Je tu někdo, kdo chová husy?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5455
26.4.13 09:30

Je tu někdo,kdo chová husy?

Ahojky milé dámy, napadlo mě, jestli tu není někdo s menším (nebo i větším) hospodářstvím pro výměnu rad. Máme menší zahradu, minulý rok jsme odchovali 4 husy české od housat a všechny je sežrali :mrgreen: Odchov byl snadný, husa čská není náročná. Letos máme 7 housat a chceme založit chov, plánujeme triádu (1 houser a 2 husy) a 4 zase sežerem :jazyk: No, na netu se píše jak je husa česká snadná k chovu apod., ale přece jen bych uvítala postřehy zkušenějších chovatelek, jakým chybám se vyhnout apod. Pro housata máme boudu, pak jsou venku (mají výběh, plechovou vanu na koupání) a právě, že nemáme žádné líhně apod., rozhodli jsme se pro husu českou, která údajně toto nepotřebuje a housata vyvede sama. No, ale pomoc asi bude třeba :think: Nějáké rady, triky, postřehy? Za vše budu vděčná. Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26.4.13 09:35

Ahoj, promiň, neporadím, ale taky počkám na rady. My letos „rozjíždíme“ slepice, ale husy by se mi taky líbily. Právě jsem si ale myslela, že jsou spíš náročné :think::mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
26.4.13 09:36

@Apaji Tak to jsem zvědavá, co se tu objeví. Manžel si objednal 4 husy, by mohl čerpat informace. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
26.4.13 09:46

Ahojky, no tak slepice máme, a je to v klidu. Teda respektive spíše tcháni, se kterýma žijem na baráku. A husy jsme zjišťovali minulý rok. Ono existují šlechtěné plemena na játra (hlavně francouzské) nebo těžké na maso (německé), ale jsou choulostivé i na odchov. U husy české nevadí mrazy, můžou mít přístřešek a nemusí (naše mají :mrgreen: ), nejsou přešlechtěné, vyvedou si údajně housata sami. Soused vzpomínal jak na naši řece se chodily husy plavit a pást a i v zimě tam kolikrát při -20 seděli přimrzlé a nic se jim nestalo. Za války seděly někde po tmě v bedně ve sklepě, aby o nich nikdo nevěděl a potají se vykrmovaly, přežily i takové podmínky, kdy neměly výběh a vodu na plavání. Mám zkušenost jen na odchov do porážky, pečínka z toho byla pořádná, sádla několik menších skleniček od tatarky, játra jsem pokrájela do toho sádla - no nám to stačilo. Nemáme podmínky, abysme tady chovali přešlechtěné choulostivé plemena. A navíc jsem patriot, takže za mě česká husa na český dvorek :pankac: Nicméně si říkám, že to nemusí být tak jednoduché jak se píše na netu, a proto bych se ráda vyhnula začátečnickým chybám. Jinak, jo, husy jsou náročné na vodu. Bohužel nemůžu je v dnešní době pustit po řece, potok na zahradě nemáme, jezírko taky ne. Takže na boudu okap, pod to sud (voda po ruce), plechová vana na čachtání, litinový těžký lavór na pití a měnit a čistit. Je třeba stříhat křídla, uletěly by a nejlépe někomu do bazénu a jak by ten bazén třeba po nočním husím ráchání vypadal, to radši nechci pomyslet :oops: Sousedi by nás utlukli. A ani kdyby zamířili jen do našeho bazénu, nehýkala bych blahem - rádi a hodně kadí :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
26.4.13 09:47

@Virginia
No, tady se snad sejde „husí sesterstvo začátečnic“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
26.4.13 09:53

@Apaji Ještě, že píšeš, že serou, hned mu to dám přečíst, já mu říkala, že husy strašně serou!!!Já chci slepice, ale my nemáme skoro žádný zbytky a krmit je jen zrním mi přijde drahý, no tak si vymyslel husy, že se klidně jen napasou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
26.4.13 09:59

@Apaji chovali jsme, když jsem byla malá.. fakt nepotřebují nic, žádnou líheň a pod.. akorát jsme dělali jednu věc, že jak nakladla vajca, tak v té budce jí zavřít a pouštět jen párkrát denně, ať vajca neprochladnou. jinak netřeba žádná opatření.. Jo a ještě jedna věc, pokud nemůžete mít jezírko, zakopejte jim do země tu vanu, bohatě stačí.. a zastřihávat křídla, ať bestie nezdrhnou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
26.4.13 10:18

Ahojky, husy teda nechci, ale přemýšlela jsem nad krůtama :mrgreen: Zkušenosti sem, možná to příští rok zkusím, krůtí je hrozně drahý, kuřecímu nevěřím a jiný maso mi dítě skoro nechce :? Nebo chovat i kuřata? Slepice nechci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
26.4.13 10:23

My máme menší hospodářství, je dobře, že máte pro kačeny možnost koupání, my máme zatím takovou velkou kovovou „vanu“, cca 2,5×1,5 metru ale na podzim to tu budem předělávat, chceme vykopat menší jezírko a jen vypodložit fólií, aby se mohly koupat. Nějaká budka na noc je určitě důležitá a úplně nejlepší pro ně je, když mají vchod do boudy přímo z vody, jsou pak klidnější a taky na ně tolik nemůžou kuny, lišky apod. Na noc 100% zavírat, ať se k nim nic nedostane, mohla bych vykládat, co dokáže napáchat liška za jednu noc…

Co se týče chovu, i tady jsou důležité ty podmínky, musí mít možnost se někam schovat, nějaké útočiště, kde budou mít klid a pak určitě housata budou. Raději udělat vhodné podmínky, než líhnout sama, to je pěkná pakárna, je s tím plno práce, pak se to musí piplat. My teda líhneme kuřata, slepice máme 3 roky ale zatím nikdy žádná nekvokala a to jich máme 20, takže to jinak nejde a je to na dvě věci, po zimě nebyly moc kvalitní vajíčka, takže první 2 pokusy byly zbytečné, tak snad už teď něco bude. A pokud si mladé husa vyvede sama, úplně jinak (rychleji) rostou, než když se o ně stará člověk.

@Virginia husy i kačeny všeobecně dost smrdí, zvlášť pokud mají možnost koupání, takže pokud máte někde poblíž sousedy, ještě bych to zvážila :) Slepice jsou celkem nenáročné, my dáváme zrní jenom večer a ne moc, ony potom tloustnou. Jinak zbytků taky moc nemáme, dáváme jim spíš namočené staré pečivo, máme známého v pekárně, tak nějaké zásoby jsou a rodina a pár známých nám pečivo taky posílá, takže to jde. A hlavně, pokud by slepice měly velký výběh, tak toho sní opravdu málo, my máme 20 slepic a jsou teď puštěné na poli (100×25m) a za den sní max. 2 bochníky chleba, na tom poli se nazobou a stačí jim to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
26.4.13 10:28

@Meredit pokud nechceš slepice, tak bych se na to vyprdla, když to kuře koupíš a pak je budeš piplat, tak se to nevyplatí. Kuřata ve velkochovech dosáhnou porážkové váhy za nějakých 6-8 týdnů ale cpou do nich hormony a všelijaká antibiotika, aby rychle rostly, toho člověk doma nedosáhne, trvá to mnohem déle, než bys je vykrmila a to nemá smysl. Úplně nejlepší je mít své slepice a kohouta a sehnat někde kvočnu, to už je pak skoro bez práce a je to úplně o něčem jiném.
Krůty bych taky ráda zkusila ale mám strach, že je nebude čím krmit, člověk jim musí hodně dávat, aby pěkně rostly, tak nevím. A zase je naprd ta pořizovací cena, mladá krůta se dá sehnat za 150-280 Kč a pak další náklady s jídlem apod… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
26.4.13 10:30

@Verca1989 Verčo, my máme místa dost a sousedy daleko, oni mají každoročně kačeny, tady problém není. Starou vanu máme, plánují ji zakopat, to budeme muset, aby nám nelezly do jezírka. No prostě, my máme milion zvířat, ale mně ty husy sympatický nejsou, no. Serou, smrdí, kejhají a vypadají zákeřně.
Toho chleba těm slepkám se mi teda zdá dost 8o to koukám. Nám ani to pečivo nezbývá a těch pár kousků chleba, co zbyde, hravě skřoupou morčata. My máme samý zvířata na hraní - činčily, křečky, morčata, rybičky, venkovní i domácí, andulku, psy a kočku. Měli jsme králíky, ale z důvodu psychické újmy při zabíjení jsme s nimi přestali, poslední králík dostal infarkt z obezity předminulé léto.
No tak husy nám snad líto sníst nebude.

A díky za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
26.4.13 10:39

@Virginia 2 bochníky na 20 slepic je pohoda, teď když jsou vypuštěné, tak je to málo ale když byly jen na zahradě, sežraly klidně vrchovatý 15l kýbl plný pečiva a to nemluvím o tom, co jsou schopny sežrat kačeny. Jako smrdí to dost, to je fakt ale jinak v pohodě. Ale každopádně pokud bys neměla možnost sehnat někde pečivo, tak bych se do toho asi nepouštěla, protože kupovat jim jiné žrádlo, to už pak nemá smysl no. My máme hodně slepic a ještě plánujeme víc, vajíčka prodáváme, takže na sebe v pohodě vydělají ale ty husy a kačeny jsou horší.

Jinak králíky máme taky, letos se teda moc nedaří…zabíjí přítel, já na tohle moc nejsem, on je zvyklý, od mala žil na vesnici, tak mu to nevadí ale vždycky si předtím musí dát panáka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
26.4.13 10:40

Ja husy primo nemam ale ma je kamarad tady vedle na statku…ja mam zas spoustu jiny zvere :mrgreen: no ma pro ne sedici boudy na brehu rybnicku…ma milion druhu ruznych hus a kacen…kazdy rok nejaky mlady ma…ale vzdycky jen par…ona ne kazda husa chce sedet na vejcich…takze kdyz budes mit dve husy - holky..tak se ti muze stat ze ani jedna nebude sedet a mas po ptakach :mrgreen: to je stejny jak se slepicama…dneska sehnat kvocnu co je ochotna sedet na vejcich je temer zazrak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
26.4.13 11:03

@Virginia
Nu, tak loni naše husy kejhaly jen když mě viděly, že jdu s pekáčem žrádla, jinak byly ticho. My se kvůli sousedům stejně jednou odstěhujem (jsou strašně bezohlední: 3 nevychované čokly, co řvou od rána do večera bezdůvodně, někdy přemýšlím čím dýchají, bo tu tlamu nezavřou :pocitac: Sedět v pergole nebo v bazéně je zážitek, nevydržím déle než 30 minut a ještě si pořídili doprostřed obce kohouta, kterého vypouštějí v 5 hod. ráno :zed: Kamarádi policajti tvrdí, že se s hlasitým zvířectvem, co je venku nedá nic dělat, páč jsou to jejich přirozené projevy, kdyby to bylo v paneláku, mohli by, takhle nic), takže i kdyby tohle hejno bylo hlasité, tak tyhle sv*ně bezohledné, co máme za sousedy neřeším :mrgreen: Je pravda, že husy smrdí, ale jak jsme je vypustili ven do výběhu společně se slepicema, bylo to v klidu (máme kousek oplocený pro drůbež ať nerozhrabají celou zahradu). Husy krmím trávou, teď ještě šrotem pro housata z farmy, ze které jsme je odvezli a dělám šlem. Ječný nebo kukuřičný - já teda ječný - šrot, zbytky chleba, sem tam rohlík (bílé pečivo = tučná játra :mrgreen: ) a zaliju krmnýma ovesnýma vločkama, které jsem nechala nabobtnat ve vařící vodě. Někdy jim postrouhám jabko jako zpestření. Zlikvidují všechno spadané ovoce (hnízdí pod třešní). Kopřivy je problém, nemám stroj, abych to posekala najemno a dělat ručně plný kýbl, tak na to nemám sílu ani čas. Pro ty, co krmí kopřivou, bacha, je třeba to smíchat s trochou mouky - pak je to nepálí v zobáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
26.4.13 11:06

@mikitaa
Ono bude problém je spárovat. Teď ještě nepoznám housera (mají 4 týdny), i když u jednoho už si myslím, že by to mohl být Hexenšůs (my tak pojmenováváme housery :mrgreen: ). Husy tvoří monogamní páry, houser si nemusí vybrat ani jednu a ani jednu nepojme (ehm, slovo pro…však víte :oops: ). Triáda se dá tak, že houser má jednu favoritku a tu druhou sem tam…no pojme. Chci mu zřídit šťastný život (že by sen každého chlapa? :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný