Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nesledovat zprávy. Nejlip vypnout telku (nebo aspoň v době zpravodajství, kdy hlavně nova, prima apod podporují paniku), nechodit na zpravodajské weby, fb apod a máš klid
najdi si nějakou pěknou činnost a zabav hlavu jinak, než strachováním se, coby kdyby.
Tak to jsou věci se kterými nic nenaděláš. To jen flastenci si myslí, že vystoupí z EU do „pravého českého vakua“ a nic se jich nebude týkat a spokojeně budou mlaskat ty Braníčky.
Tak já bych raději riskla tu Ukrajinu, než pavouky
Ale vážně, taky bych to viděla na to, abys moc nesledovala zprávy a pod., a spíš se zaměřovala na svůj život, udělala si hezké dny a tak. Ono je to většinou tak, že víc se bojíme toho neznámého, co přijde, když se to pak děje, tak už většinou člověk tak vystrašený nebývá, prostě to bere tak jak to je a podle toho také jedná. My máme v práci jednu Ukrajinku, syna má na frontě, nedávno nám ukazovala jejich ulici, kompletně rozbombardovanou. Samozřejmě je z toho smutná, ale ne pořád, ona je vlastně dost smíšek a často je to právě ona, kdo nám na pracoviště přináší dobrou náladu. Je moc statečná. Tak jako tak si nemyslím, že by nám hrozil přímý útok, přeci jen jsme v NATO a to si ten ruský skřet přeci jen rozmyslí. Spíš to teď bude těžké po ekonomické stránce, ale to také nebude navždy.
Mně u těch externích, mnou neovlivnitelných stresorů funguje, když si řeknu, že ta událost nastane bez ohledu na to, jestli se tím dopředu nervuju nebo ne. Tak si to radši užiju v klidu.
Pro mě jsou z tohoto pohledu horší věci, které ovlivnit můžu, tam se stresuju, abych se rozhodla správně, udělala to dobře atd.
Ale mě moc věcí nestresuje ![]()
Mně vždycky pomůže, udělat si nějaký plán, něco, co můžu ovlivnit, takže se mám čím zabavit a jsem jakože připravena.
Covid -shanela jsem respirátorů a dezinfekci, šila roušky.
Válka na UA - zkontrolovala jsem, kde máme nejbližší protijaderny kryt. Přemýšlela jsem i o hotovosti v eur, pasech a evakuačním zavazadle a na to už jsem se vybodla.
Problém s plynem -mam doma kempingove plynové bomby a svíčky, takže kdyby něco, pár dnů ještě budu vařit.
Jsou to koniny a když se na to podíváš racionálně, nepomuze to nicemu.. Ale pomohlo mi to při prvnim náporu..
Já mám na paměti, že každý jednou zemřeme, takže není důvod se stresovat. Jo nebylo by špatné, kdybych zase mohl zažít nějakou dobu, kdy jsou lidé usměvaví a v pohodě. Ale to je v nedohlednu a třeba mi má stačit, že jsem to jednou zažil. Mladší generace třeba vůbec netuší, že může být i lépe, znají to jen z vyprávění.
@Anonymní píše:
Ahoj holky jelikož Tady se vi všechno tak se jdu pro radu nebo pro jiný pohled na věc k vám. Chtěla jsem se zeptat jestli máte některá radu nebo doporučení Jak být psychicky více odolná? U mě je například toto; mám pořád hrozné úzkosti směrem k tomu co se děje na Ukrajině ve smyslu toho aby ta válka nedejbože nebyla i u nás a podobně. Když jsem toto řešila s psychologem Tak mi bylo doporučeno že vlastně u věcí alá katastrofický scénář je lepší to jakoby přijmout že se s tím nedá nic moc jiného dělat že vlastně nejde řešit tu situaci tak abych se mohla tomu stresoru mohla postupne vystavit. No mně to přišlo takové všelijaké tak se ptám vás zdali někdo máte nějaký tip jak právě být třeba psychicky víc odolné vůči něčemu čemu se fakt reálně vystavit nemůžete, je mi jasné že kdybych měla třeba strach z pavouků tak se mohu postupně vystavovat tomu pavoukovi ale pakliže to je Strach takhle jakoby abstraktní nebo prostě jen katastrofický scénář tak co s tím? Děkuji všem
Na všem špatném si najít něco dobrého. Válka v Ukrajině a to jim tu válku nezávidím a kdoví co ještě bude… ale přineslo mi to do života dvě úžasné holky Ukrajinky
holky doopravdy s velkým srdcem a přesto všechno co zažívají jsou velmi pozitivní, krom toho komunikace s nimi mi dala i porozumění ukrajinštině.
Na zprávy v tv nekoukám, občas si přečtu na netu co nového, pouze to co mě zajímá, další nečtu.
A snažím si to špatné nevypouštět, prostě vypínám.
A radují se z maličkosti a na všem se snažím najít to dobře. Pozitivní energii mi taky nabíjejí zvířata, les a východ a západ slunce ![]()
Ahoj holky jelikož Tady se vi všechno tak se jdu pro radu nebo pro jiný pohled na věc k vám. Chtěla jsem se zeptat jestli máte některá radu nebo doporučení Jak být psychicky více odolná? U mě je například toto; mám pořád hrozné úzkosti směrem k tomu co se děje na Ukrajině ve smyslu toho aby ta válka nedejbože nebyla i u nás a podobně. Když jsem toto řešila s psychologem Tak mi bylo doporučeno že vlastně u věcí alá katastrofický scénář je lepší to jakoby přijmout že se s tím nedá nic moc jiného dělat že vlastně nejde řešit tu situaci tak abych se mohla tomu stresoru mohla postupne vystavit. No mně to přišlo takové všelijaké tak se ptám vás zdali někdo máte nějaký tip jak právě být třeba psychicky víc odolné vůči něčemu čemu se fakt reálně vystavit nemůžete, je mi jasné že kdybych měla třeba strach z pavouků tak se mohu postupně vystavovat tomu pavoukovi ale pakliže to je Strach takhle jakoby abstraktní nebo prostě jen katastrofický scénář tak co s tím? Děkuji všem