Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
1. Znam, pro me neutralni jmeno, ktere nicim nezaujme, ale ani neurazi
2. Ne, tomu si myslim nezabranis ![]()
Znám jednoho, je to Jája, Jajouš. A určitě jde. Známí mají Jakuba, který prostě není Kuba či Kubík, ale je to Jakub, Jakoubek. Když si za tím budeš stát, tak to lidi pochopí.
Jaromíra mám muže a říkám mu hlavně Jára, pak prostě Jaroušek. Jeho mamka a sestra mu říkají Jája, Jájík.
K druhé otázce: jde to, ale je to nepříjemné. Já zrovna nedávno bojovala s babičkou, aby naší Alexandře neříkala Áša, no bylo na ní vidět, že je smrtelně uražena, že jí se líbí a že je to v konečném důsledku jedno. Tak jsem přestala babičku mučit.
@Flenka znam jedině Jágra
,mě přijde že na to jméno moc variant není a nebude ![]()
Mám bratrance Jaromíra, tomu říkáme Jája(je mu už přes 40). a jeho táta-můj strejda, se jmenuje stejně, a to je zase Míra, Mirek, jinak mu nikdo neřekne.
a okolí asi nepřesvědčíš. já se už přes 9 měsíců snažím vysvětlit mamce, že nejmaldší syn se jmenuje Robin, a ne Hood. tuhle mu dělala paci, paci, pacičky, Hoodeček má ručičky
![]()
@slavuska1
tak ta je teda hustá
, tchýně si prvního taky hned přejmenovala ale manžel jí jasně vysvětlil že bud ho bude oslovovat jeho jménem nebo at nechodí
![]()
@slavuska1 Tak toho Hooda bych teda nedala a dokud by dotycna maleho neoslovila normalne jmenem, zadne paci paci s vnoucetem by teda nebylo
.
@Markéta80 @lemanka no ale ona by byla schopná se s námi fakt nestýkat, bohužel..ty vztahy máme komplikovaný
jako nejprve jsem řekla, že do roka to řešit nebudu, že z toho stejně nemá rozum, aby si to nějak zafixoval, pak na společný dovče už mě to začalo štvát, to dennodenně poslouchat, tak jsem už byla drzá, a na každýho Hooda jí říkala Jaruš, ona je Jarmila, a Jaruš úplně nesnáší, od tý doby už to tak často neříká, ale zas emu neříká nijak, prostě ho neoslovuje, řekne mu jenom ahojkýý. Robin, to vyslovila jednou, jednou jsem ji slyšela, jak mu řekla Robinku, když s enatahoval po jejím časopise, a rychle ho chtěla odstranit, tak jí „ujelo“ Robinku. uvidím, jestli to po tom roce už bude respektovat no.
Jaromír byl můj dědeček a babička mu říkala Mirku. Taky se jí nezdál Jarda.
Znam jednoho Jaromira a rika se mu Mirku, Míro…no a jeste by mi sedelo treba Járo…
Ano, můj děda, taťka a brácha
A používáme Jarda, Jarouš, Jára, Jája a když něco potřebuju tak Jajínek nebo Jajíneček - ale to jen, abych bráchu pozlobila, nemá rád zdrobněliny ![]()
Pak máme ve vsi ještě Jaromíra, kterému každý říká Míro, Mirku.
Jaromírů znám pět.
Jednomu je přes 70, z práce, dodnes se potkáváme a všichni mu říkali Jaromíre.
Z další práce je Jaromír už taky v důchodu, říkalo se mi Míro a lidi byli překvapení, že není Miroslav, když mu přišli přát na Miroslava. Prostě Míra.
Ze zahrádkářské kolonie otec a syn (otec v důchodu, syn dávno dospělý), oba Jaromírové, oběma se říká Míra.
Jméno Jaromír se mi líbí. V oslovování se přikláním k Mírovi a Jaromírovi.
Mam svagra Jaromira, rika se mu Jaromir, malej byl Jaromirek. A lidi nechavame, at rikaji nasim detem, jak sami chteji.
Ahoj maminy, přemýšlíme s mužem mimojiné o jméně Jaromír. Znáte nějakého, případně máte ho doma? Jak se mu říká? Nelíbí se nám Jarda, protože se u muže v rodině používá jako nadávka (Jak malej Jarda…). Zatím se nám líbilo Jára, Jája, Jarka.
Druhá otázka zní: Myslíte, že je možné přesvědčit okolí, aby neoslovovali mimčo jak se nám nelíbí?