Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Už dvě učitelky a asistentka ve školce a teď i klinicka logopedka mi řekly, že syn (v prosinci mu bude 5) je hodně chytrej, je dost napřed v logické uvažování, všeobecném přehledu, soustredenosti, rychle se učí, všechno chápe… že prý ho máme dát buď do školy pro nadané nebo aspoň na normální školu s IVP.
Tak bych se chtěla zeptat, jestli s tím někdo nemáte zkušenosti? Do školy by měl jít až v září 2021, to mu bude 6 a třičtvrtě. Ale kdybych ho do PPP objednala už teď, třeba by nám aspoň řekli, jestli to vůbec máme řešit nebo je prostě jen šikovnej, ale na žádnou speciální školu to není. Budeme se totiž stěhovat a docela na se hodilo vést jaké školy budeme v budoucnu potřebovat. Nechci z vesnice rozházet 3 děti do různých škol a skolek.
Byli jste někdo s dítětem v PPP tak brzo? Bylo to k něčemu nebo vám řekli „jo, děcko je šikovný, ale stejně musíte před školou přijít znovu“? Uvitam jakékoliv zkušenosti. Díky.
@chaela A nevyřešilo by to třeba jen předčasné zaškolení? I na to tedy potřebuješ doporučení z PPP, takže bych se klidně objednala a uvidíš, co ti řeknou.
Byla jsem s dítětem v PPP v čerstvých pěti kvůli předčasnému zaškolení. Sprátě se projevilo jako totální sprátě (prostě vycítilo v paní pedagožce slabý kus a tak si ji vychutnalo). Dostali jsme poučení o ADHD (které to dítě fakt nemá) a málem ji šlehlo, když jsem oznámila, že nechceme odklad, ale předčasné zaškolení. Na
Teď je dítě v čerstvých šestnácti v sextě na dobrém gymplu a je naprosto spokojené s tím, že šlo do školy o rok dřív. Zvažte i tuhle možnost…
@SAJ @j.a.n.i1 Ano, logopedka říkala, že by mohl nastoupit v pěti a třičtvrtě, ale to by už teď musel být ve školce v predskolacich a do školy jít příští rok. To mi přijde strašně na rychlo, hlavně si nemyslím, že by zvládl za rok jít do školy, nebo spíš já:). Určitě teda nic nezkazim, když ho tam objednám už teď.
@chaela píše:
@SAJ @j.a.n.i1 Ano, logopedka říkala, že by mohl nastoupit v pěti a třičtvrtě, ale to by už teď musel být ve školce v predskolacich a do školy jít příští rok. To mi přijde strašně na rychlo, hlavně si nemyslím, že by zvládl za rok jít do školy, nebo spíš já:). Určitě teda nic nezkazim, když ho tam objednám už teď.
Ne, nemuselo. Naše sprátě začalo chodit do předskolaků až někdy v listopadu.
Ale vy ho znáte, to vy musíte zvážit, co bude pro dítě největší přínos… Klasická ZŠ, klasická ZŠ o rok dřív nebo IVP.
@Cuddy Nevím moc, co si pod tím představit. Je neuvěřitelné ukecanej, tvrdohlavej, v kolektivu většinou oblibenej, s cizima lidma nemá problém. Pozdraví, podekuje… Ale jako každý jiný dite, když se sekne, tak se chová jak nevychovany tříletý pako.
@SAJ to je těžký, je nás první, nemám zkušenosti se staršími dětmi, takže nevím, co všechno by tak na školu měl zvládat. Navíc za ten rok bude taky úplně jinde, a to nikdo neví kde. Jestli by to zvládl nebo ne. Doteď jsem o tom vůbec neuvazovala, ale hrnou to na mě ze všech stran, tak bych ho nerada nějak brzdila tím, že to nebudu řešit. Já sama jsem základnu protrpela, a to si nemyslím, že bych byla kdovíjak výjimečná, jen chytrá ve třídě méně šikovných. A nechci, aby to on měl stejně, bylo to peklo.
@chaela píše:
@Cuddy Nevím moc, co si pod tím představit. Je neuvěřitelné ukecanej, tvrdohlavej, v kolektivu většinou oblibenej, s cizima lidma nemá problém. Pozdraví, podekuje… Ale jako každý jiný dite, když se sekne, tak se chová jak nevychovany tříletý pako.
@SAJ to je těžký, je nás první, nemám zkušenosti se staršími dětmi, takže nevím, co všechno by tak na školu měl zvládat. Navíc za ten rok bude taky úplně jinde, a to nikdo neví kde. Jestli by to zvládl nebo ne. Doteď jsem o tom vůbec neuvazovala, ale hrnou to na mě ze všech stran, tak bych ho nerada nějak brzdila tím, že to nebudu řešit. Já sama jsem základnu protrpela, a to si nemyslím, že bych byla kdovíjak výjimečná, jen chytrá ve třídě méně šikovných. A nechci, aby to on měl stejně, bylo to peklo.
Jo, znám. To byl důvod pro předčasné zaškolení a také pro odchod na osmileté gymnázium v deseti letech. Dítě je chytré, ač ne excelentní a na gymplu je maximálně spokojené.
Řešila jsem to až před zápisem. Ve školce byl spokojený a já neviděla důvod to měnit nejakým IVP už ve školce. Teď začal chodit do první třídy, je ve třídě pro mimořádně nadané děti. Sedm mu bude v říjnu.
U nás byl syn diagnostikován v 5 letech a znovu o půl roku později. Akorát ne PPP, ale klinikem. Řešili jsme totiž dlouhodobě jeho projevy a chování a během testování vyšel syn jako nadaný. V SPC potom už znovu netestovali, protože jsme měli čerstvou zprávu ani ne dva měsíce starou a zprávu sestavili podle ní a z návštěvy ve školce. U nás to bylo k tomu, že syn má tedy III. stupeň PO, ale taky IVP a opravdu se s ním pracuje nad rámec toho, co v té školce běžně dělají, takže se to bere v potaz.
Za mě řešit, ať k něčemu dojdete, ať už do bude cokoliv, hlavně ho podpořte
Já uměla v pěti letech normálně číst a počítat, naučila jsem se to sama z vlastní iniciativy, ale protože jsem se narodila na podzim, nastoupila jsem až skoro v 7 letech. Poslední rok ve školce jsem přečetla všechno, co tam bylo, včetně hromádky encyklopedií, doma to rodiče moc nezajímalo. Při vyučování ve škole jsem byla ze začátku hrozně nadšená, že se KONEČNĚ můžu učit, později přišlo samozřejmě zklamání, včetně poznámek za to, že mám přečtené všechny básničky ze slabikáře napřed. Střídavě jsem pomáhala méně nadaným spolužákům a rušila u toho a nebo jsem prostě rušila z nudy. Nemusela jsem ani hnout prstem, abych školu zvládala, na gympl (ne zrovna špičkový) jsem se dostala s minimální přípravou jako druhá v pořadí. Pak se dalších pár let nic nedělo, ale přestala jsem se posouvat dál… až jsem na VŠ zjistila, že se umím jen flákat, nedávám pozor, neumím se pořádně něco sama učit, prostě si k tomu učení sednout a makat, nikdy jsem to nepotřebovala. Bakaláře na 3 roky dodělávám už 6. rok
Závidím jak těm, které rodiče a škola podporovali v rozvoji, i když to na první pohled nepotřebovali, tak těm, kteří si svoje slušné známky museli tak trošku vybojovat, ale aspoň něco se na tom naučili.
Zrovna dnes jsem volala s paní z PPP, termín nám dá někdy na leden nebo únor. A synovi jsem před spaním vysvětlovala princip působení kofeinu na mozek. No aspoň jsem se taky něco priucila ![]()
@chaela Tyhle otázky jsou ale šílené.
Já se přiznávám, že mi ten náš teda dává v tomto směru solidně pokouřit a kolikrát se přistihnu, že mu nejsem schopna odpovědět, protože prostě, a jednoduše, nevím. ![]()
Jak jste poznali nadání u dítěte? Šli jste do poradny? Nebo jste to řešili jinde? Má cenu řešit nadání?
Mám tendence spíš své děti podceňovat. Takže nevím, jestli to toho jít. Část lidí tvrdí, že ano. Někdo si naopak dělá legraci, že z nich dělám něco víc.
@Anonymní píše:
Jak jste poznali nadání u dítěte? Šli jste do poradny? Nebo jste to řešili jinde? Má cenu řešit nadání?
Mám tendence spíš své děti podceňovat. Takže nevím, jestli to toho jít. Část lidí tvrdí, že ano. Někdo si naopak dělá legraci, že z nich dělám něco víc.
Bylo na něm vidět od školky, že je výjimečný. Číst se naučil sám, ještě než šel do prvni. Dala jsem ho na výběrovou školu, tam je premiant, pravidelně nejlepší z ročníku z matematiky, i z dalších předmětů. Škola měla takový projekt pro nadané děti z matematiky a na jeho základě ho poslala do PPP. Sama bych tam nešla, není proč, jak říkám, chodí do výběrové školy.
Kolik je tvému dítěti a v čem vidíš to nadání?
Mně řeklo víc lidí, že je výjimečný, ve školce, ve škole, dokonce i pediatrička..Já to tedy vidím i sama, už je starší…