Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, zatím topíme dřevem v krbový kamnech s výměníkem, ale uvažujeme o změně, protože už nás nebaví ta práce kolem dřeva a hlavně ten šílenej bordel a prach z toho. Bydlíme ve starém zrekonstruovaném domě. Dům má přízemí a podkroví. Velikost asi 110m/2. Má nová plastová okna, novou střechu, je zateplený. Přijde mi, že tím dřevem, když jsme doma a topí se pravidelně, tak ani neprotopíme tolik. Snažíme se mít doma kolem těch 23 stupňů. Nemáme podlahovku, ale normální radiátory. Přemýšlíme o tepelném čerpadlu nebo nějaký kotel nebo krb na pelety. Jaké máte zkušenosti?
To čerpadlo je nejpohodlnější, ale nějak si to nedokážu představit. Vytopí ty radiátory, že jsou fakt tak teplý jako, když se pávě topí tím dřevem? Zároveň se bojím, aby nás to pak nestálo majlant. V okolí kdo má čerpadlo tak to jsou většinou nové domy s podlahovkou. ¨
Zároveň nevíte na koho se můžeme obrátit, aby nám spočítal nějakou tu tepelnou ztrátu domu a z toho by se to snad dalo nějak odvodit? Díky.
@LolaAA ZePtej se na vašem stavebním úřadě, oni ti doporučí nějaké projektanty z okolí.
Tepelné čerpadlo že zkušenosti lidí, kteří ho mají a topí tak jako vy nedoporučuji, pokud nechcete protopit kalhoty
Když nemáte podlahovku tak se vám to nevyplatí a hlavně se sní neohrejete.
Sousedi vesměs mají peletky, ale na kotel - podlahovku nikdo. Jedni protopi šílený numera a jejím zima. Přitom dům po rekonstrukci, druzí topí jak o život a ročně přijedou 3 kamiony s peleta mi
a to si fakt srandu nedělám. V okolí má hafo lidí čerpadla, ale vesměs nikdo podlahovku a tak doplatí topením na elektriku a prý doplácí hodně. Jedli sousedi kvůli tomu přešli na automatický kotel
po první zimě.
Neporadím víc. Taky litujeme. Máme dům po rekonstrukci, ale obyč topení a automatický kotel na pelety/uhlí. Topine jen uhlím, ohřeje se a 25 tisíc ročně jde. Ale je z toho bordel
Do budoucna taky nevíme co a jak…
Plyn ttu není. Elektrika je šílená darda, čerpadlo - rádi bysme se ohřáli a neplaceli ještě El.
Jediný co jsme brali jako alternativu - podlahovku a elektrokotel, ale i tak to bude darda finančně
Já se s dovolením připíchnu k diskuzi. Máme stejný dům jako vy, plastová okna, zateplený, nová střecha, klasické nové radiátory. Máme plynový kotel a termostat na 22 stupňů. Ročně teď protopime kolem 30 tis. Ale vzhledem k tomu, že plyn zdražuje, tak uvažujeme o jiném topení. Uvažovali jsme o kamnech na dřevo s výměníkem, ale podle vašeho popisu je to asi dost otročina. Tepelné čerpadlo mají sousedi, ale mají k tomu i solární panely, jinak se spotřebuje zase hodně elektřiny. To je zase vysoká pořizovací cena. Je to dost těžké najít levné a účinné topení bez práce. ![]()
Za současné situace bych šla do topení dřevem a energie ze solárních panelů
co nejvíc sami si.
To drevo, pelety apod. pujdou taky rapidne nahoru.
@debra.morgan píše:
Za současné situace bych šla do topení dřevem a energie ze solárních panelůco nejvíc sami si.
Jak funguji solary v zime ohledne vytapeni? Nerypu, proste to nevim ![]()
Rodiče teď přešli z akumulačních kamen na radiátory a tepelné čerpadlo a moc si to pochvalují. V domě je konečně v zimě fakt teplo a náklady šly výrazně dolů. Ale ony náklady na akumulačky na celý dům byly fakt vysoké.
@Michalka84 píše:
Já se s dovolením připíchnu k diskuzi. Máme stejný dům jako vy, plastová okna, zateplený, nová střecha, klasické nové radiátory. Máme plynový kotel a termostat na 22 stupňů. Ročně teď protopime kolem 30 tis. Ale vzhledem k tomu, že plyn zdražuje, tak uvažujeme o jiném topení. Uvažovali jsme o kamnech na dřevo s výměníkem, ale podle vašeho popisu je to asi dost otročina. Tepelné čerpadlo mají sousedi, ale mají k tomu i solární panely, jinak se spotřebuje zase hodně elektřiny. To je zase vysoká pořizovací cena. Je to dost těžké najít levné a účinné topení bez práce.
Tak ono třeba, když má někdo sklep a topení ve sklepě, tak to třeba není tak hrozný. Ale tím, že my máme ten krb normálně v chodbě, tak je to děs. Opravdu bordelu je z toho dřeva hodně. Pořád z toho něco opadává. A fakt hodně prachu. Samozřejmě, že ten bordel se pak roznáší všude. Tak každý 3 dny se musí vynášet popel. Jinak je s tím dřevem práce dost. Musí na to člověk myslet už dopředu, protože dřevo by mělo tak 2 roky vysychat. Musí to mít člověk kde uskladnit. Když si objednáš metrový dřevo, tak ho pak stejně musíš ještě nařezat. Samozřejmě si můžeš koupit už i nařezaný, ale to už je pak zas jiná cenová. Pak stejně každý den nebo obden musíme venku chystat dřevo do košů, nosit domů. No už nás to právě nějak přestává bavit, i když to asi pořád vyjde nejlevněji. Hlavně bysme taky chtěli něco co bude topit pořád. Máme malý dítě, další na cestě a vadí nám, když pak nejsme třeba celý den doma, že přijdem do zimy a trvá zase než se to vůbec ohřeje. No není to v téhle době jednoduchý. Nejvíc vyhráno mají ti, kteří mají nový dům s podlahovkou a čerpadlem a i tak je vyjde elektřina třeba na 2 500 měsíčně. To mají fakt super.
@inkakřivák Píší že zkušenosti lidí, kteří čerpadlo mají a nechtějí doplácet tisíce za elektriku. Tak že ne, nesmysl to fakt není.
Nejhorší jsou TČ vzduch - vzduch, nejsou pro naše klimatické podmínky, tak aby fungovaly jak mají. Ale spíš jsou tu jen na pritopeni. Ale každýho věc, ať si to zkusí na vlastní kůži ![]()
My se zajímali víc, než dost a tady, při našich teplotách TC rozhodně. Ač máme starší dům po rekonstrukci, když tu netopime máme 19- 20st ( a to nejsou okna moc kvalitní po bývalém majiteli ) ![]()
Pokud nechtějí mít náklady jak krava, tak buď podlahovku ( tím i sníží teplotu ). Nebo přidat solary k obyč topení
Příspěvek upraven 23.02.22 v 11:54
@nozu píše:
Rodiče teď přešli z akumulačních kamen na radiátory a tepelné čerpadlo a moc si to pochvalují. V domě je konečně v zimě fakt teplo a náklady šly výrazně dolů. Ale ony náklady na akumulačky na celý dům byly fakt vysoké.
A na kolik je to vychází s tím čerpadlem prosím?
@LolaAA Podle mě bych se teď neukvapovala. To topení dřevem v krbovkách s výměníkem je teď opravdu nejlevnější variantou. Topíme tak také. Máme teda poměrně nový dům (15 let), zateplený je dobře, 200 m2 a ročně protopíme do 15ti tisíc. A to topíme každý den protože jsem na Homeoffice a se dřevem nešetřím. V obýváku kde je krb máme tak 24 stupňů a v ostatních místnostech kolem 22. Ano, ta práce se dřevem, vybrat popel, zametat kolem krbu je opruz. Ale už jsem si zvykla a nevadí mi to. I když máme v domě i plyn, stejně radši čučím do ohně. Je z něho úplně jiné teplo.
@liptom píše:
Tepelné čerpadlo že zkušenosti lidí, kteří ho mají a topí tak jako vy nedoporučuji, pokud nechcete protopit kalhotyKdyž nemáte podlahovku tak se vám to nevyplatí a hlavně se sní neohrejete.
Sousedi vesměs mají peletky, ale na kotel - podlahovku nikdo. Jedni protopi šílený numera a jejím zima. Přitom dům po rekonstrukci, druzí topí jak o život a ročně přijedou 3 kamiony s peleta mi
a to si fakt srandu nedělám. V okolí má hafo lidí čerpadla, ale vesměs nikdo podlahovku a tak doplatí topením na elektriku a prý doplácí hodně. Jedli sousedi kvůli tomu přešli na automatický kotel
po první zimě.
Neporadím víc. Taky litujeme. Máme dům po rekonstrukci, ale obyč topení a automatický kotel na pelety/uhlí. Topine jen uhlím, ohřeje se a 25 tisíc ročně jde. Ale je z toho bordel
Jediný co jsme brali jako alternativu - podlahovku a elektrokotel, ale i tak to bude darda finančněDo budoucna taky nevíme co a jak…
Plyn ttu není. Elektrika je šílená darda, čerpadlo - rádi bysme se ohřáli a neplaceli ještě El.
A ty pracuješ třeba jako topenar? Že o tom čerpadle tolik víš nebo je to jen co vím z doslechu? ![]()
@liptom píše:
Tepelné čerpadlo že zkušenosti lidí, kteří ho mají a topí tak jako vy nedoporučuji, pokud nechcete protopit kalhotyKdyž nemáte podlahovku tak se vám to nevyplatí a hlavně se sní neohrejete.
po první zimě.
Jediný co jsme brali jako alternativu - podlahovku a elektrokotel, ale i tak to bude darda finančněDo budoucna taky nevíme co a jak…
máme tepelné čerpadlo a platíme zálohy nízké zálohy na elektřinu. Ano v domě nemáme 27 ale 23.. ale mně to tak vyhovuje.
Když máš tepelné čerpadlo dostaneš úplně jinou tarifní třídu než mají jiné domácnosti.
Platíme zálohy na elektřinu 2500 tis doplácelo se minimum.
@Majinka7 Hledali jsme alternativu, dost známých a sousedů čerpadlo mají - jee, dotace. Dobrého známého elektrikáře a topenáře.
Ale jak jsem psala obrázek si že zkušenosti musí udělat každý sám.
Za nás ne. Když už, tak země-vzduch, podlahovka když by bylo nejhůř. A solární panely pro svoji potřebu. Ale to už je jiná cenová vše při pořízení.
Příspěvek upraven 23.02.22 v 12:38