Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To záleží, jestli máš možnost s tím pak něco dělat. Myslím jestli máte v blízkosti nějakou výběrovou školu nebo třeba jen školu, kde na nadanější děti „berou ohled“ a mají možnost jim dát větší prostor. Jinak mi to přijde zbytečný. ![]()
@Anonymní píše:
Jak jste poznali nadání u dítěte? Šli jste do poradny? Nebo jste to řešili jinde? Má cenu řešit nadání?
Mám tendence spíš své děti podceňovat. Takže nevím, jestli to toho jít. Část lidí tvrdí, že ano. Někdo si naopak dělá legraci, že z nich dělám něco víc.
Je otázka, jak si s tím poradí učitelka, zda to je k něčemu. Já bych to např. u dcery neřešila, protože má učitelku, která děti zaměstná za každé situace. Má pro ty šikovnější připravenou práci navíc, dcera se nenudí. U syna je to slabší, je to náročnější třída a zaměstnává se hůř. Já mám třeba pro šikovné holky taky práci navíc. Jinak by se mi nudily a to se mi nelíbí.
@Anonymní píše:
Jak jste poznali nadání u dítěte? Šli jste do poradny? Nebo jste to řešili jinde? Má cenu řešit nadání?
Mám tendence spíš své děti podceňovat. Takže nevím, jestli to toho jít. Část lidí tvrdí, že ano. Někdo si naopak dělá legraci, že z nich dělám něco víc.
ve skutečnosti ti je razítko z poradny celkem na nic, nehledě na to, že zrovnat tohle spíš diagostikovat neumí - viz zpráva školní inspekce. Zejména pokud je to kombinované s poruchami učení a spol, což je často.
Tak jako tak stejně chceš školu co s tím cíleně pracuje, razítko nerazítko - a škola která s tím umí pracovat bude nabízet možnosti individuálního rozvoje všem svým studentům.
A ano, je jich zatraceně málo co to umí.
Neteř má 2 a půl roku, asi od necelého roku ji zajímají písmenka a číslice, umí celou abecedu, skládá si abecedu s dřevěnými úchyty, umí napočítat do dvaceti a do deseti v angličtině, i číslice s dřevěnými úchyty si skládá ve sledu po sobě jdoucích, krátkou básničku jí stačí přečíst jednou až dvakrát a pamatuje si ji, její maminka v ní její nadání rozvíjí. Myslíte, že je též nadaná nebo „jen“ chytrá? Anonym nebo smazat - rodinné záležitosti,
@Anonymní píše:
Neteř má 2 a půl roku, asi od necelého roku ji zajímají písmenka a číslice, umí celou abecedu, skládá si abecedu s dřevěnými úchyty, umí napočítat do dvaceti a do deseti v angličtině, i číslice s dřevěnými úchyty si skládá ve sledu po sobě jdoucích, krátkou básničku jí stačí přečíst jednou až dvakrát a pamatuje si ji, její maminka v ní její nadání rozvíjí. Myslíte, že je též nadaná nebo „jen“ chytrá? Anonym nebo smazat - rodinné záležitosti,
Těžko říct…dcera ve 3 letech umí téměř všechna běžná zvířata v angličtině včetně barev a číslic.
Umí napsat své jméno a několik písmenek z abecedy. Básničky a písničky se učí sama, protože chce. Umí se kompletně sama obléct včetně punčocháčů atd.
Beru to tak, že je prostě šikovná.
@Jannys píše:
Těžko říct…dcera ve 3 letech umí téměř všechna běžná zvířata v angličtině včetně barev a číslic.
Umí napsat své jméno a několik písmenek z abecedy. Básničky a písničky se učí sama, protože chce. Umí se kompletně sama obléct včetně punčocháčů atd.
Beru to tak, že je prostě šikovná.
Zvířata umí taky, i to, jaké zvuky dělají, písmena jsem viděla, že napíše A, B,C, barvy, to si nejsem jistá zda umí a potom ji zajímají auta, protože má staršího bratra a ten ji to učí, jsme šli po ulici, projela oktávka, řekla škodovka, za ní fabie, řekla dvě škodovky a i jiné značky umí poznávat. No, to se teprve uvidí, zda je nadaná nebo jen chytrá. Přece jen má zatím dva roky a půl.
@Anonymní píše:
Zvířata umí taky, i to, jaké zvuky dělají, písmena jsem viděla, že napíše A, B,C, barvy, to si nejsem jistá zda umí a potom ji zajímají auta, protože má staršího bratra a ten ji to učí, jsme šli po ulici, projela oktávka, řekla škodovka, za ní fabie, řekla dvě škodovky a i jiné značky umí poznávat. No, to se teprve uvidí, zda je nadaná nebo jen chytrá. Přece jen má zatím dva roky a půl.
Je šikovná, to jo, ale to by byly u nás v rodině nadané všechny děti
ony jsou to houby, když se jim člověk věnuje, nasáknou všechno. Ale jak píšeš, uvidíte, neříkám, že se u ní nadání nemůže rozvinout ![]()
@Anonymní píše:
Umí ta čísla reálně použít-když jí řeknete dej mi 17 bonbonků, dá jich 17 apod?
Polovinu obsahu dětského youtube tvoří zběsile barevná videa s šílenými odrhovačkami na „učení“ -barev, abecedy, čísel, tvarů..Dětem se to líbí a ty písničky se snadno naučí jako básničku. „uán, ťú, frí, fór..“ a „ej bí sí dí“ a pod. odříkává za chvilku každé dítě, které má přístup k tabletu/mobilu a ucházející paměť. Je rozdíl co umí odříkat a co umí používat.
@Anonymní píše:
Někdy je to viditelné, jindy ne. U mého dítka jsem měla podezření, ale protože jsem neměla srovnání, tak jsem nevěděla. Ze školky mi říkali, že je hodně pozadu. Tlačili, že mám jít do PPP, ať mu dají odklad, že by ho dali do třídy, kde nejsou předškoláci. Což mě bylo divné, protože předškolní úkoly dělal před rod před tím, než byl předškolák a zvládal levou zadní. Jen jemná motorika byla špatná (je doteď). Chtěla jsem do poradny také protože sama mám dysgrafii a dyslexii. A taky měli ve školce reklamu na školu s rozšířenou výukou logiky, že je vhodná pro nadané děti. Chtěla jsem vědět, jestli o tom vůbec uvažovat. Tak jsem chtěla po PPP nadání + to co chtěli ze školky. Vlastně dva protichůdné požadavky. Taky jsem nevěděla kde je pravda.
V PPP se ukázalo, že nezapadá do kolektivu ve školce, protože je tam na něj moc hluku a dětí, má zkříženou lateralitu a nerad kreslí. Nechce taky dělat předškolní úkoly - je to nuda a musí se u toho kreslit.
Taky našli mimořádné nadání a doporučili školu, kde se chodí jen s papírem z PPP. Dali nám ivp do školky. (Snažit se začlenit do kolektivu. Procvičovat slabé stránky - logopedii, grafomotoriku, dávat těžší úkoly(místo kroužkování počtu jablíček spočítat např. kolik je 56 + 12, půjčovat hračky pro starší děti.)
Ne vše se ve školce povedlo, ale trochu se to zlepšilo. Pořád nerad chodil do školky, ale těšil se na dny, kdy dostával těžší úkoly.
Ve škole už je to lepší, i když je tam nuda. Teď je ve třetí třídě a mám pocit, že jediné, co se doví nového jsou vyjmenované slova…
Jedná se o děti, co jsou už dávno ve škole.
Jeden chodí do školy s odporem, protože děti zlobí, pořád na někoho čeká, nic nového se nedozví… U něj mi řekla učitelka, že je chytrý, ale nadaný nebude, protože dostává dvojky z diktátu. Ona dá diktát, kde je třeba 20 vět a on tam zapomene tečku nebo čárku. To je u ní dvojka. Kdyby byl jedničkář, nezapomene.
Druhé dítě se nudí a zlobí a k tomu má podle mě přidružené nějaké problémy. Takže tam taky nikdo nadání nevidí.
@Anonymní píše:
Jedná se o děti, co jsou už dávno ve škole.
Jeden chodí do školy s odporem, protože děti zlobí, pořád na někoho čeká, nic nového se nedozví… U něj mi řekla učitelka, že je chytrý, ale nadaný nebude, protože dostává dvojky z diktátu. Ona dá diktát, kde je třeba 20 vět a on tam zapomene tečku nebo čárku. To je u ní dvojka. Kdyby byl jedničkář, nezapomene.
Druhé dítě se nudí a zlobí a k tomu má podle mě přidružené nějaké problémy. Takže tam taky nikdo nadání nevidí.
To, že nemá jedničky ze všeho neznamená, že nemá nadání. Když se dítě nudí a je to na něj moc lehké tak nedává pozor a z toho můžou být chyby. Některé učitelky taky sráží body, když nejede podle jejich postupu. Nadané dítě si vytváří své postupy.
Syn diktáty nestíhá, budeme řešit dys poruchy.
S tím diktátem je to nesmysl. Někdo prostě není tak pozorný, Nemusí to být dys něco.
Známky bych zas tak neřešila, jestli ovládá, to co se ve škole učí.. Hlavně jestli je dítě zvídavé. Nemusí to být v rámci školy. Může si najít něco, co ho zajímá a to zkoumá po svém.
Nadání by vám měli v PPP měli zjistit. Nemusí to jít přes školu.
@Anonymní píše:
Tezko rici. Kazde dite se vyviji jinak. Dost casto se ty deti casem srovnaji s ostatnimi. Taky znam holcicku, co se zdala fakt chytra. Od roka krasne mluvila a umela dlouhe basnicky. Ted je ji 11 a je socialne zdatna, ale jinak v nicem extra nevynika. Syn naopak byl spis opozdeny v mnohem od mala. Spatna jemna motorika, grafomotorika a nejevil se zrovna moc inteligentne, predpoklad ruznych dys poruch a ani pohybove nadany nevypadal. Ted je z nej celkem sportovec, ve skole mu uceni jde a dokonce dostava navic ulohy z matiky, ale i cteni a psani vypada dobre. Deti se vyviji a pokud to neni nejaky extra talent(kterych je par), tak se nevi, jak to bude do budoucna a ani u tech velkych talentu se nevi, jak ten potencial dokaze vyuzit.
@Anonymní píše:
Za mě je podstatná otázka, co od toho výsledku v té poradně čekáš? Chceš tam jít, protože ti nevyhovuje přístup učitelů ve škole a chceš ho změnit? Chceš tam jít, abys měla papír, se kterým bys dítě dostala na jinou školu? Cítíš ty sama, že nevíš, jak s dítětem pracovat a potřebuješ nějaký návod?
Já chápu poradnu jen v případě předčasného zaškolení, nebo když je u dítěte nadání, které je ale vyrovnáváno nedostatkem v jiné oblasti, a učitelka by přes ten nedostatek jinde měla tendenci to nadání opomíjet a dítě tak škatulkovat mezi ty problémové (nedala by mu okusit úspěchy, ale pořád ho shazovala např. kvůli úrovni psaní apod.).
Když si vezmu běžné šikovné dítě, které třeba bude patřit mezi ty dvě tři nejlepší děti ve třídě, ale nemá nadání ustřelené nikam výrazně (že by např. v první třídě počítalo zlomky a rovnice), tak mi přijde papír z poradny celkem k ničemu.
Mám dvě takové děti, teď ve druhé a třetí třídě. Žádný papír nemají, v matematice jim učitelka dává příklady navíc, resp. dá jim třeba nějaké logické úlohy, aby se nenudily, protože sloupce příkladů mají rychle. V češtině si plně čtoucí prvňačka mohla vytáhnout svoji knížku, když ostatní skládali slabiky.
Už jsem tu různě zmiňovala opravdu talentované dítě, které znám, a tam ten matematický talent byl tak výrazný, že opravdu dítě mělo od první třídy hodiny matematiky s výrazně vyššími ročníky, a tuším někdy od 3.-4. třídy už jelo fyziku a snad i chemii. Ale tam fakt nešlo o šikovné dítě, které běžná výuka nudí, ale o to, že v té první třídě mělo matematický svět v hlavě uspořádaný tak, že s ním prvostupňová učitelka nedokázala držet krok, nestačilo dát mu pár logických úloh pro páťáky.
Já u svých dětí netuším, co by se mělo papírem změnit. Dcera je podle učitelky takový ten ideál dítěte, které je chytré, má logické myšlení, ale je i pečlivé, aktivní a veselé, takže prostě pro ni úplně bezproblémové. Přijde mi, že dodáním toho papíru škole bych v podstatě vyjádřila nedůvěru vůči té učitelce, že s dcerou nepracuje dostatečně, což nechci.
Prozatím mi stačí, že děti nechodí do školy vyloženě znechucené, rozvíjí se i mimo školu (hodně jedeme doma logické a strategické hry, šachy, děti mají rády dokumenty apod.), a budu vyhlížet víceletý gympl a doufat, že se tam děti dostanou.