Jaké topení v domě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1011
23.2.22 12:37

@ludmilaadamkova Hmm, tak jinak… K čemu mi pak bude tepelné čerpadlo za x desítek tisíc, když doplatek dle sousedů/známých mají 30-50 tisíc ročně. A prý se neohreji. Ale jak jsem psala mají vzduch/vzduch
Jak to dál bude s cenami energii bůhví…

Za nás nesmysl. Pak je alternativa země / vzduch, ale to je už úplně jiná cenová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
23.2.22 12:42
@liptom píše:
@ludmilaadamkova Hmm, tak jinak… K čemu mi pak bude tepelné čerpadlo za x desítek tisíc, když doplatek dle sousedů/známých mají 30-50 tisíc ročně. A prý se neohreji. Ale jak jsem psala mají vzduch/vzduch
Jak to dál bude s cenami energii bůhví…Za nás nesmysl. Pak je alternativa země / vzduch, ale to je už úplně jiná cenová.

Nevím na co to je sousedům my to máme i na ohřev vody v boileru… máme radiátory

Zálohy minimální a nic nedoplácíme. Osobně tomu nějak extra nerozumím, vše zařizoval manžel. Takže je možné že záleží na véce faktorech kdy je tepelné čerpadlo výhodné.

• Citovat
  • Upravit
1222
23.2.22 13:22

My máme 100 let starý dům, nová okna, střecha a fasáda. Topíme primárně plynem, ale o víkendu nebo když mám home office, topíme kamny s výměníkem.
To teplo z kamen je úplně jiné než z plynu. Pokud můžete, topte asi stále tím dřevem. I když si myslím, že i dřevo půjde cenově nahoru a hlavně - až se vytěží to kůrovcové, bude ho nedostatek.
P. S. Moje teta celý život topila kotlem na dřevo a na stará kolena si pořídila elektrokotel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21585
23.2.22 13:26
@LolaAA píše:
A na kolik je to vychází s tím čerpadlem prosím?

To ti bohužel nevím. S akumulackami měli zálohy 8000 měsíčně. Teď je to prý mnohem méně. Ale mají ho od loňského září, takže první topnou sezónu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1898
23.2.22 13:34
@cecetka píše:
Jak funguji solary v zime ohledne vytapeni? Nerypu, proste to nevim :nevim:

Na sebestačnosť blbo, nepokryje to komplet ani to čerpadlo (teda voda-voda v zateplenom do podlahovky, to by pár dní asi utiahlo)
Ale dá sa s tým u niektorých distribútorov dohodnúť tarif, s ktorým čo vyrobis v lete to môžeš pretopis v zime a platí sa iba elektrina odobrata navyše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80043
25.2.22 06:42

@Michalka84 TC nebo kotel na stepku, na pelety. Nebo i kotel na dřevo, se zásobníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80043
25.2.22 06:45
@liptom píše:
Jak to dál bude s cenami energii bůhví…Za nás nesmysl. Pak je alternativa země / vzduch, ale to je už úplně jiná cenová.

Pak mají špatně vyvážený systém, malé čerpadlo nebo jiný problém. Když budeš mít správný výkon, na pocuranou tepelnou ztrátu, musí TC stacit stejně, jako stačí jiný zdroj.
Je to stejné jako dát si elektrokotel nebo přímotop. V každém případě spalis stejné množství. Jen u kotle zaplatíš navíc ten kotel a rozvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26861
29.4.22 12:54

Ozivuji tema, je to cim dal aktualnejsi.
Do ted ciste a bezproblemove bylo topeni plynove. No ale narust cen je brutalni (a kdo vi, v jake vysi se zastavi).
Premyslime, ze si nechame vybudovat malou kotelnu ze zplynovaciho kotle na drevo/brikety/pelety s akunadrzemi. Ceny otopu taky rostou, ale stale to vychazi na polovic.
Nemate nekdo s takovym topenim v RD zkusenosti? Jake to ma plusy a minusy? Porizovaci cena je vysoka a v nasem pripade bez dotace (protoze jiz ekoplynove topeni mame).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
556
2.5.22 17:41

To já řeším něco podobného, odešel mi teď starý plynový kotel a navíc mi v lednu 2023 končí fixace ceny na plyn. Má cenu pořizovat nový plynový kotel, když ceny za plyn budou premrštěné? Naštěstí mám 2 komíny a možnost napojit krbová kamna.
Kotel na dřevopyn mi byl také nabízen + akumulační nádrž, ale nemám klasickou kotelnu v domě, takže pro mě nemožné, ale soused má kotel na dřevoplyn a byla jsem na návštěve a přetopeno u nich, mají vlastní lesy. Také kotel pořizovali bez dotací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí