Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, potřebuji nové nápady na ovoce k svačině. Můj malý roční brouček miluje banány a cokoli jiného odmítá…
nemá rád jablíčka ani čerstvá ani vařená, hrušky doted jedl, ale najednou taky nee, hrozno ani mandarinky taky nechce. Docela mu chutnají hrozinky a samozřejmě že přesnídávky…a to klidně jablečné
všimla jsem si, že chce spíš něco, co může sám kousat jako ty banány…no ale každý den k svačině banán taky není výhra a kupované přesnídávky vyjdou pěkně draze…co dáváte svým miláčkům???
Jedině mu všechno krájet na pidiplátky, aby to mohl jíst sám. Já takhle Ele krájím hrušky a jabka, ale musí bejt hodně měký.
náš miluje ovoce, takže podle obliby: banán, mamgo, kaki, nashi, dragon fruit (u nás se prodává jako pythaia - nevím jestli to píšu správně), hruška, víno, mandarinka, jablko. Meruňky a švestky mám z léta zavařené.
A ještě má rád nastrouhanou mrkev s ananasovým kompotem.
Příspěvek upraven 28.12.11 v 14:12
A když mu jablka nebo hrušky nebo cokoli nastrouháš, resp. spíš rozplizneš na skleněném struhadle? Nebo prostě na jemném kovovém? Je to otrava, co? U nás taky u mladšího vedou banány, protože se to prostě jednoduše hltá, doteď jablka nesní se šlupkou, z vína vyndaváme pecičky, to u starší neznám… ale když to neudělám, tak to prostě nejí…
Ještě doporučuju oloupat zralé sladké hrušky (kde se teď shání ale nevím
…)
(jako třeba naše dítě nesní mrkev strouhanou na klasickém struhadle, protože ty nitě jsou pro něj prostě příliš otravné, ale když mu to člověk vezme najemno na takovém tom spíš drtícím, tak to stláská třeba tři velké mrkve…) Doporučuju doma se překonávat a obskakovat ho, aby měl pestrost, a banány si schovávat na ven, když se ti nehodí sebou tahat lžičku a kelímek a tak…
ahoj a co kompotované věci? naše mala miluje broskve z kompotu.
Ja bych mu to tak nejak vse michala s jeho oblibenym bananem. Namackat banan a do toho pristroouhaj jablko, hrusku apod. L.
moje malá zase banán nikdy neměla, vůbec ho nechce jako jiné ovoce na kousání a jí jen přesnádávky
ale už to dělám tak, že vařím jablíčka, pomixuju na přesnídávku a prcnu do toho 2 kupované a mám z toho třeba 7 kusů do lednice…
zkus třeba melouna to mi malá jí, když mám
Lindusa píše:
Ja bych mu to tak nejak vse michala s jeho oblibenym bananem. Namackat banan a do toho pristroouhaj jablko, hrusku apod. L.
No právě, to jsem dělala, ale ted už chce kousat, banán nechce když ho rozpliznu a smíchám…zkouším ted trochu povařit hrušky a nechám je na kostičky, at baští sám…uvidíme
je to boj, hlavně ted o svátcích, nejradši by porád baštil cukroví a piškoty…musím to schovávat ![]()
Náš malý taky miluje banány, ony jsou měkké a sladké, tak se dětem dobře jí. Já mu svačiny střídám. Dělám mu tvaroh s piškotama, jogurt, sem tam ten banán, kupovala jsem i přesnídávky, dále dělám puding s piškotkama apod. Jablíčka začal jíst sám až v 18 měsících, až se naučil dobře kousat. Strouhané taky nechtěl.
tak uvařená na kostičky nakrájená hruška dopadla výborně…i když pár kousků skončilo na zemi, baštil sám ![]()
já bych to neresila, nás do 14cteho mesice nechutnalo zádne ovoce za to miloval zeleninu (rajcata, okurku, papriku), tak jsem mu ho nedávala, ted zacal jist jablicka a mandarinky, banány nesnese (asi je po me) ![]()
MarketaJ píše:
Jedině mu všechno krájet na pidiplátky, aby to mohl jíst sám. Já takhle Ele krájím hrušky a jabka, ale musí bejt hodně měký.
Taky tak, vše nakrájet a at si sám chroupe. Synovi rozdělám třeba mandarinku na ty kousky a hrozno mu dávám po kuličkách. Taky záleží, jestli má na to konkrétní ovoce zrovna chut.