Jak složité je naučit se plést?

377
16.3.11 10:04

Jak složité je naučit se plést?

Ahoj,

Jak složité je naučit se plést? Jsem dost manuálně zručná, šiju bez problémů, jako dítě jsem i háčkovala. Zkoušela jsem to jen jednou jako sedmiletá, měla to být šála pro bárbínu, a byl to teda děs. Měla jsem to strašně utažené, asi jsem nepochopila, jak uvolnit zápěstí :lol: Tenkrát jsem usoudila, že jsem na pletení neschopná, a už jsem na to nikdy nešáhla.. Je mi to docela líto. Co myslíte, naučila bych se to rychle? Mám vůči pletení blok, potřebovala bych rychlé úspěchy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lena F.
16.3.11 10:07
jankee píše:
Mám vůči pletení blok, potřebovala bych rychlé úspěchy :-)

Je to jako ze všim, trpělivost a cvik…

• Citovat
  • Upravit
2480
16.3.11 10:09

Ahoj!

Určitě by ses to naučila, zvlášť když jsi manuálně zručná.
Já zručná zrovna nejsem, ale základy pletení celkem ovládám.

Na internetu najdeš i spoustu videií, z kterých se to dá naučit. Ze začátku to možná nebude úplně dokonalé, ale za chvilku se do toho dostaneš a naučíš se přiměřeně utahovat. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sia
11315
16.3.11 10:11

Ahoj, myslím že stačí chtít a určitě se naučíš a celkem brzo.
Dá se najít na netu dost odkazů, pro začátekkoukni třeba na tento

http://www.rucniprace.cz/p_zaciname.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
16.3.11 10:12

presne tak, trpelivost a cvik :mrgreen:

me ucila v detstvi plest baba, ale to jsem mivala jine starosti, tak jsem s tim vzdycky brzo sekla a upletla maximalne par rad :lol:

ted jsem se k tomu vratila, opakuju temer zapomenute a zacinam teda s vlnenym obdelnikem do latkovek, takze nic sloziteho. Ale verim, ze to pujde. Jen vytrvat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
16.3.11 10:20

Trénovat… Zvolit vhodnou sílu jehlic (pro začátečníka spíše tlustší než tenké)… časem vychytáš „napětí“ příze a tréninkem dosáhneš toho, že budou očka stejná.

Než se to povede, plést jakékoli vzorky kombinace hladce/obrace
http://www.chytrepleteni.cz/…atecniky.htm
Protože začátečník prostě neudělá pěkně souměrný klasický žerzej (líc hladce, rub obrace), každé očko bude trochu jiné a to spolehlivě odradí. Ve vzorech se to ztratí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
16.3.11 10:21

Není to nic těžkého … hladce obrace zvládneč rychle, postupně získáš i cit pro uzahování, a pak si přidáš i třeba vzory ;).

Já se to učila už jako malá .. si pamatuju že mě ségra měla na klíně, držela mi ruce a tak jsme spolu pletly. pak samo babička, ale ta spíš jela v háčkování :D.
Mým životním úspěchem je šála asi 1,5m dlouhá na 60 očí upletená za 2-3dny. Jedinné co jsem kdy upletla, bo na to nemám trpělivost, začnou se mi potit ruce, pak neklouže příze po jehlicích a je to v riti .D.

• Citovat
  • Upravit
sia
11315
16.3.11 10:23
Pipet píše:
Trénovat… Zvolit vhodnou sílu jehlic (pro začátečníka spíše tlustší než tenké)… časem vychytáš „napětí“ příze a tréninkem dosáhneš toho, že budou očka stejná.Než se to povede, plést jakékoli vzorky kombinace hladce/obrace
http://www.chytrepleteni.cz/…atecniky.htm
Protože začátečník prostě neudělá pěkně souměrný klasický žerzej (líc hladce, rub obrace), každé očko bude trochu jiné a to spolehlivě odradí. Ve vzorech se to ztratí :wink:

Souhlasím, navíc něco jen tak zkoušet bez cíle a užitku nebaví, tak je lepší si najít jednoduchou kombinaci hladce obrace do vzorečku a rovnou plést třeba aspoň šálu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1568
16.3.11 10:30

Já jsem si před týdnem oprášila můj UM pletení :D
kdysi jsem pletla ve třinácti, i háčkovala… teda pletla šály, ne svetry :) našla jsem si tyto stránky
http://zlateruce.blog.cz/…lady-pleteni a už pletu šálu, časem bych chtěla umět svetr - dala jsem si cíl, že nastoupim po mateřské do práce už v novém svetru :D ha ha, tak jsem zvědavá!!!!
Držím palce, můžem si psát a vzájemně povzbuzovat a hecovat ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
16.3.11 10:52
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
16.3.11 10:56

Da se to naucit, jak bylo psano vyse, chce to cvik a trpelivost. Ja si myslim, ze sit je tezsi, to se teprve chystam naucit.
Pipet moc krasny vyrobky :palec:

Příspěvek upraven 16.03.11 v 10:57

• Citovat
  • Upravit
3513
16.3.11 10:56
Pipet píše:
jéj, to je nějaké veliké, pardoon :oops:

hmmm, tak to je fakt boží. Taky pletu a souhlasím s holkama, že to je otázka cviku. A na děti se plete úplně nelíp :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
16.3.11 10:57

Neco z my tvorby

• Citovat
  • Upravit
1568
16.3.11 10:59

No tak než budu umět uplést takové nádherné svetříky a čepičky, tak to bude trvat ještě hoooodně dlouho :D
Pipet - ta čepička je prostě boží!!!! ty barvy! a přesně takové čepičky mám pro malého nejraději! že to má i kolem uší! jak jsi to prosím tě zvládla? ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
16.3.11 11:03
Tynkka píše:
No tak než budu umět uplést takové nádherné svetříky a čepičky, tak to bude trvat ještě hoooodně dlouho :D
Pipet - ta čepička je prostě boží!!!! ty barvy! a přesně takové čepičky mám pro malého nejraději! že to má i kolem uší! jak jsi to prosím tě zvládla? ;-)

Na MMB mas spoustu skvelych i podrobnych navodu, mozna ti pomouzou http://www.mimibazar.cz/navody.php?…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat