Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Milé uživatelky eMimina,
opět máte možnost přispět svými zkušenostmi pro nový článek na iDNES.cz. Tentokrát nás zajímá váš názor na to, jak ušetřit při nákupu výbavičky.
Kolik podle vaší zkušenosti stojí pořízení dětské výbavičky? Pořizujete výbavičku celou novou, nebo jste někdy využily on-line bazaru? Na kterých předmětech z výbavičky jste tímto způsobem výrazně ušetřily a které preferujete pouze nové?
Těšíme se na vaše názory a zkušenosti!
eMimino.cz ve spolupráci s iDNES.cz
Tak já to tu rozlousknu ![]()
Stačí neutrácet za hlouposti. Já nakoupila jen absolutní základ s tím, že vše, co budu potřebovat, můžu dokoupit kdykoliv. A ukázalo se, že zase tolik toho potřeba není a že spousty věcí z mnoha seznamů vůbec nejsou potřeba. Takže ačkoliv jsem vše, kromě kočáru, kupovala nové, tak jsem ušetřila hodně peněz a jen výbava látkových plen byla dražší, než všechny ty ostatní věci dohromady.
No nevím, jestli maminky z venkova mají zrovna možnost dokoupit kdykoliv…
Ne každý má k dispozici auto, nebo chuť naložit novorozeně a courat s ním po obchodech.
Já měla supermarket doslova za z.dkem. a stejně jsem byla nejraši, že můžu jen hrábnout do skříně a ne letět do obchodu.
Jinak o spoustě věcí si také myslím, že jsou zbytečné. Jako například monitor dechu. Radši se spolehnout na svůj vlastní instinkt. Kolikrát jsem tu četla na diskusích, že ty ustráchané maminky se stejně potom bojí, protože si myslí, že monitor může být např. pokažený…
Různé kolotoče nad postýlku a dětské deky, fusak do autosedačky a podobné… není to potřeba. Baldachýny nad postýlku apod. zbytečnost.
Ušetřit se dá tak, že se nakoupí pokud možno v neutrální barvě, která se dá později použít i pro sourozence. Taky je výhodné nemít jedno bodýčko takové, druhé makové a pak to nemít s čím vyprat… Radši vyperu jednu pračku bílého prádla, než tři poloprázdné.
Vzhledem k tomu, že jsem nic od nikoho nedostala, ale všechno si musela kupovat sama, stála mě výbavička dost, i když jsem nekupovala žádné drahé značkové věci a kočárek byl sice nový, ale od našich severních sousedů. Těch věcí na miminko v prvním roce je potřeba opravdu hodně. Zvlášť pokud máte blicí miminko a potřebujete ho xkrát za den převléknout. Ten kdo ráno mimino oblékne do bodýčka a dupaček a večer ho vykoupe, bude naopak namítat, že těch věcí není potřeba až tolik.
Také je rozdíl letní miminko, které v létě oblečete opravdu tak akorát do bodýnka a ponožek a kloboučku a tak si prožije krásné tři měsíce v kočárku, takřka beznákladově. Ale v zimě budete potřebovat několik vělikostí kombinéz, kabátky, mikinky a všechno vám vydrží chvilku a budete potřebovat další velikost…
Příspěvek upraven 25.04.15 v 11:06
Pro první dítě - vše nové, značkové, konečná cena výbavičky cca 80-90 tis. Pro druhé dítě - nová autosedačka (3000), nová matrace do postýlky (1000 kč), vše ostatní bazárkové, poděděné.. Zjistila jsem, že pro nejmenší nemá naprosto smysl kupovat nové oblečení - naprosto vyhozené peníze. Nemá smysl koupit postýlku za 10 tis - houpací a s jinýma vymoženostma. Nemá smysl kupovat vaničku za litr, protože obyč za 100 kč stačí atd.. Jediné, do čeho investujeme - bezpečnost, kvalitní spaní - matrace. Jinak ne
Jo a šátek na nošení - ten jsem dřív neměla, mám a je to skvělá záležitost. Ale opět - mám tedy nový, ale z druhé ruky by posloužil stejně dobře.
@Black Cat Jsou matky, které i mají partnery, netřeba hned courat s miminem po obchodech, stačí, když to muž přiveze cestou z práce. ![]()
S tou vesnicí to je jasné. Ne každý má stejné podmínky, já píšu, co pomohlo ušetřit mně, opravdu to nelze brát jako univerzální návod.
S oblečením máš pravdu, já od každé velikosti měla tak 3-5 body, dvoje dupačky a dvoje svršky. Víc kusů jsem ani nezvládala točit, takže některé oblečky jsem měla víceméně nedotčené.
Jinak, mně nikdo také nic nedal a za základní výbavičku jsem dala cca 7 a půl tisíce. A ani jsem nevyužila vše.
Dcera se narodila v listopadu a další věci jsem jí kupovala až v lednu, takže výbava byla dostatečná ![]()
My jsme měli štěstí v tom, že se jedna kamarádka toužila zbavit všeho po dětěch. Měli plnou garáž věcí na děti a chtěli v garáži konečně už parkovat auta. Takže kočárek, postýlka, přebalovací pult, komoda, oblečení, autosedačka, hračky, čtvercové pleny - na cokoli si vzpomenu, to jsem dostala.
Nakoupila jsem lahvičky, UM, pleny a kosmetiku. Vzhledem k tomu, že jsme ušetřili velké peníze díky kamarádce, jsem neřešila akce. Najela jsem do obchodu, koupila a bylo to.
Takže moje rada jak ušetřit - dostat ![]()
Taky si myslim, ze nejvice se usetri nenakupovanim zbytecnosti. A take solidaritou. Ja jsem v podstate nekupovala skoro nic, protoze u nas funguje siroka sit vzajemne pomoci. Dostala jsem baliky veci a pak zas poslala dal. Ty veci se dedi v rodine a po znamych uz 20 let a jsou stale krasne. A kazdy dostane pro miminko spoustu darku, takze se baliky postupne doplnuji a rozrustaji do obrich dimenzi
.
Dostala jsem veskere obleceni, kocarek, postylku, lehatko, vajicko do auta… Proste vsechno. A zase predala dal. Koupila jsem az golface - pro kazde dite nove, protoze ty se oddelaji, a vetsi autosedacku. A pro mladsi satek na noseni, ktery jsem pak zase poslala dal.
A funguje to tak i dnes, kdy maji 9 a 4 r. Az me nekdy mrzi, ze jim nemuzu koupit neco noveho, protoze toho maji tolik podedeneho, ze mi to pripada jako vyhazovani penez. ![]()
Podle mně na to stačí používat zdravý selský rozum. Nekupovat vše bez rozmyslu a na 4 roky dopředu, malému miminu na první měsíce stačí pohodlné spaní (nejraději u maminky), jídlo, suchá plínka a bezpečí. Je mu úplně jedno, jestli kočár stál 3tis. nebo 60 tis., jestli má mantinel barevně sladěný s baldachýnem (podle mně zbytečnosti), jestli má na sobě body po sestřenici nebo nextové za 200 Kč za kus. Hodně peněz se dá ušetřit na látkových plenkách, pokud se použijou pro dva a víc sourozenců, jdou úspory do desetitisíců. A moderní látkovky se opravdu nemusí vyvářet a žehlit, jak všude píšou ty, co používají jednorázovky. Takže první výbava pro dítě se klidně vejde do 10 tis Kč, záleží na mamince, jestli se nechá ovlivnit reklamou, nebo použije svoji hlavu a uvědomí si, že spousta věcí je výhodná leda tak pro toho, co je prodává.
Takže za mně se dá hodně peněz ušetřit na bazarových věcech (oblečení, postýlka, kočárek), používaní látkových plen, kojení. Na čem nešetřím je nová autosedačka a kvalitní šátek na nošení.
1. Nejsem poverciva, a proto nakupují zhruba už od čtvrtého/pátého mesice. Tím, ze mám tolik času, tak si na jednotlivé položky vycekavam akce a slevy. Každou položku taky kontrolují pres srovnavace cen.
2. Rozhodla jsem se kupovat všechno ve střední kvalitě pro eventualitu druhého mimika. Nechci šetřit na kočárů (trojkombinaci), na monitoru dechu a na matrací. Můj cíl je se vejít v počátku do 60 tis.
3. Bydlim blízko polských hranic, spousta lokálních obchodu přesahuje zboží z Polska a nahodi marzi. Chystané s kamaradkama cestu do Polska a když to bude dávat ekonomicky smysl, budem tam jezdit jednou měsíčně.
@Black Cat
rozhodně si nemyslím, že monitor dechu je zbytečnost, myslím že to potvrdí většina maminek nedonosenatek, rizikových maminek a maminek, kterým monitor zachránil dětičky.
Mam stejny nazor jak @Fjodorka staci zaklad a nekupovat zbytecnosti, dnes pokud clovek potrebuje nakoupi vse za pochodu.
Osobne jsem vetsinu veci nakoupila na bazarcich, ty veci pro takto male deti vetsinou nejsou nijak poskozene, casto se objevi i veci, ktere jsou uplne nove, neb ditka „nakupovacich maniacek“ je nestihly ani obleknout neb z nich velmi rychle vyrostly.