Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, potrebuju poradit…dnes v 9 rano jsem porodila planovanym cs syna, bylo to 38+1, vaha presne 3 kg. Sestry mi ho na jip privezly jen 2×, pry nemaji cas a lidi, no pristup k vzteku. Ale k veci-poprve maleho ani neprilozily (pry je unaveny, nebudeme ho nutit) podruhé prilozily, ale spinkal. Mam strach ze se kojeni nepovede, s 1.dcerou to bylo zrovna tak, kojit se nechtela, neumela, nebyla ke vzbuzeni. Strasne moc bycj syna chtela kojit, nemate nejake tipy jak po cisari na to?? Dekuju moc
@kocarfirkon hlavně se musíš rozkojit - takže si nechej z domu donést odsávačku (nebo ať ti v porodnici půjčí) a co tři hodiny si odsávej obě prsa… porodila jsem předčasně a odsávala jsem tři měsíce vkuse než mi dali syna ke kojení… dítě se pít naučí, jen je teď na tobě, abyx naučila prsa dělat mléko ![]()
A Určitě od zítra trvej na tom, že chceš dítě k sobě a chceš kojit! pokud máš pocit že jsou sestřičky divné a líné, tak to konzultuj při dětské vizitě s dětskou dr..nemyslím na ně žalovat, ale u dr.si možná lépe prosadíš, aby ti malého dávali na kojení a necpali ho na sestráku Umkem!
to je děs… někde matkám nedají s kojením pokoj a nutí je, i když nechtějí kojit… někde zase z lenivosti brání kojení… ![]()
I když se malý moc nenapije… tak by se měl přikládat, aby si očichal maminku, aby to aspoň zkusil…
**@Presne píše:
A Určitě od zítra trvej na tom, že chceš dítě k sobě a chceš kojit! pokud máš pocit že jsou sestřičky divné a líné, tak to konzultuj při dětské vizitě s dětskou dr..nemyslím na ně žalovat, ale u dr.si možná lépe prosadíš, aby ti malého dávali na kojení a necpali ho na sestráku Umkem!
to je děs… někde matkám nedají s kojením pokoj a nutí je, i když nechtějí kojit… někde zase z lenivosti brání kojení…I když se malý moc nenapije… tak by se měl přikládat, aby si očichal maminku, aby to aspoň zkusil…
Dekuju moc! Přesně to si rikam, aby byl maly alespon u me…
První dítě jsem nakonec měla akutním císařem. První den mi malou dovezli až někdy večer. V noci nevozili vůbec. Druhý den přivezli asi 3×, z toho 2× nakrmenou UM a spící. Že prý plakala, tak ji nakrmili a za chvili mi ji dovezli ![]()
Dobré asi bylo, že jsem si vůbec nepřipouštěla, že bych nemohla kojit. Tyhle myšlenky mě dostily naštěstí až zpětně. Nebyla jsem tedy z toho ve stresu a prostě až mě převezli z JIP na normální pokoj, tak jsem malou začala přikládat podle jejich potřeb a ne podle toho, kdy si sestry udělaly čas. A vyšlo to, kojila jsem velmi dlouho.
Doporučuji, snažte se být co nejvíc v klidu, zítra požádejte sestry, příp. dětskou lékařku, že dítě kojit chcete, tak ať vám ho laskavě vozí, příp. o tu odsavačku, pro váš klid, pokud to minule nevyšlo. Doufám, že se Vám tentokrát zadaří a budete za nějakou dobu řešit, jak odstavit syna závisláka ![]()
@kocarfirkon musíš si to prosadit, záleží to na tobě
držím palce…
můj malý se narodil ve 27tt a kojila jsem ho až ve 34tt. a předtím než jsem ho mohla kojit, tak jsem ho dávala spícího i bdělého k prsu, aby čichal, zvykal si atd. neměl sílu sát, ale byl u mě, znal tu vůni prsa a mléka - odstříkla jsem si a pomatlala bradavku…
Ty máš větší dítko, mělo by mít sací reflex… ale záleží také na tom, co dříve dostane - jestli flašku nebo prso… třeba zítra bude personál aktivnější, vymění se sestřičky… řekni to dětské dr, ony se sestřičky pak trochu vylekají, když uvidí, že jsi aktivní a jde š si za svým… ![]()
Čo najskôr miminko k sebe a v kontakte koža na kožu prikladať a prikladať
Skús zapojiť partnera, ak nemáš silu naháňať personál. A neboj sa, tiež som bola po pôrode na JIPe, malého nosili minimálne, ale rozkojila som sa a kojím už 11 mesiacov. Kojenie je z polovice v hlave - musíš si veriť. Každá žena dokáže nasýtiť svoje dieťa. Aj tá s plochými bradavkami, aj po CS, dokonca aj žena, ktorá si dieťa adoptuje !
@kocarfirkon Ahoj, prvne gratuluji k miminku!
Nemam co moc dodat k tomu, co napsaly holky. Jen chci povzbudit, protoze kojeni je opravdu hodne o stavu psychiky.
Nas starsi se narodil prirozene, o 3 tydny driv, ale vaha 3250. Nicmene nikdy se poradne nenapil y prsa. Jo, byl schopny dudlat hodinu, ale vydudlal jen 40 ml za tu hodinu! Takze krmeni byl a je zazitek.
V druhem tehotenstvi jsem si nejvic prala, abych kojila.
Malicka se narodila akutnim CS, prinesli mi ji poprve za cca 2,5 hodiny, hledala hned. Rekla jsem to sestre, nevericne koukala, ale prilozila a mala hned pila. Myslim ale ye na JIP nosili ay po 5-6 hodinach ![]()
Na pokoji jsem ji ihned zacala davat dle potreby, casto jsem ji mela u sebe na polstari jen tak spici u prsa pritulena (jak psala @3HE, jen aby cuchala). Na nejake „nesmite ji mit v posteli“ jsem nedbala. Pololezela jsem a predstirala jsem vzdy, ze nespim
Casto jsem ale drimala.
HLAVNE se obrn, vzpomen si na to, ze je to TVE dite, ne toho ustavu, ve kterem ti pouze pomohli jej privest na svet tak, aby v pripade, ze by to nechali na prirode, nemeli moc prace. Ty jsi zodpovedna za jeho zdravi, rust, vyvoj, pitny rezim a zivotospravu. A nosit deti je jejich hlavni napln prace. Tohle si nandej do hlavy a pak uz ta asertivita pujde jak po masle
Nenabadam byt arogantni, treba dalsi smena bude zlata. Nabadam si trochu vic verit a jit za svym a ma formulka by ti mohla pomoct.
Treba zkus i humor: „no jo, Vas si domu vzit nemuzu, abyste mu michala UM, musi se naucit na prso, sup sem s nim!“
DRZIM PALCE! Nenech se otravit a odradit.
Ovsem, pokud to nahodou nevyjde, mam i uklidnujici formulku. Podle me je kojeni hlavne mezi nebem a ditetem. A pokud je to dite zrozene ke kojeni, tak ho ani 3 mesice neodradi, jak vidis u @3HE Ale mam i kamaradku, co kojila po porodu ve 27.tt. maly sel tezko odstavit i ve 2,5 letech. ![]()
@AniNevim ve 27tt ho dali k prsu? no, nechci tady zlehčovat tvoje informace, ale to se mi nějak nezdá… takové mimi ještě bojuje o život, je na dýchacím přístroji, atd. to ho asi jen klokánkovala, ne?
sací reflex se vyvíjí kolem 32tt.
jinak já také kojím už 32m. nyní tedy už jen brzy ráno… a do týdne už s tím skončíme úplně.
Ja sice nebyla po cisari, ale prcek byl driv, byl chvili v inkubatoru a dalsich par dni na oddeleni a tedy ne u me…urcite bojuj, aby byl u tebe co nejvice, ale taky se priklanim i k te odsavacce, pomuze ti rozjet laktaci. Kdyz maly nebude u tebe, koukej u odsavani aspon na fotku a mysli na nej…aspon mne to radili. Taky byl na zacatku spavy a spatne sal, ale poddalo se to - byl 2 dny na vyzive + dostal to malo mleziva, co jsem ze sebe vymackala, den na UM a pak uz jen na mem mleku - nejdriv vetsinu dostaval odsate z lahvicky, pac u prsa se unavil a vytuhl velice rychle, ale furt jsem prikladala…do 14 dni jsem plne kojila. Hlavne se toho neboj, je to i o hlave
Jak nekdo psal, ja si taky nepripoustela, ze bych nekojila, neresila jsem ten den na UM ani ze by po flasce nemusel chtit prso (i kdyz asi bych se nehroutila, kdyby se to nebylo povedlo, kdybych mela pocit, ze jsem udelala vsechno, co bylo v mych silach)
@kocarfirkon mohu se zeptat, kde jsi rodila?
já měla akutního císaře před 3,5 lety…nosili mi ho každé 3 hodiny, i na JiPku, nepřisál se, tak jsem musela používat kloboučky, trvalo asi 3 dny, než se mi nalily prsa
sestřičkám se klobočky nelíbily, pořád mě odrazovaly a chtěly, abych kojila bez nich, že se to nikdy neodnaučí a že není důvod je používat, po pár měsících doma se přisál úplně v pohodě
odsávej a trvej na tom, aby ti ho nosili! klidně bych si stěžovala!!!
@kocarfirkon Jsem po dvou sekcích. Přístup sester teda skvělý. Vem si dite co nejdriv k sobě ( po 24 hodinách bys to měla zvladnout) a prikladej dle potřeby. Ted pokaždé, kdyz ho donesou. Nenech se okecat, ze je slabe-musis to alespon zkusit. Moje mini deti saly hned, i kdyz jim rtaky predikovali, ze s jejich váhou 2,6 a 2,3 kg to moc nepůjde. Pokud bude nutný dokrm, tak po troskách a strikacku přes prst. Spave dítě při kojení vyniknout, otvírat vlhkou zinkou, simrat pod bradou.
Hlavně se kvůli tomu nenervovat nebo to opravdu nepůjde, až ti mrně dají na pokoj, můžeš dělat co chceš a do té doby urgovat sestry a odsávat. Mám po dvou císařích a obě děti jsem kojila, první s kloboučkem i dokrmem, ale šlo to a druhé kojím trošku pořád a to bude mít za měsíc dva roky.
@kocarfirkon Holky ja ziram a neverim
Ty jsi po planovanem, predpokladam nekomplikovane, sekci na JIP? A co jsem tu cetla komentare tak je to v CR bezna praxe… a bez ditete? Nechapu
Ja jsem rodila 2× akutnim cisarem v DE, v obou pripadech jsem mela dite hned u sebe a po 2 hodinach na porodnim boxu s porodni asistentkou me soupli na normalni pokoj. Ted pracuju jako lekarka na JIP a maminky po cisari u nas lezi jen kdyz se naskytnou zavazne komplikace jako velke postopartalni krvaceni apod. Bylo by na case udelat systemovou zmenu ![]()
@Agrion
tak ja na po 2 hodninach nebyla pri sobe, tezko by me dali na normalni pokoj
vzbudila jsem se 4 hod po CS a odvezli ma cca 12hod po operaci. a to jsem teda mela dost pocit, ze jestli mi daji to dite k sobe, tak co si s nim pocnu, kdyz se nejsem shcopna pohnout ![]()
nastesti ja mela uzasne sestricky, ktere se ptaly, jak to kdo chce, kdy prinest, kdy pohlidat…