Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, prisel nam novy rozpis plateb za sluzby v byte… a mne uz prijde dost vysoky, konkretne se mi zda hodne draha tepla voda, platime za ni pres dva tisice mesicne… kolik platite vy? Mame maly byt 3+kk, asi 65 m2, v Praze na periferii…Mam pocit, ze nas teplarna zdime, protoze ji odeslo hodne zakazniku a tak se hoji na nas…za teplo moc neplatime, skoro netopime, studena voda mi taky prijde OK… Jsme ted uz 4, dve male deti…a nemam zas tedy pocit, ze bychom se nejak extra koupali… zvedli nam zalohy, protoze jsme meli neuveritelne vysoky nedoplatek… ale sousedi doplaceji nekteri jeste vic…
2000 za teplou vodu měsíčně? ![]()
Tak to je nářez ![]()
Máme bojler, takže ti přesně neřeknu, kolik teplé vody nám proteče kohoutkem, ale měsíčně platím za vodu celkově 500 a to peru cca 60 praček měsíčně (takže peru furt) ![]()
Tak tohle je teda nářez, my přímo za teplou neplatíme, máme bojler, ale 2000 to je až moc.
Jak teplá voda do radiátorů, tak teplá voda na umývání je nejlevnější, když se „vyrábí“ přímo v místě spotřeby. Takže pokud vám ji ohřívá teplárna, tak je asi nejvyšší čas změnit zdroj.
Jinak náklady teplárny se dělí na fixní a pohyblivé. Fixní jsou třeba splátky bance, která zaplatila opravy kotlů a potrubí (respektive na to půjčila). Pak jsou tam taky platy většiny zaměstnanců, především údržbářů a manuálních pracovníků. No a ty pohyblivé - tam je třeba cena vody (aspoň dřív se to tak počítalo), cena paliva, platby za havarijní opravy čehokoliv, ale taky třeba benzín, který projezdí služební auta teplárny. Takže zvažte, co všechno jste ochotní sponzorovat…
mroe píše:
my platime 500Kc jen za studenou…
To vážně měsíčně platíš celkem 2500 za vodu?
![]()
Nevím, nepřipadá mi to normální ![]()
A o tom, kolik platíme za vodu, jsem se zmínila, abych ti naznačila, že 2 litry za teplou je strašně moc
Nevím jak u vás, ale u nás se to počítá na osobu, máme byt 80m2 a za teplou vodu platíme 1500kč, jsme doma 3, tak to vychází 500 na osobu, ale zatím nám vždycky vraceli
To mi přijde naprosto šílený 2tis za vodu???
My máme dům, jsme 4, vodou nijak nešetříme, máme velkou vanu a napouštíme denně, peru pořád, myčka jede taky furt............ a platíme 550,– měsíčně ( teplá i studená).
Jo, taky bychom si radi udelali svuj kotel, tak jako uz hodne domu, ktere drive patrily pod stejnou teplarnu… ale bohuzel developer zaridil smlouvu s teplarnou, kde se zavazuje, ze budeme brat teplo z tehle teplarny deset let, takze jeste 5 let s tim nehnem, ale stve me to neskutecne…
nerekla bych, ze se nejak moc koupem, zatim jsme ale doplaceli snad vzdy, ted ale neuveritelne moc, 17 tisic
, jsem malem upadla, kdyz to prislo… a pry mel nekdo u nas v dome doplatek 40 tis
jeste nam teplarna nejak podivne uctuje v cervenci, takze jeden rok platime jen za cast roku a dalsi pak zhruba za rok a pul…takze nam porpve vraceli, pak jsme meli nedoplatek asi 8 tis, pak asi 1tis a ted tohle… je to cely nejaky divny, ale fakt je, ze jim odeslo opravdu hodne zakazniku…
my se od posledniho vyuctovani nekoupeme vubec, jen se sprchujem…ale pochybuju, ze to nejak zahybe castkou, neverim, ze nekdo muze spotrebovat tolik vody, aby doplacel 40tisic, to by se musel koupat trikrat denne… problem bude v cene tepla a tim i teple vody…nejspis…takze zrejme teplarne sponzorujem ty jiz odesle zakazniky, kazdy nekolik…
Jste zákazníci a platíte za poskytnuté služby. Tak se braňte a nenechte se okrádat…
Asi bych se domluvil s ostatníma stejně postiženýma a navštívil bych ředitele teplárny s tímto návrhem: podívejte, nám se nelíbí, kolik platíme za teplo a teplou vodu. Rzhodně s tím budeme něco dělat, záleží na vás, jak se k tomu postavíte. Určitě budeme chtít, aby se voda ohřívala co nejblíž místu spotřeby. Ale nejsme odborníci a každý z nás má svou práci, svůj život. Takže tu domovní kotelnu budeme muset někomu svěřit. No a záleží na vašem chování v příštích pěti letech, jsetli ji svěříme vám nebo se poohlídneme po někom jiném… V tom horším případě už tahle vaše teplá židle nemusí za pět let existovat…
ahoj nikde jsem se nedočetla zda je to za teplou vodu jako na koupání nebo jako celkově za teplo? pak by mi to nepřišlo až zase tak moc drahé… kamarádka bylí také ve 2+1 6m a za topení, vodu a elektřinu dávají měsíčně 5000kč jako 4 členná rodina ![]()
No my platime za vodne a stocne mesicne cca 600,– + cca 500 kc ohrev vody - ohrivame doma plynem.
ahoj,my máme sice svou studnu,ale teď jsme museli brát půl roku z veřejného a platili jsme za půl roku 1200,–.Je to teda za studenou,ohříváme si sami.Takže to vychází 200,– na měsíc a to mám ráda fakt dlouhé sprchování.
2000,– mi přijde fakt hodně,bych změnila společnost.