda dala pod kombinezu jen puncochace. Podle toho, jake ma boty bych pri minusovych teplotach prihodila na puncochace jeste ponozky. Navrch bych dala tilko, tricko s dlouhym nebo tenky rolacek, mikinu a vrchni vrstvu.
Na co nezapomen, jsou rukavice. I nekolik. A nasadit je okamzite, protoze ditko ti sahne na snih a zacne rvat, ze ma zmrzle a prokrehle ruce…
Ted jsme byli pres Silvestra na horach, pekne mrzlo a ono je to kolikrat lepsi, nez takove ty plusove, lezave, vlhke teploty…
V necelém roce a půl jsme byli na horách, teploty byli kolem mínus pěti, malej měl na sobě bodýčko, termolegíny z tchiba, teplé podkolenky, tenčí fleecovou mikinu a kombinézu snoxx. Samozřejmě čepici, rukavice a šálu…kolikrát byl zpocenej…
@figurka6
snoxx jsme měli vloni. byla fajn, s teflonem, vůbec nepromokla.
Bude se pohybovat, tj. zima mu nebude, a když bude ležet, máš fusak, a max. do něj dej deku.. ale neboj, zima mu nebude.
Spíš než na fleesové kamaše se zaměř na ponožky. Z mojí zkušenosti (na hory jezdí naše děti od 3m) je největší kámen úrazu ponožky, boty, rukavice!!!
Jinak jak jsem to řešila já - dokud to byl prcek, měla jsem od Moiry kombinézku z thermonu. k tomu ponožky merino, stejná značka. na kombinézku, která je přímo na tělo jsem dávala moiru plyš a když byla hodně zima, tak ještě fleesovou mikunu (což se sice nemá, ale ono bylo -15..) no a kombinézu. nic víc.
Ta kombinézka je super věc, Ale je to investice. i když u nás se vyplatila, dávala jsem to i pod pyžamo, když se začal odkopávat, v létě místo pyžama..prostě max. využití
Vůbec celá moira se mi už dost vyplatila – je to teplé, ale dítě se ti nezpotí a tudíž neprochladne. Nosí to celý rok, plus to mladší dědí po starším.
http://www.moira.cz/…rukavem.html
Později pak mají klasické podvlíkačky (má Moira a Craft..) a k tomu rolák Moira a Moira plyš.. a stačí.. Já jezdím/chodím oblečená stejně.. ![]()
Tchibo má vyteplené kamašky, jsou bezva, kluk je nosí do školky.. jenže vada Tchiba je, že je to vždycky k dispozici chvilku.. určitě se dají podobné sehnat v Tescu, a tak.. ty z tchiba jsou fajn v tom, že nevylézají nahoru..
Ale HLAVNĚ to chce opravdu dobré ponožky!!! a teplé rukavice.
Dobrou zkušenost mám s těmihle: http://www.moira.cz/…-detske.html
jsou teplé, a hlavně jsou vysoké..
ještě je dobré mít náhradní ponožky a sušák na boty.. (dají se tak za 10 min vysušit i rukavice.. ![]()
(tedy nejteplejší a nejlepší jsou jiné, http://www.moira.cz/…-thermo.html jenže ty dělají až na děti s nohou cca 35..
)
moji kluci se vozili v croozerovi a největší zima byla na nohy..
@Nataša Kde jsi kupovala ten susak? Ja ted koukala na susak ze Sportissima, jen jsem si rikala, jestli to vubec vysusi… Vidim, ze ty mas pozitivni zkusenost.
Jinak souhlas s cepici, rukavicemi a podobnymi vecmi, ktere se radi v chaosu zahadne ztraci. Rukavice je ditko schopne taky ztratit a je treba mit nahradni…a hlavne takove, ktere se dobre nasazuji! Ja mam napriklad jedny supr dupr s goratexem… a jsou s prominutim na… dve veci, protoze jsou tuhe, nedaji se dobre nasadit, zajistit proti spadnuti i kdyz maji vselijake gumicky na navleceni.
My přijeli pred dvěma dny z Krkonoš-byli jsme tam s mnohem mladsi (8m) a mela celou dobu jen punčochace a nich leginy nebo rifle. A fusak v kocarku. I kdyz mam prvni dite, neprijde mi tak težké odhadnout, jak ho oblect-proste o neco vic nez nas.Na Sněžce bylo i pod nulou a vse ok. Myslim, ze to moc resis, proste nabalte veci na hory a podle pocasi budeš ubírat nebo přidávat vrstvy.
@Rakosnicek1983 No jo, jenze 1,5 lete dite je casto i mimo kocarku nebo sanek s fusakem… A ja trebas taky na horach nenosim puncochace a rifle, bych zmrzla… nosim normalne lyzarske veci. Rifle si beru maximalne na presun do vedlejsiho baru vzdaleneho sto metru… ![]()
@Black Cat no dobre, chci rict, ze oblect dite neni takova veda.Kdyz to vezmu podle kamarádu, jejich 2leta mela oteplováky a punčocháče, aby se mohla balet ve sněhu. Ja jsem zmrzlina (na lyžích musim mit punčocháče a kalhoty se záterem),ale v uplynulých dnech mi stacily jen termoleginy. Ceske hory nejsou Alpy, pokud plánujete nebýt venku 10 hodin v kuse a mezitim jit na obed do restaurace nebo nejake horské chaty, tak se to da v pohode vydržet.