Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
těchto témat je tu nespočetně, tak se omlouvám že zakládám další, ale raději bych chtěla vědět odpověď na konkrétní dotaz.
Jsem 39+1 takže už každou chvíli čekám kdy to přijde:)Poslíčky mám už asi tak dva týdny, ale dnes v noci asi tak kolem třetí mě probudila neuvěřitelná bolest v bedrech. Taková tlačivá, jak kdybych tam měla prkno.. Nepomohlo nic, ležela jsem na zádech, na jednom boku, na druhym, protahovala jsem se a nic. Asi po hodině jsem šla na záchod a trochu mi to pomohlo. Pak jsem konečně usnula. Ale od probuzení mám takové pichavé bolesti v podbříšku. Jako bych dostala křeč která hned zmizne. Nikdy jsem netrpěla MS bolestmi tak to nemůžu porovnat:/
Můj dotaz tedy zní kdy mám začit měřit intervaly. Myslíte že už tady toto? Není to nějak bolestivy, vždy to hned odezní.
Děkuji moc za odpovědi:)
@soleile ahoj,já jsem tedy na začátku těhu ale už jsem rodila dvakrát. Rodíš poprvé? Praskla ti voda nebo odešla zátka? Bolesti poznáš neboj, jsou pravidelný a stejný. pokud je budeš mít pravidelně po pěti minutách tak jed do porodnice ![]()
Jojo poprvé:)a že by mi odešla zátka, nebo odtekla voda jsem nezpozorovala zatím:)
Co znamena to hned? Kontrakce trvaji asi 45 vterin. Ja zacala pocitat, kdyz mi to prislo cely nejaky divny, takze klidne uz muzes zacit. Jinak ja mela kontrakce od zacatku po sesti az deviti minutach, interval se zkratil az na samotnym porodnim sale, kde jsem byla jen patnact minut, nez se malej narodil ![]()
@soleile Zátku by jsi určitě zpozorovala je krvavá a hustá ale někdy odejde až u porodu a vodu jasně poznáš taky.Dej si teplou ne horkou sprchu a uvidíš. Bolest dojde, trvá tak 15-20 vteřin, pak pět min klídek, budeš pocitovat hroznou úlevu a po pěti min to samé. Ale jestli máš nepříjemné křeče nebo jiné bolesti radši jed hned.
Kontrakce je jakoby křeč která bolí a trvá minutu a mě například se porod rozjel z poslíčků, které jsem celé těhu taky neměla až těsně před porodem.
Ke konci těhotenství jsou takové bolesti normální a nemusí hned znamenat porod ale vím jak je pro prvorodičku těžké to rozpoznat. Já měla týden před porodem 3 dny v kuse bolesti jako hrom, střídaly se po 3-12 minutách, měla jsem průjem jako hrom, bolesti neustávaly ani po teplé vaně, takže jsem fakt myslela, že se něco bude dít ale nic, po 3 dnech to ustalo a nakonec jsem rodila přesně na termín a začalo to odtokem plodovky.
Intervaly určitě můžeš zkusit měřit, zkus si dát pěkně teplou vanu, pokud by to byl rozjíždějící se porod, tak bolesti nepřestanou, naopak můžou zesílit a být pravidelnější. Pokud by to přestalo, tak jsou to jen poslíčci
Neboj, porod určitě nepřehlédneš a kdybys měla jakékoliv pochybnosti, volej do porodnice nebo si rovnou zajeď na kontrolu, za to nic nedáš ![]()