Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Amarylis dávám každý rok ven, někdy v květináči, ale dávala jsem i do záhonu. Nechám je tam celé léto, na podzim před nočními mrazy musí domů. Buď znovu zasadit do květináče, nebo jen dám do truhlíku bez hlíny. Nechám v chladnu a temnu, listy samy uschnou, pak je utrhnu. Jak se mi to hodí, přibližně po novém roce, dám vždy pár amarylis do tepla a teprve když vylézá z cibule špička květu začnu zalévat. V květnu putují opět ven. Celé léto trochu přihnojuji, cibule jsou stále větší.
Míša
No, dala jsem ho do květináče, na okno (východní strana, slunce tam téměř nesvítí) a do teď se ani nehl, ani listy, ani poupě..
![]()
A jak je to dlouho? Než vyleze květ (nebo listy) trvá to nějakou dobu. Nevím přesně, ale myslím, že to může trvat i měsíc. A cibule je pevná?
Letos jsem koupila dvě nové amarylky, vylézaly jim už pupeny, ale neměly žádné kořeny (jen jakési uschlé roští). Těm to trvalo obzlášť dlouho než zakořenily. Jedna už kvetla a jedna se chystá teď (skoro po třech měsících). Aby se jim vytvořily kořeny trochu jsem je zalila na začátku a pak co 14 dní (ale jen trochu). Jinak hrozí, že cibule shnije.
Míša
No dala jsem to tam hned na podzim, rovnou z hlíny..asi to byla chyba..
ANi nevím, jestli to mám zalívat, jestli to nemá pořád ještě zimní klid..
Tak to nevím. Jestli máš možnost, dala bych ho ještě asi na měsíc do chladna. Třeba se potom, když znovu přijde do tepla probudí.
Nebo ho vyklepni z květináče a zkontroluj, jak vypadá, jestli cibule nehnije, jestli má kořeny. A zalívala jsi ho nebo ne?
Taky už se mi stalo, že se mi v cibuli usadila narcisová moucha a vyžrala vnitřek cibule. Pak nezbývá než vyhodit.
Dáváte ho někdo přes léto ven do zahrádky? Chtěla jsem se zaptat, co teďkom s ním? Nebo kdy ho vyrýt a dát do květináče domů? A listy odstřihnete aby lépe kvetl? Díky