Kde bydlet - Praha či venkov?

Anonymní
9.12.15 13:31

Kde bydlet-Praha či venkov?

Nekonečné téma a dilema. Já i přítel pocházíme z jiných krajů, potkali jsme se na škole v Praze a teď tady i pracujeme. On má dobře placenou práci v korporaci, já už méně, ale tak nějak to stačí. Moc ale neušetříme. Pořád zvažujeme, zda v Praze zůstat (přítelova dobrá práce, možnosti kariérního postupu), ale táhne nás to na venkov, k horám. Oba máme dost městského ruchu a na nějaké bary a neustálé pochůzky po městě nás nebaví. Máme rádi svůj klid. Zvažujeme, že se vrátíme do přítelova rodiště, ale tam je to z prací asi nejhorší v ČR. Nemá šanci si najít stejně dobře placenou práci jako v Praze a dojíždět nemůže, trvalo by to několik hodin…Tak nevím. Co byste dělali vy? Domek za Prahou je sice alternativa, ale jsou to šílené částky a zkrátka bychom chtěli větší klid. Byl někdo v podobné situaci? Jak jste to řešili?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10975
9.12.15 13:35

Tak musíte si stanovit priority. Jestli je důležitější práce a zajištěná rodina nebo klid a horší finanční podmínky.
My bydlíme v Praze a chalupu máme na v Libereckém kraji. Pro nás ideální kompromis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2155
9.12.15 13:50

Existuje i něco mezi Prahou amíste, kde ji nejhorší situace se zaměstnáním v ČR, ne? POku práci jinde nemáte, ale Prahy máte dost, tak se ohlížejte kdekoliv jinde, nějaké větší (krajské) město stále může nabízet velmi dobré uplatnění a khorám je blíž :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25071
9.12.15 13:51

Já si myslím, že by si každý měl v první řadě uvědomit, jaký má životní styl. Já sama třeba už od takových 15 let vím, že nejsem městský člověk. Nebaví mě chodit do kaváren, divadel, po obchodních center. Nejradši vypadnu na celý den do lesa nebo aspoň večer na dlouhou procházku se psem. Ale vzhledem k tomu, že mám děti, potřebuji město v dosahu (škola, školka, lékaři, nákupy). Dopravu neřeším, máme dvě auta a uživíme je. Je to můj malý luxus mít vlastní auto, jsem s ním hodně flexibilní. A město v dosahu mám ráda i proto, že někdy je mi přece jen smutno, tak vyrážím mezi lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25071
9.12.15 13:52
@MisaHanuska píše:
Tak musíte si stanovit priority. Jestli je důležitější práce a zajištěná rodina nebo klid a horší finanční podmínky.
My bydlíme v Praze a chalupu máme na v Libereckém kraji. Pro nás ideální kompromis.

Tohle by se mi třeba líbilo, ale na velký byt a ještě chatu bychom neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25071
9.12.15 13:54

@selia To je pravda, třeba HK. Slyšela jsem samou chválu na toto město a horám blízko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
996
9.12.15 13:55

Tohle je vzdycky dilema no, musite si sednout + a - vyresit spolecne, hlavne co planujete za lokalitu misto centra.. 2h, 4h, 30min autem od prahy,??? Jako spousta domu v okoli mesta sezenete za stejnou castku jako byt 3+1 80m2 v praglu.. Takze takove palky to nejsou. my se rozhodovali mezi bytem za 3 mega v krci -40min od centra, zvitezil pidi barak ale rozlohou vetsi nez byt, za stejnou cenu a do hodky jsem v centru taky. Priroda, koupani, klid. Nebo zustante v praze a poridte chatku:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
9.12.15 13:57

A co takhle úplně na okraj Prahy, jsou místa, kde jste jak na vesnici a pořád v Praze ;-) Měli jsme podobné dilema, akorát, že varianty byly původně buď zůstat v Praze (skoro v centru) nebo jít do RD za Prahu, teda s dojížděním stále do Prahy za prací, prostě jako to dělá spousta lidí. Ale prostě jsme chtěli do přírody, z centra, mít zahradu, ale pořád na dosah všech těch výhod velkoměsta. Prodali jsme byt, koupili pozemek a na čas se nastěhovali do pronájmu do RD za Prahu, než postavíme, ale vydrželi jsme tam jen rok a už nám bylo jasné, že to taky není nic pro nás. Bylo to cca 20 km, takže sice ještě relativně blízko, ale stejně to máte pořád všude autem, máme dvě, ale stejně pořád v kolonách, protože ráno jedou všichni do Prahy, večer z Prahy, za vším jsme se do té Prahy pořád vraceli (práce, kroužky s dětma, větší nákupy,…), do toho už mi začali lézt na nervy „typický vesničani“, tím nechci nikoho urazit, ale prostě co vám lezou až do pokoje, všechno řeší, co děláte a neděláte a co jak dělát a kde jste vzali na to a na to, hrůza :-D Navíc i finančně to bylo dost našponované drahý pozemek, k tomu postavit dům, vysoká hypotéka. A proč to píšu, nakonec jsme našli variantu pro nás dokonalého kompromisu, objevili jsme to úplně náhodou. Koupili jsme byt se zahradou úplně na okraji Prahy, pořád to spadá pod Prahu, takže pravidelně jezdí MHD, obchod, školky, školy, v centru jsme zachvilku, prostě je to ještě oficiálně část Prahy, do práce kousek, ale jinak si připadám jako na vesnici, z okna koukám do louky, každou chvíli se tu promenáduje bažant nebo zajíc, máme zahradu, 5 minut les, rybník, koňské stáje, ale i hřiště, školka, jsme sice v bytovkách (nad náma další 2 patra, přízemí má všude zahrady), ale kolem už jen rodinné domy. Každý má jiné priority, ale pro nás a pro děti ideál, nedovedu si představit bydlet s dětma v centru, ale zase ani to, že budeme dojíždět někde z horní dolní, kde nic není a hlavně děti až povyrostou a budou dojíždět do škol, tak to by pro ně bylo na vesnici utrpení, pamatuju kamarádky co nebyly z města (nejsem původem z Prahy), tak museli rychle ve 4 na autobus, další už nejel, vstávali hrozně brzo ráno, dlouho je museli vozit rodiče, prostě tohle mi přijde teď dokonalé. Akorát, že tady máme za stejnou cenu byt 3kk, jako bysme měli v horní dolní dům 5+1, ale hlavní je, že máme zahradu, přírodu i město na dosah. Tak pro inspiraci ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
9.12.15 14:04

Jinak z HK jsem původně, krásné město, pokud bych měla z Prahy odejít, tak se vracím jedině zase tam. Ale přiznám se, že už jsem tou Prahou prostě zhýčkaná, takový možnosti, všeho dost na výběr (aktivity pro děti, kurzy, školy, divadla, obchody, služby,..) to prostě má jen Praha, né že by to třeba v HK nebylo dostačující, taky to stačí, ale už sem se prostě stihla rozmazlit :-) A hlavně tak dobře placenou práci a stakovými možnostmi jako tady bysme tam nenašli. Ale jinak, pokud chcete úplně z Prahy pryč, tak potom je HK dobrá volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25071
9.12.15 14:26
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25071
9.12.15 14:30

A taky bych vzala v potaz to, že se životní styl rodiny mění. My jsme žili úplně jinak, dokud jsme byli sami, je to jiný, když máme malý děti a bude to určitě jiný, až budou studovat nebo kdybych se potřebovala starat o nemohoucího seniora a tak. Taky jsme hodně zvažovali, abychom aspoň část rodiny neměli 400 km daleko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
9.12.15 14:44

Hmmm, tak já rodinu mám 300km daleko. Ale prostě to tak je. Zase vidím, jak si babičky váží času, který tráví s vnoučaty. A Praha není moje srdcová záležitost, ale přivdala jsem se sem, tak jsem si prostě tak nějak zvykla. Ale pořád ráda vypadnu pryč. Hlavně v teplých měsících. Jinak teda taky bydlíme v koncové lokalitě Prahy a do lesa to máme 10min a do Botanické zahrady asi 5 min :mrgreen: a to je super vychytávka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
9.12.15 21:23

Zaráží mě ta věta: Stejně moc neušetříme. Pak nevidím důvod žít v Praze, kterou moc nemusíte. Protože když se odstěhujete do přírody a budete mít horší práci, tak na tom budete stejně, opět moc neušetříte, ale bude to váš domov, splněný sen. Pak bych se sebrala a odjela tam, kam vás to táhne. Dnes je spíš základem rychlý a spolehlivý internet a dá se pracovat z jakékoliv části světa. Takže to by byl pro mě základ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
14.12.15 22:09

My bydlíme skoro v lese, máme svůj hektar a koně, vůbec to tu není tak drahé, chlap je v práci na kraji Prahy za 30 min. Nikdy bych nechtěla v Praze žít, z metra atd. mám pocit hnusu ze špíny a vadí mi ty spěchající davy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
14.12.15 22:42

@4family Věřím :-) Já se teď vrátila z Londýna a v Praze jsem si připadala jako v těch nejkrásnějších a nejlínějších lázních :-) Praha byla krásně ospalé a pomaloučké městečko. Super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí