Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj nastávající maminky, také máte některá nařízený klidový režim? Jak snášíte celodenní pobyt doma? Já jsem dnes 33+0 (podle utz 32+1), od čtvrteční kontroly (čípek 2cm, ale otevírá se, časté tvrdnutí bříška i přes magnesium od ca 26tt, CS6) se snažím podle pokynů paní doktorky co nejvíce ležet a nic nedělat. Chodila jsem až do čtvrtka každý den do práce, dojíždění denně i tři hodiny, do toho jsem byla vždy dost aktivní doma a chodila cvičit, tak mám teď trochu splín. Vím, že některé maminky jsou na tom hůř, musí ležet mnohem déle nebo dokonce v nemocnici, ale stejně… Do kdy plánujete klidový režim dodržovat? Co jsem pochopila, tak doktory předčasný porod po ukončeném 34tt příliš nezajímá, jelikož miminko je už dovyvinuté, jen maličké. Já bych ale přeci jen raději měla špunta zdravého a akorát velikého, abychom byli brzy doma a mohli být hned od porodu u sebe, taky prý bývá problém s kojením… Jak váš klidový režim vypadá? Já zajímavě když opravdu poctivě ležím, tak se cítím mnohem lépe, žádné bolesti (přirovnala bych je k menstruačním) a minimum tvrdnutí. Zato když vstanu třeba uvařit, tak za pár minut nic moc. Četla jsem na tohle téma nějaké články (pan dr. Koutský od Apolináře), podle kterých ležení na předčasný porod fakticky vliv nemá, co si o tom myslíte? Že by psychika? ![]()
Lezela bych do 36+0, chtela bych mit mimco hned u sebe. Kdyz porodis v 35.tt, tak mimco muze sice bez problemu dychat, ale muze mit problem udrzet teplotu, takze bude nekde na vyhrivanem luzku. Taky maji nedonosenci vyssi pravdepodobnost silne zloutenky, takze zase dite v cudu nekde po lampou.
Lezeni neni samospasne, ale na par tydnu se omezit v zajmu mimina snad neni konec sveta. Sama citis, co ti tve telo rika, mela bys mu naslouchat.
Ahoj já ležela dva měsíce a poctivě do 36tt
pozor na to magnezko pak se přenáší
mě hrozili od 28 TT s porodem no a už jsem 39
Me taky nakazali klidovy rezim v 32tt..otevrena na prst a pul a vse nachystano..takze hned na materskou..pekne mi to vyslo..tvrdnuti bricha a krece cele tehu…no a ve finale jsem sla malem na vyvolani..no teda mela jsem jit v pondeli na vyvolani a maly si to rozmyslel v sobotu:) ake prenasela jsem 11 dni..
a ver mi tri tydny jsem delala uplne vsechno aby se prcek narodil..a az jsem to vzdala tak se rozmyslel:) takze bych se dala do klidu..vydrzela bych do 35tt a pak normalni rezim..jestli je prdolka a ty v poradku tak neni moc co resit..stejne se prihlasi na svet kdy bude chtit..
drzim pesti..
Ahojda, ja lezela od dvacátého tydne a dodrzovala jsem to tak do toho 36.. pak uz jsme trajdali vsude a ve finale jsem prenasela ![]()
Jen bych chtěla podotknout, když mluvíš o bolesti jako „menstruační“, tak že takhle začíná porod - to jsou kontrakce. To jen, aby sis neříkala, že máš „jen“bolesti podobné menstruační. Není to „jen“. Ano, mohou to být poslíčci, ale taky to může být, že se něco chystá.
Tak se drž.
Jinak já bych, pokud bych měla důsledně ležet, tak to dodržovala do nějakého 36TT, protože porodit ve 34TT podle mě není jen o tom, „dítě je v pořádku, jen menší“