Kapesné ano nebo ne?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Davam, ale nepravidelne. Je to na dohode, kdyz chteji, potrebuji, dam. Kdyz je mladsi hodna, pomuze, nedrzkuje, dam. Prumerne na vickrat mesicne cca 300.-…
A myslim, ze skolni deti uz by mely mit nejake sve penize k dispozici, nemusi to byt mega castka. Dcera miva cca kolem 500 v kasicce, co ma nad to, davame ji sporit stranou..ale drobne ma k dispozici vzdycky (ted jde do 5.tr.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, dávám, od 1. třídy, vždy v neděli večer na následující týden - podmínkou je poklizený pokoj a uchystaná taška do školy a penál na pondělí. Takže tak nějak nenásilně děti plní nějakou povinnost s vidinou kapesného. Dostávají 30,–Kč týdně, zatím jim to stačí, jsou v prvních ročnících školy a samy zatím nikde celé odpoledne nejsou ani nechodí samy do obchodů. Sladkosti mají doma ještě od Velikonoc, utrácejí většinou v papírnictví nebo za Lego, až našetří. Kromě kapesného dostávají od prarodičů za vysvědčení, od „zoubkové víly“, občas za výjimečnou pomoc v domácnosti (když na chalupě uklízely dřevo opravdu poctivě celé odpoledne, tak jako překvápko).
Když ztratí pomůcku do školy jednou, platím já, když ji ztratí podruhé, platí si to samy (nůžky, pravítko, čip do jídelny apod.). Časem budeme zvyšovat a od druhého stupně už jim chci dávat vyšší částku a nechat je si i platit některé povinné položky, aby si uvědomovaly, kolik jak velká část příjmů jde na povinné platby a že to opticky vypadá vždy jako víc, než kolik to reálně je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tam anonym je tu proč? Bude nějaký článek o kapesném? Frekvence stejnych dotazu tomu nasvědčuje
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Klidně bych odpověděla, ale anonymnímu uživateli, který nepopise, jak to má on/a a jen vyzvídá, tak pardon..
- Citovat
- Upravit
Jelikož je tu snad třikrát do týdne dotaz na kapesné a mám tedy “načteno”… nedá mi to a už se zeptám. Dost často jsem zde četla, nebo se i v reálu slyšela, že někdo kapesné nedává. A jako důvod uvádí, že chce aby dítě bylo finančně gramotné.
Jak tedy vy s tímto názorem děti té finanční gramotnosti učíte? Není snad kapesné jedním z nejlepších nástrojů pro její výuku? Však je to taková simulace platu ne? Kapesné je třeba si zasloužit. Chování, známky, úklid… dítě hospodaří s určitou částkou. Když si peníze utratí první den do konce měsíce nemá. Když si naopak ušetří může si koupit i něco, co rodiče koupit nechtějí. Třeba nějakou hračku, značkové triko.
Předem děkuji za případnou odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem nikdy od rodičů kapesné nedostávala. Jednou za čas jsem jsem vyloudila dvě stovky na zábavu, ale to až v pubertě.
U nás v rodině se za penize kupovala láska, nebo lepili rány a křivdy. Takže když se rodiče brutálně pohádali, nebo jsme byli středem hádky my se sestrou, máma nás vzala druhý den na velké nákupy, aby to takhle,,vyzehlila,, a my abychom v novém oblečení zapomeli. Babička byla vždy bohatá a navíc 300km daleko, tudíž když jsme se dvakrát do roka viděli, tak nám koupila co nám na očích viděla. Abychom ji měli rády. Peníze co nám na návštěvě dala, jsme museli dát rodičům, ti nám to nechali u sebe ať se,, neztratí,, a už jsme je nikdy nedostali zpět. ![]()
Pamatuju si jak jsem celou zakladku kradla tátovi ze zadní kapsy ryfli drobné, abych měla aspoň na minerálku, nebo nanuk po škole.
Vidím to jako velkou chybu, protože jsem se nenaučila držet peníze. Myslím si, že kdybych dostávala pravidelně kapesné, i kdyby jen pár drobných, naučila bych se šetřit a lépe hospodařit s penězi.
U svých dětí chci zavést pravidelne kapesné nejlépe hned od první třídy. A za dobré známky, za pomoc doma, slušné chování bych jim dala pár kaček navíc. 😂 Ještě tři roky nad tím můžu přemýšlet, potom sama uvidím jestli to byl dobrý nápad.. 😂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kapesné nedáváme. Máme doma volné l dispozici nějakou částku, za kterou si může chodit na kupovat drobnosti. Ale peníze si z toho bereme průběžně všichni.
Když chce něco dražšího, což je výjimečně, tak si na to přispěje z peněz na účtu. Tam má peníze od babiček. @Karinkas mne zase přijde nesmysl dávat peníze za známky, úklid, chování. Vlastně si tak dítě v těchto věcech kupuješ. Takže dítě se v takovém případě učí kvůli penězům, a ne kvůli svému přesvědčení, což mi přijde špatně. Navíc můj třeba ve škole nedostává známky, tak za co by měl tedy dostávat peníze? ![]()
- Citovat
- Upravit
Obě děti mají kapesné už dlouho. Od cca třetí třídy jim chodí na účet. Dceři jsme začali dávat kapesné už ve školce. Tedy ne fyzicky do ruky, ale měla finanční limit na bombonky a dětské časopisy na týden. Trochu se nám to nakupování vymykalo z rukou a tímhle jsme to dostali bez scén pod kontrolu. Teď jde dcera do prváku, má 1000 na měsíc. Kupuje si z toho ale svačiny a občas oběd, když se nenají v jídelně. Syn má v šesté třídě kapesné poloviční. On ale neutrácí pravidelně, ale nárazově za hry na PC nebo Nintendo. Současně dětem chodí na účty i peníze od babiček k svátkům, narozeninám a za vysvědčení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já chápu kapesné jako způsob, jakým se dítě připravuje na hospodaření s penězi, až bude dospělé. Od toho se odvíjí všechno: dítě dostává kapesné jako fixní domluvenou částku ve fixní čas. Musí přemýšlet, co si koupí, aby vyšel do dalšího kapesného, jestli vyjde, na co si chce šetřit. Kapesné nepravidelné „když si řekne“ nebo nějaký společný zdroj peněz, ze kterých si může brát libovolně, mi nedává z výchovného hlediska smysl.
A platí, že jsou to synovy peníze, které si on sám utratí, za co chce, nemluvíme mu do toho, a nemusí si z toho nic nezbytného platit, je to částka k jeho osobnímu hospodaření za věci jeho osobní potřeby. Má to tak od školky, funguje to bezvadně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia píše:
Já chápu kapesné jako způsob, jakým se dítě připravuje na hospodaření s penězi, až bude dospělé. Od toho se odvíjí všechno: dítě dostává kapesné jako fixní domluvenou částku ve fixní čas. Musí přemýšlet, co si koupí, aby vyšel do dalšího kapesného, jestli vyjde, na co si chce šetřit. Kapesné nepravidelné „když si řekne“ nebo nějaký společný zdroj peněz, ze kterých si může brát libovolně, mi nedává z výchovného hlediska smysl.A platí, že jsou to synovy peníze, které si on sám utratí, za co chce, nemluvíme mu do toho, a nemusí si z toho nic nezbytného platit, je to částka k jeho osobnímu hospodaření za věci jeho osobní potřeby. Má to tak od školky, funguje to bezvadně.
Taky si to myslím. Mě i klidně dává smysl, když si dítě z kapesného třeba platí lítačku, nebo kredit na mobil. Jako takovou simulaci budoucích výdajů. Samozřejmě tomu musí odpovídat výše kapesného. Řekneme chci aby mu zbylo 500 Kč, tak dám o částku za lítačku víc. Ne že mu dám 200 Kč a jeho výdaj bude 180 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dávám za úklid, třídění ponožek, vytírání podlahy, podle náročnosti práce 20-50 Kč 1× týdně. Jinak koupím jen co uznám za vhodné mimo kapasný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Aktuálně na Instagramu
Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!
Dáváte dětem kapesné? Případně od kolika let? Zaplatíte dětem všechno co chtějí? Kolik třeba na týden nebo na měsíc? Je za vás dobře dávat dětem kapesné a proč?