Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Nepřeháněj to, jinak zemřeš dříve na úlek než na otravu ze skleněného nádobí.
@884135 Urcite neprehanim, ale vubec se v tom nevyznam a zajima me to. A proc se nezeptat, kdyz je ta moznost? Kdo bude vedet a bude ochotny, tak odpovi.
Určitě bych šla do čirého skla. Sama se snažím vyhýbat plastům atd. Přítel teď, koupil nějaký speciální filtr na vodu.
Ano, největší problém u skla jsou barvy a zdobení, třeba zlaté olemování. Myslím že třeba IKEA nebo nějaké české sklo jsou bezpečné. Najdi si na fb skupinu svět non toxic, jsou tam tipy na bezpečné kuchyňské vybavení.
@884135 píše: Více
Vzhledem k tomu, že sklenice na pití používáme denně, není to přehnané. Olovo a kadmium jsou těžké kovy, které se kumulují v organismu a způsobují chronickou otravu. Jedno napití tě nezabije, ale jsou to věci, které se sčítají s dalšími faktory a jsou pak potenciálně nebezpečné.
Já preferuju skleněné krabičky na jídlo, pánve ocel/keramika/hybrid, prkénka a náčiní dřevěná… Já se ani tak nebojím o zdraví, ale prostě mi chutnají víc věci ze skla, než z plastu. A celkově jsem docela ujetá na hmat, takže když vařím, tak se mi víc líbí držet dřevo, než plast. Taky věčně chodím bosa, protože ráda cítím povrchy… Co se týče zdraví, tak non toxic je asi fajn věc, ale nepěstovala bych si z toho posedlost. Spíš bych si to nechala jako inspiraci, než jako nějaké dogma… Žijeme ve světě, ve kterém prakticky neexistují pesticidy a mikroplasty netknuté potraviny, není v něm pitná voda bez hormonů… V tomhle světě to není o tom, zda žijeme non toxic nebo toxic. Je to už jenom o míře toxicity…
@andiedvorakova píše: Více
Právě proto, když můžeš tu zátěž snížit, proč to neudělat ![]()
Vsem moc dekuji za reakce. Presne takto jse, to myslela, ze cloveka nezabije narazove se napit a nebo se najist z neceho toxic, ale protoze se stravujeme primarne doma, tak aspon doma bych chtela mit kvalitni veci, ktere nemusi uvolnovat nic toxickeho. Nemam v planu blaznit a byt ortodoxni non toxic blazen, ale svet a priroda uz je tak moc namahana vsim tim odpadem a chemikaliemi, ze je mi smutno na to koukat. A jak se rika, ze kazda kapka pomuze, tak budu rada, ze aspon nase domacnost tou pomyslnou kapkou bude. Kazdopadne mame jen cire sklo, tak budu doufat, ze nejake nebezpeci nehrozi. Ted porizuji sklo ze Simaxu, kde teda zarucuji sklo bez olova a kadmia.
Ideální je chemické sklo. Perfektně inertní. Mám doma a používám.
Nech si udělat kompletní rozbor vody co piješ nejčastěji a taky si nech udělat detailní rozbory vzduchu co dychas doma…
@Jahru píše: Více…k tomuto len drobná poznámka - aj olovnaté sklo je číre
@Ryksa píše: Více
Tak ano, ale neznám moc domácností, kde by ke stolování používali křišťálové sklo
Ale. máš samozřejmě pravdu
@Jahru píše: Více
Prepáč, nemala som to napísať v náznakoch, ale mala som uviesť rovno, čo tým myslím: chcela som tým upozorniť na fakt, že ak podľa sfarbenia nezistíš 10 a viac % oxidu olovnatého, tak aká je asi pravdepodobnosť, že týmto spôsobom nezistíš ďalšie prvky, ktoré sklo nesfarbujú a pritom sa môžu vylučovať do jedla/vody? Keby to bolo také jednoduché, tak skutočne nerozumiem, prečo by si inštitúcie kontrolujúce materiály určené pre styk s potravinami kupovali drahé vybavenie a namiesto toho neprešli len na vizuálnu kontrolu
(čím netvrdím, že číre sklo je nebezpečné. Ale to netvrdím ani o tom farebnom, ak je určené pre styk s potravinami
)
Zdravim vsechny. Rada bych tady oslovila nejakeho odbornika nebo non toxic nadsence. Nedavno me tento zpusob zivota nadchnul a dava mi smysl. Jelikoz je nejde zmenit vse najednou, tak mezitim i trochu nacitam. Nejvice zmen planuji v kuchyni a vse kooem vareni - mimo jine. Nerez a sklo mi prijdou skvele alternativy. Nejak me nenapadlo, ze i ve skle muze byt nejake riziko nebezpeci. Ale pred par dny se objevil clanek, ze nejake sklenice obsahuji olovo a kadmium. Co jsem pochopila, tak vzdy se jedna o nejake veci, ktere maji dekor. Chapu spravne, ze cire sklo je absolutne bezpecne a zadne latky neobsahuje? A co treba poracelan? Samozdrejme nechodim nakupovat do Pepca, Kiku apod. Nikdy jsem nic neobjednala ani z cinskych alibaba shopu, ale co si budem, kolik znackovych veci se stejne vyrabi v Cine. Nezlobte se a predevsim dekuji za odpovedi.