Kde lidi berou penize na luxus?
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ja se dneska dozvedela, ze luxus je i prat na 60 a nebo dokonce 90.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud chceš do exotiky na dovolenou, tak nejezdit s cestovkou ale na vlastní pěst a hlídat akce na letenky.
A hlavně, nebrat si přehnaně vysokou hypotéku jen proto, že někdo potřebuje domeček.
- Citovat
- Upravit
Když někomu řeknu, ze v únoru letím na Maledivy, vidim v jeho očích otazníky a téměř zděšení, kde na to beru. Ale tato dovolená mě vyjde stejně jako letní na Krétě.
To maly příklad.
Ne každý kdo působí, ze na to má a žije v luxusu se v těch penězích opravdu topí.
Dráha auta - drahy leasing.
Krásný dům - vysoká hypotéka.
Atd atd atd.
Jasne, jsou i tací, kteří fakt vydělají a mají na to.
Jsou i tací, kteří dědí.
Ale určitě vždy neplati, život v luxusu = spokojeny život.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ohledně těch dovolených - zrovna tam je to poměrně jednoduché. Den co den koukat a hlídat lowcost letenky, lowcost ubytování a lowcost jídlo. Přes cestovku tě dovolená může stát 80 tisíc ale na vlastní pěst i o polovinu méně, pokud víš jak na to.
Stejně tak auto - ono neni složité vzít si půjčku nebo napr. operativní leasing a mít “novější auto.” Coz nemá ale až tak treba za me cenu, pokud mam pojízdné auto, byť starší. Ale lidi to delaji.
My máme průměrně příjmy, ale snažíme se ušetřit. Přesně jak píšeš, potraviny, vaření apod. A ano máme v plánu exotické dovolené na x týdnů, protože si dáváme práci s hledáním letenek, ubytováním apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A někomu by i tvůj životní styl připadal jako luxus a ptal se, kde na to bereš
![]()
Já myslím, že někteří lidé ty peníze čarují ze vzduchu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedávno jsme měli zajímavou debatu v práci, pár jedinců přiznalo, že mimo pár tisíc, co si posílají na investiční účty, vlastně utratí vše, co vydělají…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V našem okolí většina lidí má různé úvěry, půjčky na všechno. Nesoudím, je to každého věc.
My (já, manžel a tři děti) máme jedno auto. Manžel mi x krát chtěl koupit druhé auto. Děkuji nechci, sice bydlíme na vesnici, ale než zpohodlnět, raději volím MHD.
Na dovolené a různé prodloužené víkendy jezdíme někdy jednou do roka, někdy šestkrát do roka. Vždycky si hlídám ceny a jezdíme na last minutě.
Jedinou „půjčku“ kterou máme je hypotéka na dům. Jinak máme průměrný příjem a každý měsíc hodně ušetříme, v posledních letech jsem byla vážně nemocná a za léčbu jsem dala přes 300 000,– Kč, pojišťovna přispěla minimum. Momentálně šetříme dětem do budoucna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vše utratí, nešetří, na vše si půjčují. Pak jsou lidé, co si umí dost odepřít, kvůli třeba dovolené/ autu/ tomu, na čem jim záleží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co chceš jako slyšet, je to o prioritách. Já třeba nemám telku ani auto (ani jedno nepotřebuju) a procestováno mám 4 kontinenty (ne samozřejmě všecny státy v nich). Ani by mě nehlo letět s cestovkou, jednak se pohybuju ze dne na den a hlavně jsem soběstačná, abych si na místě hledala ubytko, jídlo atd., nepotřebuju vodit za ručičky. Poslední exotická dovolená (Kambodža) měla cenovku za zpáteční letenku 8 tis. Stejně tak koupě auta - určitě utratím 200k abych si vozila pr.del místo toho, abych denně chodila. Na delší cesty preferuju vlak nebo letadlo, na místní v případě nějaké nedostupnosti MHD nebo úspory času Uber. Výhoda - není ze mě kysna, nemusím platit benzín, pojistky, parkovné ani se dívat, jak každým dnem ztrácí auto na hodnotě. Telka to samé, ano mohla jsem dát 30k za nějakou TV a večery trávit u Ulice, pak se rozčílit u zpráv a pak čučet na Stardance nebo co lidi sledují. Místo toho jdu večer na procházku a po příchodu si čtu nebo kreslím. Za cenu telky jsem byla 3 týdny ve Skotsku. Jinak do restaurací chodím pravidelně, ale to platí partner, je to náš rituál, zkoušet nové podniky, chutě, jídla. Nepřijdu si bohatá (v rámci srovnání s podnikateli), ale rozhodně si nepřijdu ani chudá - už kvůli tomu, že ve světě jsem opravdové chudoby viděla tolik, že tak chudý je tady v Česku málokdo - asi jen bezdomovci, protože i důchodci, co hledí na každou korunu, pořád bydlí, jí, topí a mají lékařskou péči.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, ještě bych doplnila (protože se mi to nechce editovat), vlastně se za bohatou považuju - tím, že nemám dluhy (úvěry, hypoška), sice nevlastním ono auto ani nemovitost, ale mám vše, co potřebuju a chci, mám zážitky a vzpomínky a hlavně mám čas - to je největší bohatství. Mohla bych dělat víc a to auto si za rok klidně koupit, ale preferuju 20-30 hodin práce týdně a zbytek mám „pro život“ - koníčky, dceru, cvičení, zábavu, výlety, restaurace, kulturu atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jezdit každý rok pravidelně na dovolenou k moři a vlastnit 2 auta mi už přijde lehký nadstandard také.
Jinak k otázce, jak to dělají ostatní, netuším. Také jsem nad tím nedávno přemýšlela. Asi se to týká jen užší skupiny lidí a těch ostatních je většina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Asta135 píše: Více
je to off topic, ale co se tak pere? Já peru na 40, protože jinak jsem už spoustu věcí srazila
a jedině povlečení nebo ručníky na 60, ale vyšší teploty vůbec nevím k čemu jsou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pořídím si jen to, co potřebuju.
Na co nemám nekoupím a pokud něco chci tak si ušetřím
. Fungují tak abych měla na to, co musím platit
.
Je to o prioritách, způsobu života, fungování rodiny. O potřebách konkrétních jedinců v rodině.
Rodina může mít třeba 100tis čistého vystačit jim to nemusí. Například pokud je jeden ze členů nestandardní (nemoc, hendikep).
Taky jsou ti co musí za každou cenu ukázat, že jsou lepší a mají na to i když mají hluboko do kapsy
Ono nic není jak vypadá
![]()
- Citovat
- Upravit
K založení tematu mě inspirovaly diskuze, které se tu nedávno objevily.
Zajímá mě, kde lidi, pokud fakt nedělají echt vynosnou práci nebo nejsou VIP, kde se vysoký příjem předpokládá, berou peníze na všechen luxus, který je teď ve společnosti poměrně patrný.
Cestovky neustále vyprodáno i na exotické zájezdy, nová auta, velke domy, plastické operace. Nezávidím, jen nechápu.
Za mě - taky nejsme úplně nizkoprijmovi, ale máme urcite výdaje, kterých se nezbavime a které nejsou malé (hypotéka, úvěr v podnikani). Dovolenou dáme 2× ročně, kratsi zima a cca tyden leto more. Já nakupuju jen v akcích, pravidelně navstevuju zlevnenky, máme 2 spíš starší auta, dům. Do restaurací chodíme málokdy, za kulturou párkrát do roka (oblíbené 1 divadlo u nas).
Věřím, že dost lidí peníze fakt nemá a někdo jich má zase strašně moc, obě skupiny osobně znám, ale co my průměrni? Jak na vyšší životní standard dosáhnout, ušetřit?
Anonym - osobní ohledně financí.