Jak se donutit učit jazyky?

3491
16.12.15 16:03

Jak se donutit učit jazyky?

Ahoj holky,
vím, že tady už pár diskuzí na téma „cizí jazyky“ je, ale stejně. Jak se na RD „donutit“ učit cizí jazyk? Jazyky mě baví a chybí mi. Ale nějak mi nejde se přimět k tomu učení. Vždycky to vydržím pár dní a konec. A pak můžu začít znovu.
Aktuálně si oživuji angličtinu. Tam ale tu motivaci už mám - práce, kde ji potřebuji. Sice současná úroveň jakože stačí, ale prostě chci být lepší :roll: :oops: Taky jsem s aj dost v kontaktu a posuny k lepšímu pozoruji každým dnem. O to víc mě to motivuje.

Jinak by se mi ale taky líbilo se znovunaučit německy a rusky. A strašně dlouho se učím španělsky, ale nedostala jsem se dál, než do 14. lekce…
Jak to, že na gymplu jsem byla schopná se učit 3 cizí jazyky bez problémů a ráda a teď toho schopná nejsem?
Jak to děláte? Jak se učíte? A jaké jazyky se učíte a proč - kvůli práci nebo jen tak pro radost?
Berte téma spíš na odlehčení a pokec o cizích jazycích pro ty, které to zajímá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3395
16.12.15 16:11

@Salvaje no, já si hlavně nemyslím, že by se jazyky daly nějak „učit“. My spolu doma často mluvíme anglicky, nebo si píšu anglicky s přáteli. Díváme se na anglické filmy a seriály (bez titulků), poslouchám anglické rádio, čtu anglické zprávy. Hledám si v angličtině věci, co mě zajímají - například recepty, dětské zboží apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
16.12.15 16:14

@Salvaje tak to budu sledovat odpovědi s Tebou. Mám to dost podobně, ráda bych oprášila, přidala nové, ale jak na to teda fakt nevím. Nemám vůli, čas, energii… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
16.12.15 16:17

@KatkaX sleduju věci v tom jazyce, které mě baví - například zajímavý film. Jde to samo :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
16.12.15 16:19
@EmmaAnna píše:
@KatkaX sleduju věci v tom jazyce, které mě baví - například zajímavý film. Jde to samo :pankac:

Tomu rozumím, ale k tomu potřebuješ určitou úroveň. Mně tohle nedělá problém v AJ, ale v němčině například bych se nechytla a nevím, jestli by sledování čehokoliv v této mojí fázi mělo efekt. Něco málo možná, ale asi spíš za nějaký čas samostudia. Nebo jsi to provozovala už od úrovně řekněme „mírně pokročilý“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
16.12.15 16:21

@KatkaX jo, protože je to hodně o zvyku…už jsem si zažila tu fázi, že nerozumím naprosto ničemu k „rozumím každému slovu“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
16.12.15 16:23
@EmmaAnna píše:
@KatkaX sleduju věci v tom jazyce, které mě baví - například zajímavý film. Jde to samo :pankac:

To všechno v angličtině dělám, ale potřebuji se učit gramatiku… A ty další jazyky asi takto ještě nedám… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
16.12.15 16:24
@EmmaAnna píše:
@KatkaX jo, protože je to hodně o zvyku…už jsem si zažila tu fázi, že nerozumím naprosto ničemu k „rozumím každému slovu“
:palec: Jsi dobrá :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
16.12.15 16:25
@KatkaX píše:
@Salvaje tak to budu sledovat odpovědi s Tebou. Mám to dost podobně, ráda bych oprášila, přidala nové, ale jak na to teda fakt nevím. Nemám vůli, čas, energii… :(

Na jaké jazyky se chystáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
16.12.15 16:25

Jak píše @EmmaAnna tak bych se to moc neučila, spíš to zařadila do normálního života. Manžel mluví anglicky? Každý den půl hodiny si povídejte anglicky, nebo jiným jazykem(kterým umíte oba). Čti knížky v angličtině/ruštině/němčině, nevím jakou máš úroveň, ale pokud tak, že dkážeš přečíst knížku v originále, tak čti v originále, jinak bych četla knížky s úrovní. FIlmy, seriály-já musím s titulkami, ale pokud to zvládneš bez nich, tak bych to určitě zkusila. Ty recepty bych taky zkusila, udělej si třeba ruský národní pokrm a pěkně si to najdi v ruštině.
Ale jsem na tom stejně, občas si přečtu tu knížku, jinak jsem na tom též bídně, ale máš motivaci, tak do toho :palec:
Ještě mě napadlo soukromé doučování, třeba jazyka, který se ti samotné nechce učit a manžel ho neumí, to by bylo na učení těžší ;) Jako velkou výhodu soukr. učitele vidím, že když víš, že za dva dny přijde a soustředí se jen na tebe, tak to chce se na to podívat, aby ses za sebe nestyděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
16.12.15 16:26

@Salvaje dík…já se gramatiku neučím, je to nuda, a navíc mi to přijde k ničemu. Tu gramatiku si krásně přirozeně „naposloucháš“ z těch filmů a půjde ti to automaticky. Místo toho číst si to v knížce a pak to nemít pořádně zažitý, takže to budeš stejně „lovit“ v paměti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
16.12.15 16:31
@Salvaje píše:
Na jaké jazyky se chystáš?

Na to samé co ty! Němčinu, ruštinu, španělštinu. Němčinu jsem uměla na střední docela dobře, ale to už je let… Ruštinu - tu jsme měli rok na vysoké, tam nic moc, španělština - prvních pár lekcí :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16199
16.12.15 16:34

Já asi moc neporadím, ale jednu (pro někoho nehygienickou) drobnost zmíním - mám na záchodě knížku s angličtinou, a prostě pokaždé, když dosednu, tak s ní listuju a obnovuju (ale to je spíš vyloženě pro obnovení jazyka, než učení se něčeho úplně nového) - každopádně pár minut denně to dá a oživím si toho dost. Na oživení jazyka je taky výborná verze scrabblu daného jazyka, ve stojánku máš 7 písmen, a než sestavíš jedno výhodné slovo, tak Ti hlavou proběhne tolik různých slovíček (na která třeba jedno písmenko chybí nebo která nejdou napojit), že my hrajeme s manželem se slovníkem na stole, protože se nám fakt stává, že paměť vyloví slovíčka, která už nedáme dohromady (a pak jen říkáme „ježiši no dyť jó“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
16.12.15 16:58

No, to máme dost podobné. Já se teď chystám na angličtinu, dodělat si třeba FCE za nějaký čas, kdy budu na RD. A potom dál pokračovat. A k tomu se učit gramatiku musím, nestačí jen sledovat filmy. Do toho čtu aj knížky v originále, se slovníkem.
Dále mám základy Italštiny, tak bych to chtěla rozšířit, možná i s nějaký doučováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
16.12.15 17:00

Ja se ucim (spis samoucim) Urdštinu. Pomahaji mi hodne karticky s prekladem
Na jedne strane slovo nebo veta cesky, na druhe Urdu. Ucebnice v Čj neexistuji, takze shanim anglicke. Na vysvetleni gramatiky jsem mela soukromou ucitelku, ale bylo to vicemene k nicemu, takze to studuju sama a konzultuju s penpals na facebooku. Pisemny projev taktez. Slozitejsi veci pres Skype v anglictine (nastesti ji umim velice dobre). Jde to pomalu, nekdy se k tomu par dni nedostanu, ale dopredu me zene ten pokrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze