Jak spravit vztah s dítětem

Anonymní
14.4.23 18:35

Jak spravit vztah s dítětem

Jsem na dítě sama, je mu 4,5 a začíná mě mrzet nás vztah. A potřebuju poradit. Povahově klidná, stydlivá introvertní, řešíme nějaké zdravotní problémy, logopedie, opožděný vývoj řeči, vše řešíme, ve školce šikovná, zatím vše bez problémů, nechávám její povaze prostor, hodně se snažím ať je spokojená a zároveň se učí nestydět atd. Problém je doma. Okoukane věci ze školky, prskani na mě, kousání někdy, rev typu bez pryč, nejdu, nechci, doma háže odpadky na zem, prostě ji nepoznávam. Snažím se vysvětlovat ale opravdu to někdy nejde, někdy moje nervy nevydrží, dostane na zadek, jednou mi bezdůvodně zakřičela odsekla do obličeje a mě vylitla ruka a dala jí mini facku, to jsem obrecela já, hrozně mě to mrzí je to moje selhání vše ale jak to udělat jak nastavit hranice bez řvaní..je vzteklá, domlouvání prostě bez efektu, prvky nevychovy mi nefungují, jak to udělat a vychovat tak aby mi nepřerostla přes hlavu :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
292
14.4.23 18:45

Nevim co je nevychova, ale uz ten nazev se mi moc nelibi.
Zkus klidne poradnu.
Kazde ditko je jine, na kazdeho plati jiny " pravidla "

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
14.4.23 18:56

Mě přijde, že okoukala super věci ve školce a teď to zkouší doma na mámu. Prostě nastav hranice, že takhle ne.

Moje dítě si teď taky staví hlavu. Každé oblékání ven je bojovka a souboj, kdo vydrží dýl. Totéž se opakuje, když je třeba jít domů. Vztek, že domů teda ne.
Jen je o něco mladší.

A že je stydlivá - no tak je. Je to charakterová vada, kterou se bude muset naučit překonat, ale na to má čas. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76638
14.4.23 18:57
@Verynka8 píše:
Nevim co je nevychova, ale uz ten nazev se mi moc nelibi.
Zkus klidne poradnu.
Kazde ditko je jine, na kazdeho plati jiny " pravidla "

nevýchova je takový výchovný styl, který platí na děti, které jsou od přírody klidné, poslušné a hodné, takové ty, kam je postavíš, tam je najdeš - a to nemyslím špatně, tyto děti bývají vysoce inteligentní,
ale na děti svéhlavé, umíněné, hyperaktivní - na ty to vůbec nefunguje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
14.4.23 19:54

Musíš se naučit pracovat s hranicemi. Vytyčovat je pevně a přitom laskavě.
Taky by ti mohla pomoct knížka AHA rodičovství, je hodně o emocích (rodičů i dětí) a jsou tam tipy na hry s dětmi, které jim mají pomoct emoce zpracovávat.
@stinga Respektující výchova (což je Nevýchova, ačkoli ten název je zavádějící) funguje také na temperamentní děti. Jenomže je potřeba princip té respektující výchovy skutečně pochopit a naučit se to (a obtížné je to hlavně proto, že většina z nás byla vychovávaná autoritativně, takže respektující výchovu neumíme). Pouze u dětí s autistickými rysy není moc vhodná.
Kurz Nevýchovy mi k pochopení a naučení se respektující výchovy absolutně nestačil, měla jsem po tom kurzu víc otázek než odpovědí. Pomohlo mi přečíst si až dalších min. 10 knížek na téma respektující výchovy, abych to dokázala aplikovat. Je to totiž jiný způsob uvažování i komunikace a trvá to, než se to člověk naučí.
Vše, co zaznělo v Nevýchově, jsem se pak dočetla i v těch knížkách. Nevýchova opravdu není nic jiného než respektující rodičovství. Akorát autorka tomu dala nový kabát v podobě webinářů a vydělává na tom.

• Citovat
  • Upravit
5958
14.4.23 21:41
@Anonymní píše:
Jsem na dítě sama, je mu 4,5 a začíná mě mrzet nás vztah. A potřebuju poradit. Povahově klidná, stydlivá introvertní, řešíme nějaké zdravotní problémy, logopedie, opožděný vývoj řeči, vše řešíme, ve školce šikovná, zatím vše bez problémů, nechávám její povaze prostor, hodně se snažím ať je spokojená a zároveň se učí nestydět atd. Problém je doma. Okoukane věci ze školky, prskani na mě, kousání někdy, rev typu bez pryč, nejdu, nechci, doma háže odpadky na zem, prostě ji nepoznávam. Snažím se vysvětlovat ale opravdu to někdy nejde, někdy moje nervy nevydrží, dostane na zadek, jednou mi bezdůvodně zakřičela odsekla do obličeje a mě vylitla ruka a dala jí mini facku, to jsem obrecela já, hrozně mě to mrzí je to moje selhání vše ale jak to udělat jak nastavit hranice bez řvaní..je vzteklá, domlouvání prostě bez efektu, prvky nevychovy mi nefungují, jak to udělat a vychovat tak aby mi nepřerostla přes hlavu :,(

Nevýchova je nesmysl, děti znejišťuje. Pokud jí budeš ale dávat na zadek, pak jí dáváš signál, že problémy je v pořádku řešit agresí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5378
15.4.23 01:08
@Anonymní píše:
Jsem na dítě sama, je mu 4,5 a začíná mě mrzet nás vztah. A potřebuju poradit. Povahově klidná, stydlivá introvertní, řešíme nějaké zdravotní problémy, logopedie, opožděný vývoj řeči, vše řešíme, ve školce šikovná, zatím vše bez problémů, nechávám její povaze prostor, hodně se snažím ať je spokojená a zároveň se učí nestydět atd. Problém je doma. Okoukane věci ze školky, prskani na mě, kousání někdy, rev typu bez pryč, nejdu, nechci, doma háže odpadky na zem, prostě ji nepoznávam. Snažím se vysvětlovat ale opravdu to někdy nejde, někdy moje nervy nevydrží, dostane na zadek, jednou mi bezdůvodně zakřičela odsekla do obličeje a mě vylitla ruka a dala jí mini facku, to jsem obrecela já, hrozně mě to mrzí je to moje selhání vše ale jak to udělat jak nastavit hranice bez řvaní..je vzteklá, domlouvání prostě bez efektu, prvky nevychovy mi nefungují, jak to udělat a vychovat tak aby mi nepřerostla přes hlavu :,(

Tak to asi těžko okoukala ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
15.4.23 07:54
@Kipa22 píše:
Nevýchova je nesmysl, děti znejišťuje. Pokud jí budeš ale dávat na zadek, pak jí dáváš signál, že problémy je v pořádku řešit agresí.

Můžu se zeptat, v čem respektující výchova děti znejisťuje? Předpokládám, že je to zase nechopení Nevýchovy - jakože se dětem jen vysvětluje a nemají hranice apod. názory, které tady občas čtu. Nebo se pletu?
Nevýchova není liberální výchova, ale je to respektující výchova (viz můj předchozí příspěvek). V tom je obrovský rozdíl.

• Citovat
  • Upravit
5378
15.4.23 07:57
@pet p píše:
Musíš se naučit pracovat s hranicemi. Vytyčovat je pevně a přitom laskavě.
Taky by ti mohla pomoct knížka AHA rodičovství, je hodně o emocích (rodičů i dětí) a jsou tam tipy na hry s dětmi, které jim mají pomoct emoce zpracovávat.
@stinga Respektující výchova (což je Nevýchova, ačkoli ten název je zavádějící) funguje také na temperamentní děti. Jenomže je potřeba princip té respektující výchovy skutečně pochopit a naučit se to (a obtížné je to hlavně proto, že většina z nás byla vychovávaná autoritativně, takže respektující výchovu neumíme). Pouze u dětí s autistickými rysy není moc vhodná.
Kurz Nevýchovy mi k pochopení a naučení se respektující výchovy absolutně nestačil, měla jsem po tom kurzu víc otázek než odpovědí. Pomohlo mi přečíst si až dalších min. 10 knížek na téma respektující výchovy, abych to dokázala aplikovat. Je to totiž jiný způsob uvažování i komunikace a trvá to, než se to člověk naučí.
Vše, co zaznělo v Nevýchově, jsem se pak dočetla i v těch knížkách. Nevýchova opravdu není nic jiného než respektující rodičovství. Akorát autorka tomu dala nový kabát v podobě webinářů a vydělává na tom.

Proč, prosím, není vhodná pro děti s autistickými rysy? A co na ne? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.23 09:00

@pet p děkuji za tipy na knihy

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.4.23 09:03

@Takco těžko? Co vídám v šatně, u konkrétně dvou dětí, jsem přesvědčená že je to ze školky. Těžko spíš doma se kouseme, hrajeme si na mrtvé, používáme pěstičky, a mnoho dalšího s čím přichází. Ať to používá, je to normální že to zkouší doma když ji nevidí někdo kdo to dělá ve školce, mě jen zajímá jak se k tomu postavit :pankac:

• Citovat
  • Upravit
9750
15.4.23 09:12
@Takco píše:
Tak to asi těžko okoukala ve školce.

Samozřejmě, protože ve školce jsou samé vzorné dětičky, které na první dobrou dělají co se jim řekne, nevztekají se, nevyplazují na sebe jazyky, neperou se, nekoušou se, neštípou se, sní bez řečí všechno, co se jim naloží na talíř a ještě poděkují… akorát zakladatelčina dcera je spratek a zakladatelka ji po odpolednech učí kousat ostaní lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
15.4.23 09:15
@stinga píše:
nevýchova je takový výchovný styl, který platí na děti, které jsou od přírody klidné, poslušné a hodné, takové ty, kam je postavíš, tam je najdeš - a to nemyslím špatně, tyto děti bývají vysoce inteligentní,
ale na děti svéhlavé, umíněné, hyperaktivní - na ty to vůbec nefunguje

Na tvrdohlavé dítě jsem vyzkoušela ledascos a respektující výchova má asi největší úspěch. Sice dře o dost víc než u poddajnějšího sourozence, ale autoritativní výchova nefungovala už vůbec. Jen se dítko ještě víc stavělo na zadní. Jen je potřeba se smířit s tím, že některé děti se vychovávají skoro samy a u jiných je to dřina, ať člověk použije jakýkoliv způsob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5378
15.4.23 09:17
@Anonymní píše:
@Takco těžko? Co vídám v šatně, u konkrétně dvou dětí, jsem přesvědčená že je to ze školky. Těžko spíš doma se kouseme, hrajeme si na mrtvé, používáme pěstičky, a mnoho dalšího s čím přichází. Ať to používá, je to normální že to zkouší doma když ji nevidí někdo kdo to dělá ve školce, mě jen zajímá jak se k tomu postavit :pankac:

Asi by mela pochopit rozdíl, že jsi.mama, a ne kamarádka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5378
15.4.23 09:19
@Jahru píše:
Samozřejmě, protože ve školce jsou samé vzorné dětičky, které na první dobrou dělají co se jim řekne, nevztekají se, nevyplazují na sebe jazyky, neperou se, nekoušou se, neštípou se, sní bez řečí všechno, co se jim naloží na talíř a ještě poděkují… akorát zakladatelčina dcera je spratek a zakladatelka ji po odpolednech učí kousat ostaní lidi.

Pokud je k tomu ve školce prostor. Ale neumím si představit, že po odevzdání dítěte v šatně nastane naprostá anarchie. Snad to učitelky mají pod kontrolou, probíhá jakysi řízený program atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí