Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý podvečer,
manžel byl vyslán svou doktorkou na ECHO srdce. Ve zprávě má napsáno toto: napadnejsi prominence pulmonalniho obloucku. Řekla mu, ze to neni nic hrozného, ale nic bližšího k tomu ne upřesnila a on se nijak dal neptal. Já jsem samozřejmě jako na trni, bojim se o nej. K doktorce je objednaný, ale chtěla jsem se zeptat zda tu není někdo, kdo by věděl co přesně to znamena.
Moc děkuji.
@Muzz už tam dnes byl. Bohužel má defekt septa sini a jde do Motola na operaci.
Ale jo ja vím, dekuji. Jenže je to pro me sok. Třicet let zije bez problémů a najednou mu najdou srdeční vadu. A jde na ten okluzer, takže ta lepší varianta.
Uklidnění?
Teta mého otce zemřela v cca 70-ti letech a měla TĚŽKOU VROZENOU srdeční vadu.
Nikdy u lékaře nebyla. Když jí do odvezli do nemocnice 14 dní před smrtí, tak ani neměla založenou žádnou zdr. kartu. Zemřela na něco jiného než na srdeční vadu.
Taky bych potřeboval radu kardiologa. Otékala mi levá noha a dělali se mi na ní krevní výrony, takové petechie. Když noha více bolela, bylo jich více. Když jsem byl bez bolesti, bylo jich méně a byly světlejší. Ty bolesti nohy byly obrovské, nepopsatelné. Byl jsem třeba na zesílení čelistní kosti metodou sinus lift a ta bylo oproti tomu procházka růž. sadem. Normálně mívám nižší tlak, ale během největších bolesti jsem měl na dvou kontrolách 170/110 a 180/120. Doktorka mi dělala ekg (ty baňky) a měl jsem to v pořádku, akorát tep mám jen 39 a měl jsem ho takový už před problémy. Bušení srdce skoro necítím, mám ho hodně klidné. Ale po velké fyzické námaze a třeba i po sexu (bezprostředně po orgasmu), jsem strašně zadýchaný a srdce mi buší rychle a silně. Ale vždy jen chvílí. V přehřátých nevětraných místnostech mám problém udržet oči otevřené, jde na mě strašná únava. Venku mě to pak vždy přejde. Doma v mojí malé pracovně jsem jednou měl takové mikroomdléní - na sekundu až dvě mi spadla hlava dolů do mikrospánku, pak jsem se hned probral. Stalo se to několikrát během pár minut, tak jsem šel dolů za přítelkyni. Ale skoro jsem nemohl chodit a dole, když jsem jí chtěl říct co se děje, tak jsem jakoby popadal dech. Na jeden nádech jsem nebyl schopný říct celé slovo, tak jsem mluvil trochu sekaně. Už jsem něco podobného měl, tak jsem stoupl k otevřenému oknu a přešlo to. Beru teď Detralex, z velké části mi pomáhá proti bolestem. Únava jde na mě i v autě. A jsem hodně zimomřivý, občas se po sprše rozklepu a musím do ní zpátky. Trne mi i levá ruka. A problémy se mi dělají už i na pravé noze. Zajímá mě názor kardilologa. Srdce kromě těch občasných stavů po námaze mi problém nedělá. Ani to rychlé a silné bušení po námaze pro mě není nějak moc nepříjemné.
Jinak krev mám v pořádku, žádné abnormality. Trochu více železa a tím pádem menší počet jeho volných kapacit. Cholesterol celkový pod 3 (podlitmitní), ale HDL i LDL v normě. Ve stravě mám dostatečný příjem, jím hamburgery, vaječiny apod.
V záchvatech bolesti mám také vysoký tlak, jinak ho mám v pořádku.
Co možné alergie, intolerance? Jiné léky?
Krom zjištěné histaminové intolerance jsem zjistila, že mi různé atypické projevy nemocí způsoboval lék, který jsem dlouhodobě užívala.
@Anonymní píše:
V záchvatech bolesti mám také vysoký tlak, jinak ho mám v pořádku.
Co možné alergie, intolerance? Jiné léky?Krom zjištěné histaminové intolerance jsem zjistila, že mi různé atypické projevy nemocí způsoboval lék, který jsem dlouhodobě užívala.
jo alergie mě napadla, ale to by mělo být zjistitelné z krve. Nějaké alergie mám i astma. Já mám ty projevy taky celkem atypické, vypsal jsem hlavně ty, které by se mohly týkat srdce. Já dělám fyzickou činnost hlavně na zahradě, kromě standardních příznaku mě například po pálení větví ještě navíc štípe pokožka, jako bych byl dlouho na slunci. Napiš mi do PM ten lék prosím.
@Havran007 píše:
jo alergie mě napadla, ale to by mělo být zjistitelné z krve. Nějaké alergie mám i astma. Já mám ty projevy taky celkem atypické, vypsal jsem hlavně ty, které by se mohly týkat srdce. Já dělám fyzickou činnost hlavně na zahradě, kromě standardních příznaku mě například po pálení větví ještě navíc štípe pokožka, jako bych byl dlouho na slunci. Napiš mi do PM ten lék prosím.
Intolerance nejdou zjistit z krve.
Lék je zbytečné psát, musela bych jich vypsat spoustu. Nicméně u většiny léků jsem intoleranci poznala hned, u jednoho ne a pak se nabalovaly další a další problémy.
Doporučuji přečíst Nemocní z léků a něco o histaminové intoleranci. Třeba to pomůže.