Jít studovat nebo se učit jazyk?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já na vašem místě bych si vybrala tu němčinu, když to je výhoda…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, záleží hodně na té práci, pak na tobě samotné. Pokud nadále počítáš s tím že v téhle práci zůstaneš, a bohatě tam stačí mít vzdělání jaké máš, logicky protože bys tam jinak nebyla, Znám totiž x lidí co si museli dodělat školu ale ty nastupovali do jiné práce, nebo na jinou pracovní pozici, v tomto případě bych se zaměřila na ten cizí jazyk.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lu66 píše:
Ahoj, záleží hodně na té práci, pak na tobě samotné. Pokud nadále počítáš s tím že v téhle práci zůstaneš, a bohatě tam stačí mít vzdělání jaké máš, logicky protože bys tam jinak nebyla, Znám totiž x lidí co si museli dodělat školu ale ty nastupovali do jiné práce, nebo na jinou pracovní pozici, v tomto případě bych se zaměřila na ten cizí jazyk.
No já trochu nastupovala ze známosti, ale pohovorem jsem projít musela sama. Na školu nikdo zatím nic neříkal. Určitě bych si jí ráda jednou dodělala, ale spíš kvůli sobě. Spíš jen teď hledám co je prioritnější pro teď.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
No já trochu nastupovala ze známosti, ale pohovorem jsem projít musela sama. Na školu nikdo zatím nic neříkal. Určitě bych si jí ráda jednou dodělala, ale spíš kvůli sobě. Spíš jen teď hledám co je prioritnější pro teď.
No podle mě asi ten jazyk. A i kdyby jsi studovala VŠ, tam se přece učí jazyky ne? Třeba ta němčina? By se to spojilo dohromady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co takhle najít řešení, kde se budeš učit jazyk i studovat? Zabij efektivně dvě mouchy jednou ranou. Jen máš asi smůlu. Pro letošek jsou přihlášky na VŠ uzavřeny. Leda sledovat, kdo vypíše druhé kolo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey píše:
Co takhle najít řešení, kde se budeš učit jazyk i studovat? Zabij efektivně dvě mouchy jednou ranou. Jen máš asi smůlu. Pro letošek jsou přihlášky na VŠ uzavřeny. Leda sledovat, kdo vypíše druhé kolo.
Neni pravda, nektere VS maji prihlasky az do konce brezna (pro bc. studium).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey píše:
Pokud studuješ dálkově/kombinovaně (je jedno, jaký to má název), tak je učení na Tobě. Takže jazykovka, dnes jdou kurzy online, u němčiny se určitě najdou.
Ale nevím, jakou si představovala zakladatelka němčinu, třeba kurz x krát týdně místo té Vš, ono když člověk chodí jednou, posouváš se pomalu, je to na roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravím, ráda bych slyšela váš názor.
Mám vošku zaměřenou na sociální služby. V oboru jsem pracovala 2 roky, pak jsem byla 6 let na rd a teď už rok pracuji v zahraniční firmě na pozici nákupčí. Furt zvažuji nějakou činnost, kde se budu trochu rozvíjet a zvažuji, že se buď začnu intenzivně učit druhý jazyk (němčina) nebo zkusím dálkově VŠ. Ale chci na ekonomku a vzhledem k tomu, že matiku jsme moc neměli, musela bych si najít doučování. Prostě obě aktivity s malými dětmi nezvládnu, už takhle toho mám dost a tak tedy přemýšlím, co by bylo v tuto chvíli důležitější. Co myslíte?
V práci aktivně používám angličtinu. Další jazyk, který se tu používá je právě němčina a vím, že když jsem dělala pohovor, tak v nabídce měli uvedeno němčina výhodou.
Těžko radit, ze společenského hlediska je víc ta vysoká škola. Jestli člověk umí cizí řeči, tak na žebříčku ve společnosti ho skoro neposune, vš posune zásadně. Ona ta vš se občas z tohoto hlediska hodí, např. v nemocnici si toho dobře všimnou, nejde jen o to oslování titulem, to může oslovovat jen polovina personálu. Podobně u advokáta nebo státní úřady. V řadě ohledů je ta vš snazší než se opravdu naučit cizí jazyk. Tu vš většinou zvládne každý, kdo má aspoň průměrné studijní předpoklady. Ten jazyk se každý nenauči, zvl. pokud to je na dálku, tak mluvit asi nebude. A vlastně bez kontaktu s rodilými mluvčími pořádně mluví jen málo lidí. Kdežto vš zvládá většina lidí bez problémů.
Ale je možný i jiný pohled, u toho jazyka člověk něco reálně umí, u vš velkou část věcí zapomene a má zejména ten papír. Ale myslím, že to dá člověku větší rozhled a o to asi hodně jde. Kdo se umí učit jazyky, tak dostat se na úroveň C2 někteří lidi zvládnou za 2 roky. Pokud mají systém učení se jazyku, zkrátka vědí, jak na to, mají dost píle a učí se to denně. Žádná vš se za 2 roky neudělá, pokud to není podvod. Bohužel, více vš podvod je, kdežto u jazyka to ošidit nejde. Co je zas nevýhodou, tak vš diplom člověku zůstane, kdežto pokud se někdo naučí třeba na úroveň C1 nebo dokonce C2, tak pokud se jazyku dál nevěnuje, tak to postupně klesá. Po čase tam ta úroveň není. Taky, když někdo má třeba složenou zkoušku z jazyka, tak se u něj předpokládá, že ten jazyk na té úrovni umí. Pokud má diplom z vš, tak se nepředpokládá, že ty znalosti, jako měl u státnic, bude mít v hlavě trvale. Nikdo ho zkoušet nebude, případně vezme ohled, že se zapomíná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Náhodný host píše:
Těžko radit, ze společenského hlediska je víc ta vysoká škola. Jestli člověk umí cizí řeči, tak na žebříčku ve společnosti ho skoro neposune, vš posune zásadně. Ona ta vš se občas z tohoto hlediska hodí, např. v nemocnici si toho dobře všimnou, nejde jen o to oslování titulem, to může oslovovat jen polovina personálu. Podobně u advokáta nebo státní úřady. V řadě ohledů je ta vš snazší než se opravdu naučit cizí jazyk. Tu vš většinou zvládne každý, kdo má aspoň průměrné studijní předpoklady. Ten jazyk se každý nenauči, zvl. pokud to je na dálku, tak mluvit asi nebude. A vlastně bez kontaktu s rodilými mluvčími pořádně mluví jen málo lidí. Kdežto vš zvládá většina lidí bez problémů.
Ale je možný i jiný pohled, u toho jazyka člověk něco reálně umí, u vš velkou část věcí zapomene a má zejména ten papír. Ale myslím, že to dá člověku větší rozhled a o to asi hodně jde. Kdo se umí učit jazyky, tak dostat se na úroveň C2 někteří lidi zvládnou za 2 roky. Pokud mají systém učení se jazyku, zkrátka vědí, jak na to, mají dost píle a učí se to denně. Žádná vš se za 2 roky neudělá, pokud to není podvod. Bohužel, více vš podvod je, kdežto u jazyka to ošidit nejde. Co je zas nevýhodou, tak vš diplom člověku zůstane, kdežto pokud se někdo naučí třeba na úroveň C1 nebo dokonce C2, tak pokud se jazyku dál nevěnuje, tak to postupně klesá. Po čase tam ta úroveň není. Taky, když někdo má třeba složenou zkoušku z jazyka, tak se u něj předpokládá, že ten jazyk na té úrovni umí. Pokud má diplom z vš, tak se nepředpokládá, že ty znalosti, jako měl u státnic, bude mít v hlavě trvale. Nikdo ho zkoušet nebude, případně vezme ohled, že se zapomíná.
Jazyk na C2 za dva roky? Kdo je takový borec?!
Pokud tedy nejede do ciziny.
Já budu ráda za x let, že budu na té maturitní úrovni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Monik29 píše:
Jazyk na C2 za dva roky? Kdo je takový borec?!Pokud tedy nejede do ciziny.
Já budu ráda za x let, že budu na té maturitní úrovni
Jeden čas jsem dosti čítal články od různých polyglotů. Velká část z nich se učí jazyk bez učitele. Jiní si dopřejou nějakou výuku, ale v podstatě si to řídí sami. Zaplatí si třeba jen konverzační hodiny. Už to z hlavy nevím, ale myslím, že pokud by tomu dával někdo denně 2 hodiny, tak by to na C2 za 2 roky mohlo stačit, při efektivním stylu učení se jazyku. Před více lety jsem měl zvládnutou němčinu, že třeba ve zpravodajství - v transkriptu - jsem znal přes 95% slovní zásoby. Kupodivu na tuto úroveň jsem se dostal docela rychle. Ty zprávy jsem četl, učil se z nich neznámá slova a hlavně to taky poslouchal na MP3. Taky jsem v té němčině i četl. Nadrilovat se gramatiku, to jsem zas v dřívější době zvládal sám z učebnice, uměl jsem ji velmi dobře. Konverzovat jsem se naučil na kurzu v práci, bylo to více hodin s holkou, která pár let žila v Rakousku, pak učila na nějaké jazykovce. Krom těch konverzací jsem v rámci pracovní doby se učil i němčinu sám. Při pohovoru s Němci - pracovně, jsem zcela plynně konverzoval. Pokud se lidi učí pomalu, tak velká část úsilí je o opakování. To, co bylo naučené se ztrácí, takže se to člověk musí učit znova nebo opakovat a nepostupuje. U menší znalosti není tzv. přirozené opakování. Jak se prolomí určitá hranice, tak není potřeba si staré věci opakovat. Nemusí se opakovat drilem, opakují se tím, že jsem vk ontaktu s tím jazykem. Kupodivu toto paměť moc nevytíží, na rozdíl od třeba memorování se slovíček nebo gramatických pravidel. Ta školní výuka mnohy je pomalá, zůstává to jen u drilu, přirozenému opakování tam téměř nedochází.
Já se chci začít učit španělštinu. To jsem dělal pár měsíců asi před 12 lety, pak jsem toho musel nechat, nebyl čas. Zjistil jsem, že si dost věcí stále pamatuji. Ale ono chce, aby na jazyk měl člověk relativně dosti času. Jinak je pokrok velmi pomalý. I jako začátečník jsem třeba poslouchal písně, normální pro Španěly, jen jsem si to pak přeložil, ve slovníku našel i co to je za gramatický tvar. Hezkou písníčku jsem pak poslouchal vícekrát, takže ta slovíčka si třeba pamatuji z toho. I když se člověk učí z učebnice, tak jde velmi rychle k tomu přibírat i normální běžný jazyk.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Náhodný host píše:
Jeden čas jsem dosti čítal články od různých polyglotů. Velká část z nich se učí jazyk bez učitele. Jiní si dopřejou nějakou výuku, ale v podstatě si to řídí sami. Zaplatí si třeba jen konverzační hodiny. Už to z hlavy nevím, ale myslím, že pokud by tomu dával někdo denně 2 hodiny, tak by to na C2 za 2 roky mohlo stačit, při efektivním stylu učení se jazyku. Před více lety jsem měl zvládnutou němčinu, že třeba ve zpravodajství - v transkriptu - jsem znal přes 95% slovní zásoby. Kupodivu na tuto úroveň jsem se dostal docela rychle. Ty zprávy jsem četl, učil se z nich neznámá slova a hlavně to taky poslouchal na MP3. Taky jsem v té němčině i četl. Nadrilovat se gramatiku, to jsem zas v dřívější době zvládal sám z učebnice, uměl jsem ji velmi dobře. Konverzovat jsem se naučil na kurzu v práci, bylo to více hodin s holkou, která pár let žila v Rakousku, pak učila na nějaké jazykovce. Krom těch konverzací jsem v rámci pracovní doby se učil i němčinu sám. Při pohovoru s Němci - pracovně, jsem zcela plynně konverzoval. Pokud se lidi učí pomalu, tak velká část úsilí je o opakování. To, co bylo naučené se ztrácí, takže se to člověk musí učit znova nebo opakovat a nepostupuje. U menší znalosti není tzv. přirozené opakování. Jak se prolomí určitá hranice, tak není potřeba si staré věci opakovat. Nemusí se opakovat drilem, opakují se tím, že jsem vk ontaktu s tím jazykem. Kupodivu toto paměť moc nevytíží, na rozdíl od třeba memorování se slovíček nebo gramatických pravidel. Ta školní výuka mnohy je pomalá, zůstává to jen u drilu, přirozenému opakování tam téměř nedochází.
Já se chci začít učit španělštinu. To jsem dělal pár měsíců asi před 12 lety, pak jsem toho musel nechat, nebyl čas. Zjistil jsem, že si dost věcí stále pamatuji. Ale ono chce, aby na jazyk měl člověk relativně dosti času. Jinak je pokrok velmi pomalý. I jako začátečník jsem třeba poslouchal písně, normální pro Španěly, jen jsem si to pak přeložil, ve slovníku našel i co to je za gramatický tvar. Hezkou písníčku jsem pak poslouchal vícekrát, takže ta slovíčka si třeba pamatuji z toho. I když se člověk učí z učebnice, tak jde velmi rychle k tomu přibírat i normální běžný jazyk.
Polyglot bude něco jiného ![]()
U nás v kurzu Aj se jede podle A1-I, druhé pololetí A1-II, pak o prázdninách už kurzy nejsou, takže tak 3 měsíce pauza a pak A1-III, nyní začínáme A2-I. to jsou úrovně. U Rj budeme mít individuální přístup. Ale tak přes dva roky bych si přála se u obou na tu B1 dostat. A i to mi přijde jako výkon, holt hlava je plná starostí a nefunguje jako dřív.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Monik29 píše:
Pokud studuješ dálkově/kombinovaně (je jedno, jaký to má název), tak je učení na Tobě. Takže jazykovka, dnes jdou kurzy online, u němčiny se určitě najdou.Ale nevím, jakou si představovala zakladatelka němčinu, třeba kurz x krát týdně místo té Vš, ono když člověk chodí jednou, posouváš se pomalu, je to na roky.
Já se učím intenzivně jako samouk + k tomu mám konverzace. Naučila jsem se takto i anglicky za 2 roky na C1. Ale mám malé dětičky, chodím na plný úvazek do práce, času velmi poskrovnu. To že se budu učit 1× týdně hodinu německy k ničemu není, proto píši, že momentálně se buď budu učit německy anebo VŠ.
- Citovat
- Upravit
@Náhodný host píše:
Ano, učit se jazyk jako polygloti se skvělá metoda. Naučila jsem se tak aj. Jsem samouk, mám jen konzervační hodiny, abych byla rozmluvená, jinak se učím všechno sama. Kurzy a učebnice jsou všechno naprd. Jedu všechno četbou, filmy, seriály, youtube a k tomu jednu učebnici gramatiky. Levné a efektivní
chci přidat právě tu němčinu.
VŠ ke své práci zatím nepotřebuji, ale pro vnitřní naplnění mi chybí a chci si ji také dodělat.
- Citovat
- Upravit
@Monik29 píše:
Polyglot bude něco jinéhoU nás v kurzu Aj se jede podle A1-I, druhé pololetí A1-II, pak o prázdninách už kurzy nejsou, takže tak 3 měsíce pauza a pak A1-III, nyní začínáme A2-I. to jsou úrovně. U Rj budeme mít individuální přístup. Ale tak přes dva roky bych si přála se u obou na tu B1 dostat. A i to mi přijde jako výkon, holt hlava je plná starostí a nefunguje jako dřív.
Tak polygloti, to se říká lidem, co umí více cizích jazyků. O ten počet mi nejde, ale o jiné věci, za prvé, oni ti jazyky opravdu umí, což mnohdy nejde říci o lidech, kteří chodí do škol, potom kurzy v jazykovce nebo v práci ap. A po 20 letech výuky u angličtiny stále nějaká lepší nebo i horší začátečnická úroveň. Za další, ti zmínění lidé, polygloti, se zpravidla učí sami. On nikdo není čistý samouk, každý zažije výuku jazyků na školách, i kdyby nechtěl. Ale ta výuka mnohdy moc nefunguje, nebo něco málo se člověk naučí. Tito lidé mají systém, každý trošku jiný a v tom jazyce se umí posunout na velmi pokročilou úroveň. Chybou většiny lidí je, že si myslí, že nějaký kurz je naučí jazyk. Nenaučí, to je jen marketing, reklama. Naučit se musí každý sám, kurz v tom může pomoci. Určitě k zvládnutí jazyka nestačí mít třeba 2×90 minut týdně, což je už docela slušná dotace, plus tedy k tomu se naučit, co lektor požaduje, udělat nějaký úkol ap. To je fakt málo a i tímto tempem se člověk dostane na nějakou pokročilejší úroveň, ale stále ne dostatečnou. Jiná věc je, pokud někdo sice chodí na nějaký kurz, třeba proto, že v práci to má zdarma a to není špatné, ale ví, že ten hlavní objem se musí naučit sám. Naučit se daleko víc slovní zásoby, hodně toho přečíst, sám ten jazyk dosti poslouchat, ideálně reálný jazyk, ne nahrávky k učebnici, byť by byla britská či americká. Většina lidí spoléhá na kurzy, jazykové školy, takže se pak takto naučí jen dost málo lidí na velmi pokročilou úroveň. Ti, kdo to zvládnou, tak víceméně stejně přešli k tomu, že tím jazykem se zabývají hodně sami. Dobrý jazykový učitel by k tomu měl lidi motivovat, ale to zas koliduje s tím mít zisk z žáků. Ideální pro jazykovou školu je mít věčné studenty, ti se trošku během roku naučí, současně zapomenou něco staršího, takže je tu nějaký pokrok, ale celkově se nikdy neposunou, kam oni chtějí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, ráda bych slyšela váš názor.
Mám vošku zaměřenou na sociální služby. V oboru jsem pracovala 2 roky, pak jsem byla 6 let na rd a teď už rok pracuji v zahraniční firmě na pozici nákupčí. Furt zvažuji nějakou činnost, kde se budu trochu rozvíjet a zvažuji, že se buď začnu intenzivně učit druhý jazyk (němčina) nebo zkusím dálkově VŠ. Ale chci na ekonomku a vzhledem k tomu, že matiku jsme moc neměli, musela bych si najít doučování. Prostě obě aktivity s malými dětmi nezvládnu, už takhle toho mám dost a tak tedy přemýšlím, co by bylo v tuto chvíli důležitější. Co myslíte?
V práci aktivně používám angličtinu. Další jazyk, který se tu používá je právě němčina a vím, že když jsem dělala pohovor, tak v nabídce měli uvedeno němčina výhodou.