Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, potrebuju poradit. Moje kamarádka se snaží o miminko. Bohužel ani druhý pokus IVF se nezdařil. Uzavřela se do sebe. Moc s nikým nechce mluvit. Já nevím, jak ji pomoci?
Prosím od tech, kteří to podstupovali, co dělat jak ji podpořit…prosím
Pokud o tom nechce mluvit, nechat ji být. Maximálně říct, že kdybych jí mohla jakkoliv pomoct, i třeba se jenom vypovídat, jsem tu pro ni. Ale jinak ji respektovat, někdo mluvit potřebuje, někdo přesně naopak. Každý to prožívá jinak, univerzální rada neexistuje. Akorát nepřinášej zaručenérady, cos kde vyčetla, že komu pomohlo, tohle naštve skoro každou.
Nevnucovat se. Nabídnout, že za tebou může kdykoli a s čímkoli přijít a pak to nechat na ni.
Každý člověk je jiný a mně, když je mizerně, pomáhá nejbližší rodina a kamarádky a bavit se o čemkoli jiném a jako dřív. Úplně nesnáším, když jde vidět, jak jsou lidé nervózní a neví, jak a o čem mluvit, aby náhodou neřekli něco nevhodného.
No já se samozřejmě tohle všechno snažím. Právě začíná i říkat, že to na ní vsichni vidí(ti, kteří to vědí ) a dělají na ni lítostivé pohledy. A já vím, že to tak není…
@Vlasta gh píše: Více
No proste ji nech, ať se stáhne a s nikým klidně nemluví. Když jsem byla nechtěně bezdetna, tak jsem se z kontaktu s detnymi taky stáhla. Někdo to tak má.
Za mě - nech veškeré mluvení o dítěti na ní, neptej se jí, co je nového. Pokud bude chtít, tak o tom bude mluvit sama.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.